Bergenseren holdt seg til hodet og trodde nesten ikke at drømmen om OL-gull hadde gått i oppfyllelse. Han dro fra resten av tet-trioen på slutten av løpingen – og var suveren i mål.

Så la han seg ned, kastet litt opp og måtte hjelpes opp i målområdet.

– Jeg visste at jeg ikke hadde farten i en spurt, så hvis jeg skulle vinne, så måtte jeg gå helhjertet for det de siste fem minuttene. Jeg gravde så dypt som mulig hele veien inn. Det var ikke så mye igjen, sier Blummenfelt til VG om innspurten.

– Det er veldig, veldig deilig. Jeg ekstremt lettet og veldig fornøyd, sier gullvinneren.

Protokoll: Send din hilsen til gullvinneren!

Blummenfelt har stått i spissen for et sterkt norsk triatlonlandslag de siste årene.

– Vi har jo lagt ganske mye press på oss selv. Vi har drømt om å ta gull og gjort alle forberedelser vi kan for å være best mulig forberedt, men det er av og til vanskelig å få det ut på dagen. Vi har sagt at ambisjonen er å ta gull her i ganske mange år, så det å faktisk stå her med det resultatet er ekstremt deilig, sier 27-åringen, som natt til mandag tok Norges første OL-gull i triatlon.

Les hele historien: På dagen sju år siden ga 18 år gamle Kristian Blummenfelt klar beskjed

– Alle er tøffe her, men Kristian er tøffere enn de andre. Han vet at når han setter inn et slikt støt, så kan ingen følge ham, sier sportssjef i triatlonforbundet, Arild Tveiten, til VG.

Gustav Iden ble nummer åtte og Casper Stornes nummer 11.

– Jeg er veldig stolt over det Kristian gjør. Han er en motivator og jeg føler meg veldig privilegert og stolt over å kunne være med lagkamerat med ham. Kristian er unik når det kommer til det mentale og det å grave dypt. Han er rett og slett bare helt rå, sier Casper Stornes.

Les også: Konkurrentene ville stoppe norsk gull-sykkel: - Vi blir litt fryktet

– Jeg ekstremt glad på hans vegne og på lagets vegne, sier Gustav Iden, og legger til:

– Kristian er en ekstrem utøver.

Blummenfelt gjorde en god svømmedel og var bare 25 sekunder bak lederen før syklingen, som er Blummenfelts antatt sterkeste disiplin. Både Blummenfelt og Casper Stornes ble kjapt en del av den store gruppen i teten – etter hvert kom også Gustav Iden opp, slik at nesten hele feltet var samlet som til start.

Etter 30 av de 40 kilometerne sykling passerte Blummenfelt først før sveitseren Andrea Salvisberg stakk fra resten av feltet og kom først til løpedelen. Casper Stornes var først i hovedfeltet, bare 14 sekunder bak sveitseren. Blummenfelt og Iden fulgte sekundet bak lagkompisen.

Dermed var det klart for 10 avgjørende kilometer løping, der Salvisberg ble kjapt tauet inn. Briten Alex Yee tok teten, fulgt av Blummenfelt. Etter hvert utkrystalliserte det seg en tetgruppe på åtte mann der to av de norske, Blummenfelt og Stornes, var med.

Da snaut fem kilometer gjensto, måtte Stornes si takk for seg, og de var bare seks mann igjen i teten. Kjapt var de bare tre: Blummenfelt, Alex Yee og Hayden Wilde fra New Zealand. På den siste runden stakk nordmannen fra de to andre.

Triatlon i OL består av 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. Mandagens OL-konkurranse startet allerede klokken 6.30 japansk tid – for å unngå den verste varmen.

Sommer-OL i Tokyo sendes på Discovery+. Mandag kveld skal Lotte Miller i aksjon som eneste norske kvinne i triatlon.