En ettermiddag i mai lå Kristian Blummenfelt på en seng inne i et medisinsk telt. Han skalv og spydde.

28-åringen hadde aldri vært mer sliten. Han hadde akkurat tatt VM-gull i Ironman (3,8 km svømming, 180 km sykling og 42,2 km løping).

Det siste året har bergenseren vunnet alt i triatlon, én av verdens tøffeste idretter.

Nå er utenlandske konkurrenter og eksperter nysgjerrige. Hvordan er det mulig?

Vendepunktet

Alle mennesker opplever vendepunkt, øyeblikk der livet endrer kurs. For Kristian Blummenfelt skjedde et av dem høsten 2008, på Sentralbadet i Bergen.

Det var NM i svømming. Andre unge utøvere strømmet rundt ham. Plutselig kjente han et prikk på skulderen. 14 år gamle Blummenfelt snudde seg. Der sto en mann i gul, kort shorts og singlet.

Da Aftenposten møtte Kristian Blummenfelt til intervju, hadde han sponsormerker fra topp til tå. Slik blir det når man vinner alt i en stor idrett. Foto: Signe Dons

«Hei, jeg heter Stein Gundersen. Vil du være med på ungdomslandslaget i triatlon?».

Først ble Blummenfelt litt forfjamset. Så lyste det fra øynene hans. Han var ikke i tvil.

– Hadde du valgt triatlon hvis han ikke henvendte seg da?

– Jeg hadde kanskje begynt med triatlon eller en annen utholdenhetsidrett. Men Stein fikk meg interessert i kortdistansetriatlon og OL, sier Blummenfelt, som ble olympisk mester i fjor.

– Kristian har alltid vært viljesterk. Han hadde en indre drivkraft, forteller mamma Kate Blummenfelt. Da Stein Gundersen så gjennom resultatlister, skjønte han at Blummenfelt kunne være et talent. Foto: Privat

«Følg med på Kristian»

Noen måneder senere var Blummenfelt på Gran Canaria. Han var yngstemann på ungdomslandslaget.

Skjønt, et offisielt landslag var det ikke. Det var triatlonpappa Stein Gundersen som selv hadde tatt initiativ. Han skjønte fort at denne 14-åringen var spesiell. Etter noen dager samlet han gjengen til et møte.

– Hvis dere følger med på hva Kristian gjør før, under og etter trening, da har dere fasiten på hvordan man kan bli god, sa Gundersen til guttene.

14 år gamle Blummenfelt skilte seg ut med sin seriøse holdning til trening. På hver eneste økt stilte han godt forberedt.

Blummenfelt var også moden for alderen. Dersom en økt skulle være rolig, var han flink til å holde litt igjen.

– Det som kanskje imponerte Stein, var dedikasjonen og 24-timersutøveren. Jeg føler ikke at jeg trener så mye mer seriøst nå enn jeg gjorde da. Det er selvfølgelig mer testing og sånn nå, men jeg la like mye i det den gangen, sier Blummenfelt til Aftenposten.

Guttens innstilling var helt spesiell. Men hvor kom det fra? Her spilte en norsk idrettshelt inn.

Inspirasjonen

For i Vestlandssvømmerne var Blummenfelt klubbkamerat med Alexander Dale Oen. Den lille gutten fikk se en gjennomprofesjonell utøver i verdensklasse. Og det gjorde inntrykk.

Blummenfelt la merke til alle de små tingene ved Oen. Han kopierte og hermet.

– Hva lærte du?

– Det fokuset på å gjøre det lille ekstra. Han gjorde det også enklere å tro at jeg kunne bli best i verden. Jeg så en svømme i bassenget én dag, og den neste dagen var han med i EM og VM.

I 2012 fikk Oen hjertestans på en treningsleir og gikk bort. Det var et sjokk for unge Blummenfelt. Men på et vis lever svømmestjernens treningsvilje videre gjennom Blummenfelt.

I Vestlandssvømmerne utviklet det seg et godt miljø, som unge Kristian Blummenfelt (med pannelugg i midten) ble en del av. På bildet er legenden Alexander Dale Oen nummer to bakerst fra høyre. Foto: Privat

– Er kanskje litt spesielt

I triatlon må du være god i svømming, sykling og løping. Idretten krever enorme treningsmengder. Og Blummenfelt er best av alle.

– Finnes det dager der du våkner opp og egentlig ikke har så lyst til å trene?

– Det er seigere dager, for eksempel hvis det er grått og regner ute. Det kan hende jeg forskyver en økt med en halvtime. Men har jeg noe på programmet, får jeg det alltid gjort. Det føles verre å ha trening ugjort enn å gjennomføre det.

Blummenfelt pleier å ta én uke treningsfri i året.

– Er du redd for å slippe deg helt ned og hvile lenger?

– Jeg er ikke redd for det, men jeg tror ikke det er lurt. Én uke maks. Utenfor sesong tror jeg ikke det er bra å gå fire uker uten trening, for det tar veldig lang tid å hente det inn igjen.

– Hva er den generelle tankegangen din rundt trening?

– Jeg har alltid tenkt at jo mer, desto bedre og jo hardere, desto bedre. Jeg har alltid hatt fokus på treningsvolum. Det er kanskje litt spesielt at jeg fra ung alder har tålt veldig mye trening.

Ble advart

For Blummenfelt var spesiell.

De som kjente ham i ungdommen, forteller om ekstreme treningsmengder fra tidlig alder. Stein Gundersen sender mange triatlonledere rundt om i verden. Mange kom med samme budskap: «Blummenfelt trener for mye. Han er for ekstrem.»

Mange spådde en smell. I stedet har Blummenfelt vunnet OL, verdenscupen og Ironman-VM.

– Nå er det ganske stille fra dem som sa det, sier Gundersen lurt.

– Før fniste de litt av hvor mye tid vi for eksempel brukte på testing. Nå har de snudd litt og prøver å se, lære og kopiere mer, sier Blummenfelt.

Likevel gjenstår et slags mysterium. Hva er det som gjør at Blummenfelt tåler så mye?

Kristian Blummenfelt er nå mannen å slå i triatlon. Foto: Hannibal Hanschke, AP/NTB

– Har tatt det til det ekstreme

Tidligere trener i Vestlandssvømmerne Stig Leganger-Hansen husker hvor energisk Blummenfelt var. Selv etter en beinhard dag med trening, sto pjokken tidlig opp og spilte bordtennis.

– Og det var aldri «nei» i hans munn til trening. Han ble nesten aldri sliten. Du kunne kaste på ham det meste av trening, sier Leganger-Hansen.

– Hvor spesiell er denne evnen til å tåle så mye trening?

– Veldig spesiell. Ikke mange er som ham. Han har utviklet det videre også. Mange i ung alder er glad i å presse grenser. Han har tatt det til det ekstreme sammen med vitenskap og lysten til å bli best.

Og den lysten brenner fortsatt i Kristian Blummenfelt. Selv om han har vunnet alt de siste månedene, er neste mål allerede klart: Ironman-VM på Hawaii i høst. Og uansett hvordan det ender, vil han være alt annet enn mett.

– Kan det hende du for eksempel fortsetter til du er over 40 år?

– Det kan godt hende. Jeg har ikke så mange andre interesser, smiler Blummenfelt.