Det var Fossum-løperens femte seier i løpet av de siste sju løpene i verdenscupen. Hun var dessuten oppe på seierspallen (2.-plass) på fellesstarten i Oberhof sist helg.

– Dette er nok et av de beste rennene jeg har gått. Det er alltid digg å gå gode skirenn, sa Eckhoff til NRK etter seieren.

Hun var overrasket da hun fikk beskjed om at hun med seieren hadde overtatt ledelsen i verdenscupen fra italienske Dorothea Wierer.

– Har jeg det? Var «Doro» litt bitter, eller? Jeg tror hun er det, altså.

Tiril Eckhoff tok sesongens femte verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding. Foto: Martin Schutt / DPA via AP / NTB scanpix

Superrask

Onsdag var Eckhoff helt utilnærmelig. Hun traff samtlige blinker både på liggende og stående skyting, og ute i løypa holdt hun som vanlig et ekstremt høyt tempo.

Da Eckhoff gikk over mål, tok hun ledelsen med 29,7 sekunders margin til svenske Hanna Öberg, som også skjøt fullt.

– Utklassing, mener NRK-ekspert Emil Hegle Svendsen.

– Hva har du gjort for å bli raskere i sporet?

– Jeg har egentlig jobbet mest med å holde meg frisk, og har endret kostholdet. Og når man er frisk, får man trent mer. Og da blir du bedre, da.

Dorothea Wierer mistet sammenlagtledelsen i verdescupen. Foto: Kerstin Joensson / AP

Eckhoff lå ni poeng bak italieneren Dorothea Wierer i den sammenlagte verdenscupen før onsdagens løp. Hun har naturligvis mål om å kjempe om den gjeve verdenscupkula denne sesongen. Hennes beste totalplassering i verdenscupen fra før er 7.-plassen fra 2013/14-sesongen.

– Det er rått. Det er bare å nyte det. Og så tror jeg Dorothea skal få kjørt seg helt fram til mars, kommenterte lagvenninnen Ingrid Landmark Tandrevold.

Tyngre for Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland bommet én gang på stående skyting og kom i mål 55,4 sekunder bak Eckhoff. Det ga 6.-plass i mål etter en småtung dag.

– Det var litt tyngre fysisk i dag enn tidligere. Det ble et skikkelig jobbeløp, sa hun til NRK.

– Det ble kanskje litt for lang juleferie og litt for mye mat, fleipet hun på spørsmål om årsaken.

Thekla Brun-Lie skjøt fullt hus på begge skytingene, men klarte ikke å matche de beste i sporet. Hun endte på 26.-plass, 1.35 minutt bak Eckhoff. Synnøve Solemdal (én bom) ble slått med 1.42,5 og ble nummer 30.

Øvrige norske: 32) Tandrevold (2) 1.48,4, 47) Karoline Knotten (2) 2.08,7.

Det betyr at samtlige norske løpere får gå søndagens jaktstart.