– Det er helt sykt. Helt sykt, sier Tande til NRK og fortsetter:

– Det gir ikke mening, det gjør ikke det. Jeg hadde aldri forventet å være i nærheten av pallen denne vinteren her.

Før finaleomgangen i Holmenkollen var Tande beste nordmann med en fjerdeplass. 28-åringen leverte i sitt siste hopp og satte nedslag på 133,5 meter.

Det maktet hverken Ryoyu Kobayashi, Stefan Kraft eller Kamil Stoch som var igjen på toppen å tukte.

Dermed tok Tande sin andre seier i Holmenkollen, den første kom i 2018, men enda større: 28-åringen sto igjen på toppen av pallen etter at han nesten mistet livet etter et stygt fall i Planica i 2021.

– Det å kunne stå her i Kollen og juble over at han vinner, er et av de store øyeblikkene i hoppfamilien, og da mener jeg internasjonalt. Vi får mange gratulasjoner og det er mange som ble rørt til tårer i dag, sier landslagstrener Alexander Stöckl til VG.

TÅRER: Daniel-André Tande tørker tårer etter at han har fått en seiersklem av mamma Trude i Holmenkollen. Foto: Espen Hartvig / NTB

Det var under et prøvehopp i skiflygingsbakken i slovenske Planica at Tande falt stygt i mars 2021. Hopperen punkterte lunge, brakk kragebenet og ble lagt i kunstig koma.

Etter en drøy uke ble han fraktet hjem til Norge, og i starten av juni snakket 28-åringen ut om fallet. Da kunne han blant annet fortelle at han ikke hadde puls i flere minutter.

– De anslo at jeg var uten puls i to og et halvt til tre minutter. Så det var ikke bare-bare, det, sa Tande i juni.

STYGT FALL: Daniel-André Tande ble lagt i kunstig koma etter fallet i Planica. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

258 dager etter fallet tok han for første gang steget opp på pallen igjen, med en annenplass i tyske Klingenthal 12. desember.

– Det at jeg i det hele tatt kommer på en annenplass i Klingenthal, er sykt nok i seg selv. Det at jeg vinner på hjemmebane i Holmenkollen i dag. Jeg tror ikke det er noe som kommer til å bli bedre enn det her noen gang, sier Tande til NRK.

At han nå er tilbake på toppen av pallen, var følelsesladet for flere.

– Det er noen ting som nesten bare må få lov til å tale for seg selv. For jeg har ingen dekkende ord eller beskrivelser for det. Det er noe av det sterkeste jeg har opplevd, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til VG.

– Det er stort. Ikke minst se hvordan han reagerer på det selv. Det er så ekte. Det er helt fantastisk å oppleve. Det er utrolig fortjent og jeg føler meg heldig som får oppleve dette, sier lagkamerat Robert Johansson.

Sammen løftet de norske hopperne Tande opp på gullstol på sletten i Holmenkollen.

Allerede torsdag skal Tande og resten av de norske hopperne i aksjon igjen, når det er duket for VM i skiflyging i Vikersund.

Da skal Tande for første gang konkurrere i et skiflygingsrenn igjen etter fallet i Planica.

– Jeg kan love at jeg skal prøve i hvert fall, svarer Tande på spørsmål om VM i Vikersund.

Til slutt var det slovenske Anze Lanisek som tok annenplassen bak Tande. Stefan Kraft tok tredjeplassen.

Før det siste rennet av Raw Air-turneringen var det østerrikske Stefan Kraft som ledet sammenlagt foran japanske Kobayashi og tyske Karl Geiger. Det ble også resultatet etter det siste rennet.