Det danske basketlandslaget kommer til Oslo neste måned. Det står om en plass i neste EM-kvalifiseringsrunde.

Da trenger landslagstrener Mathias Eckhoff (53) flere aktuelle spillere. Derfor arrangerer han en «kandidat-camp» 24. juni der spillere utenfor landslagstroppen kan prøve å spille seg inn i varmen.

– Vi har lyst til å se om det er noen der ute som har egenskaper vi mangler, og så er det greit å ha oversikt over alle spillerne der ute, sier Eckhoff til VG.

Landslagstreneren, som også har en karriere som skuespiller bak seg, blant annet fra Hotell Cæsar, har invitert 15 lovende spillere i alderen 18 til 26 for å delta.

Han ser ikke bort fra at flere av disse blir å se i kamptroppen mot Danmark 3. juli.

– Vi vet det er gode spillere, men jeg hadde blitt veldig glad om noen overrasker oss veldig positivt, sier han.

– Hva er det dere ser etter?

– Vi ser etter de som har litt pondus og kjøtt på kroppen. Vi trenger litt mer lengde, vi ble for små sist vi spilte mot Danmark (tap, 68–84).

Eckhoff har vært trener for både Angola, Kongo og Nigeria tidligere, men grepet med et slik prøvespill så tett på en kamp er ikke noe 53-åringen har gjort før.

– Det handler om å gå ut litt bredt, og for å finne komplementære ferdigheter. Vi vil finne spillere som kan gjøre resten av laget gode, med forskjellige egenskaper innen skyting, lengde, forsvar, fart og så videre.

Han innrømmer at ikke samtlige på prøvespillet neste uke vil kunne spille seg inn i troppen mot Danmark, men at de kan legge inn en god søknad til senere.

– Målet er å bygge opp en stamme med spillere. Vi bør helst ha 25 spillere som er skolerte i systemet vårt, og skjønner hvordan vi vil spille. Da har vi folk vi kan hente inn om det trengs, sier han.

Med seier er altså Norge videre til 2. kvalifiseringsrunde mot EM i 2025. Selv med tap kan de gå videre, men da er de avhengig av hjelp fra andre for å bli beste gruppetoer.

En som slipper å spille prøvespill for å ha en plass i troppen er Harald Frey. Tyskland-proffen har snittet 24,7 poeng for Norge i EM-kvaliken.

Nå gleder han seg til å spille på hjemmebane.

– Jeg har gledet meg til den kampen her så utrolig lenge, helt siden jeg fant ut at den skulle være i Oslo. Jeg har ikke spilt på østlandet siden jeg vant NM med Centrum Tigers i 2016, så det er en drøm å kunne spille landskamp foran familie og venner, sier Frey til VG.

Han liker også grepet med å se på nye spillere til samlingen.

– Det er alltid bra med litt nytt blod, det tror jeg er sunt for hele spillergruppa. Vi slet med at vi ble litt for små mot Danmark sist, så da kan det hjelpe å få med noen av dem som har spilt i USA, sier han.