Det var New York Times som søndag avslørte at totalt tolv klubber har signert et forslag om å bryte ut i en lukket Super League, som skal sikre totalt tyve klubber større inntekter – på bekostning av de mindre profilerte klubbene.

Søndag kveld kom bekreftelsen i en pressemelding der blant annet Juventus og Manchester United uttaler seg.

– Ved å samle verdens beste klubber og spillere til å spille mot hverandre hver uke, vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sier visedirektør i den nye ligaen og United-topp Joel Glazer i pressemeldingen.

– Fotballen er den eneste idretten i verden med mer enn fire milliarder fans, og vårt ansvar som storklubber er å gi dem det de ønsker, sier Real Madrid-president og direktør for Super League Florentino Pérez i pressemeldingen.

De tolv klubbene som har signert en avtale er: Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Inter, Milan og Juventus.

Ligaen vil bestå av 20 lag, 15 medlemmer, mens fem lag kan kvalifisere seg for å være med. Kampene skal spilles i midtuken, mens lagene fortsatt skal spille i hjemlig liga, står det i pressemeldingen.

Ligaen skal starte i august, hvor lagene deles inn i to grupper med ti lag, der alle møter alle hjemme og borte. De tre beste lagene i hver gruppe går til kvartfinalene, mens fjerde og femteplass spiller om de to siste kvartfinaleplassene.

Super League vil etter planen starte opp «så snart som mulig».

Super League ønsker også å opprette en Super League for kvinner.

Truer med utestengelse

UEFA gikk på sin side hardt ut og fordømte forslaget, samtidig som de truet med å ekskludere de aktuelle klubbene fra alle andre turneringer – inkludert hjemlige ligaer.

– Klubbene vil vurderes utestengt fra å spille i hjemlige, europeiske og internasjonale turneringer. Spillerne kan også bli nektet å spille for landslaget, heter det i en uttalelse fra UEFA.

Videre takker Det europeiske fotballforbundet klubbene i landene som har nektet å være med i Super League, og trekker frem tyske og franske klubber.

– Vi håper fotballelskere, fans og politikere blir med oss i kampen mot dette prosjektet. Denne selvopptattheten fra enkelte har pågått for lenge. Nok er nok, skriver UEFA videre.

Super League skriver i pressemeldingen at de ønsker å fortsette diskusjonene med UEFA og FIFA om et samarbeid for å levere det beste produktet for fotballen.

Etter pressemeldingen gikk også FIFA ut mot Super League.

– FIFA uttrykker sin misnøye med en lukket europeisk utbryterliga utenfor de internasjonale fotballstrukturene, sier Det internasjonale fotballforbundet i en uttalelse ifølge Reuters.

Videre oppfordrer FIFA alle parter til en konstruktiv og balansert dialog «til det beste for sporten og i ånden av solidaritet og fair play».

– Vi vil selvfølgelig gjøre det som er nødvendig for å bidra til en harmonisert vei fremover i fotballens beste interesser.

IKKE IMPONERT: Spesielt Manchester United og Liverpool får gjennomgå i Gary Nevilles tirade om Super League. Foto: Mike Egerton / PA Wire

Slaktes av United-legende

Tidligere Manchester United-back Gary Neville er blant dem som totalslakter alt som har med Super League og dets medlemmer å gjøre.

– Det er blitt fordømt og det med rette. Jeg har vært Manchester United-fan i 40 år og det er virkelig kvalmende. Det som gjør meg mest kvalm er Liverpool og Manchester United. De sier «You’ll never walk alone» og er dannet av arbeidere, og så skal de bryte ut i en egen konkurranse der du ikke kan rykke ned?

Slik innleder Gary Neville sin tirade på Sky Sportssendingen etter 3–1-seieren til Manchester United over Burnley.

– Det er en skam uten like og vi må kjempe tilbake makten fra disse klubbene. De er inntrengere. Manchester United er ikke i Champions League, Arsenal ser katastrofale ut og Tottenham er ikke med i Champions League, og nå vil de ha en gudegitt rett til å være med? Nå er det på tide at uavhengige myndigheter til å sette en stopper for dette, sier han.

Han mener de seks storklubbene fra Premier League bør trekkes i poeng.

– Det er kriminelt, det er en kriminell handling mot fansen. Så lett er det, mener han, før han konkluderer med at alle lagene som vil være med er «en vits».

Også Sir Alex Ferguson går imot forslaget.

– Snakket om en Super League er et steg vekk fra 70 år med europeisk fotball. I løpet av min tid i United spilte vi fire Champions League-finaler og de var alltid de mest spesielle kveldene, sier tidligere Manchester United-manager Sir Alex Ferguson til Reuters.

Jan Åge Fjørtoft sier i VSports studio at planene er «et angrep mot fotballen slik vi elsker den» og Rune Bratseth supplerer med at det kun er for å gjøre de rike rikere. Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio totalslakter forslaget, hans kollega Trevor Morley mener konseptet høres «kjedelig» ut.

Politisk motstand

UEFA skriver på sin side i en pressemelding at de skal bruke «alle tilgjengelige midler» til å sette en stopper for prosjektet.

Også den britiske statsministeren Boris Johnson sier planene er «svært skadelige» for fotballen, og at de skal støtte fotballmyndighetenes handlinger. Han mener de involverte klubbene bør svare for hva de har gjort overfor fansen.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han er glad for at franske klubber ikke har takket ja til å være med i Super League.

PS! Den europeiske klubbforeningen (ECA) sier i en pressemelding at de er «sterkt imot en lukket superliga-modell. Videre skriver ECA at de støtter det europeiske fotballforbundet (UEFA) i sitt arbeid med å reformere Champions League etter 2024.