Fire PostNord-klubber (navnet på nivå 3) holder til i Viken, et område med forsterkede smitteverntiltak: Moss (der Thomas Myhre er sportssjef), Bærum (der Jan Derek Sørensen er trener), Asker (der Vegard Skogheim er trener) og Eidsvold Turn.

Tirsdag fikk de grønt lys fra NFF om at de endelig kan trene igjen. En svært etterlengtet beskjed for de fire klubbene, men kontrabeskjeden fra Kulturdepartementet kastet vann på bålet.

«I kommuner som er omfattet av kapittel 5A er det åpnet for ordinær trening i toppidretten. For fotball er det bare åpnet for trening på de to øverste nivåene. Klubbene i PostNord-ligaen (nivå 3) er altså ikke omfattet av åpningen i kommunene som er regulert av de forsterkede tiltakene under 5A», skriver departementet til VG i en e-post.

Kapittel 5A av covid-19-forskriften omhandler kommuner med særlig høyt tiltaksnivå. Den hadde NFF oppfattet annerledes enn myndighetene.

– Vi har gitt beskjed til klubbene om at det er helsemyndighetene som avgjør dette. Men p.t. regner vi med at de fire nedstengte PostNord-klubbene kan trene på lik linje med de andre i ligaen og andre toppidrettsutøvere i vedkommende kommuner, sa toppfotballdirektør Lise Klaveness til VG tirsdag kveld.

– Tillatelsen til å trene under tiltaksnivå A retter seg mot «toppidrettsutøvere». PostNord-ligaen har vært inkludert i toppfotball- og toppidrettsbegrepet siden covid-19-utbruddet 2020. I PostNord-ligaen er flertallet av spillere og støtteapparat ansatte i klubben og over halvparten har fotballen som sin hovedinntektskilde, fortsatte hun.

TOPPFOTBALLSJEF: Lise Klaveness. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De motstridende beskjedene fra Kulturdepartementet og Fotballforbundet skapte forvirring. Etter tirsdagens møte med NFF sendte Asker-trener Vegard Skogheim melding til spillerne om at de kan snøre på skoene igjen.

– Jeg skrev til spillerne at vi kan trene. Jeg blir bare helt oppgitt hvis dette stemmer. Da er det fire lag blant 60 herrelag som ikke får lov til å trene. Jeg blir nesten stum, sa en forvirret Skogheim (54) til VG i går kveld, den tidligere toppspilleren som fikk med seg 13 landskamper fra 1984 til 1992.

Og dessverre for Skogheim var det informasjonen fra Kulturdepartementet som viste seg å være korrekt. Onsdag morgen opplyser Klaveness at de har måttet holde tilbake de fire klubbene i Viken.

– Covid-19-forskriften er nå endret og det er presisert at kun spillere fra de to øverste ligaene i fotball kan trene normalt under tiltaksnivå A. Vi har i dag tidlig sendt melding til de fire klubbene dette rammer i PostNord at de dessverre ennå ikke kan gjenoppta trening, sier Klaveness.

– Vi har bedt om avklaring fra helsemyndighetene og håper at dette kan bli justert raskt, avslutter hun.

Tirsdag åpnet regjeringen for treninger og treningskamper for toppidrettsutøvere, også i de mest smitteutsatte områdene. I motsetning til Regjeringen definerer Norges Fotballforbund også PostNord-ligaen som toppidrett.

Tirsdag kveld fortalte Vegard Skogheim at hans lag forholder seg til smittevernprotokollen som alle de andre klubbene og forventer å bli behandlet likt.

– Jeg skjønner at vi er privilegert og at fotballen skal holde kjeft, men jeg skjønner ikke at fire lag skal holdes utenfor. Vi er 90 klubber som er i toppfotballpiloten, forholder oss til den og tester oss i hue og ræva. Dette er som å åpne alle Meny-butikker, men ikke Kiwi, mener Asker-treneren.

– Kan det være aktuelt å trene likevel?

– Vi er kanskje for snille, sier Skogheim.

Etter tirsdagens oppløftende beskjed, er situasjonen endret. Det vil være ulovlig for de fire PostNord-klubbene i Viken å trene etter beskjedene fra Kulturdepartementet og NFF.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf) deltok på regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

På spørsmål om hvorfor de berørte 2. divisjonsklubbene ikke var med på unntaksforskriften, svarer Ropstad:

– Rett og slett en prioritering. I gjenåpningsplanen ligger de inne i trinn to. Den skal vurderes i begynnelsen av mai. Omfanget blir større hvis du åpner for flere serier og divisjoner. Så det er verdt å begrense det, og det har også vært en prioritet fra idrettens side, sier Ropstad.