TØFF KAMP: Marit Bjørgen er godt fornøyd med løpene i Falun under verdenscupavslutningen, men vet at hun må trene mellom 850 og 900 timer i året for å kjempe om pallplasseringer neste år også. Hun bestemmer seg for om satser mot VM i Seefeld etter påske. Lørdag ble hun nummer to i Falun, bak Krista  Pärmäkoski og foran Ingvild Flugstad Østberg. TØFF KAMP: Marit Bjørgen er godt fornøyd med løpene i Falun under verdenscupavslutningen, men vet at hun må trene mellom 850 og 900 timer i året for å kjempe om pallplasseringer neste år også. Hun bestemmer seg for om satser mot VM i Seefeld etter påske. Lørdag ble hun nummer to i Falun, bak Krista Pärmäkoski og foran Ingvild Flugstad Østberg. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

«Det er ingen bønn. Jeg må trene mellom 850 og 900 timer i året.»

Topplasseringene i Falun betyr lite når Marit Bjørgen bestemmer seg for om hun satser mot Seefeld-VM.

FALUN: På lørdagens tikilometer fellesstart ble Bjørgen slått på oppløpet av finske Krista Pärmäkoski. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre.

– Jeg veldig fornøyd med løpet mitt. Jeg gjorde et godt oppløp, men Krista var bedre, fastslo Bjørgen etterpå.

Skal gi dårlige sekunderinger

Med tredjeplassen på sprinten fredag og andreplassen på den klassiske tikilometeren, er Bjørgen storfavoritt til å vinne verdenscupavslutningen i Falun. Hun leder med 36 sekunder i sammendraget på helgas mini-tour foran Ingvild Flugstad Østberg.

TAPTE: Krista Pärmäkoski spurtslo Marit Bjørgen under lørdagens 10 km fellesstart i Falun. Bjørgen har imidlertid et stort forsprang i sammendraget i mini-touren foran søndagens jaktstart. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Ja, jeg har en bra ledelse. Det har jeg, sier Bjørgen.

– Hvordan blir taktikken din på jaktstarten søndag?

– Jeg må gå mitt eget løp. Jeg må være offensiv og gi dårlige sekunderinger til de som kommer bakfra, smiler 37-åringen.

Spenning om sammenlagtseier

Hun registrerer at det pågår en tøff kamp bak henne om viktige poeng med tanke på sammenlagtseieren i verdenscupen. Heidi Weng leder, men avstanden til Ingvild Flugstad Østberg er blitt mindre etter konkurransene i Falun. Weng må helst være topp 16 søndag, mens Flugstad Østberg må være på pallen.

– Formmessig så er Ingvild favoritt. Heidi ble syk før 30 kilometeren i Holmenkollen og er ikke på sitt beste nå, men hun tar nok ut det siste i morra. Men vi kan regne hit og dit. Løpet må gås. De må ha fokus på å gå gode løp, sier Bjørgen om duellen.

Selv ligger hun på sjetteplass i totalcupen i en sesong der alt handlet om OL-suksess, noe hun lyktes med til det fulle.

Gir svar etter påske

Neste år er det VM i Seefeld, men hun kommer ikke til å gi noe svar på om hun vil satse mot det mesterskapet før etter påske.

GODT DRIV: Marit Bjørgen har vist styrke i sporet i den siste delen av sesongen. Hun fyller 38 senere i mars, men konkurrentene sliter med å slå veteranen fra Rognes. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Jeg skjønner at folk er spent. Jeg har jo vært med lenge og gjort mye, men det blir ikke bestemt noe før etter påske uansett, sier Bjørgen.

Hun medgir at det er godt å levere sterke resultater i Falun men sier at det er noe annet enn årets resultater som avgjør om hun satser videre.

– Det er aldri negativt å gå gode skirenn. Det hadde vært tyngre å være nummer fem og dårligere. Men jeg må trene minimum 850 timer for å satse skikkelig. Jeg tror jeg har trent mellom 850 og 900 timer i år. Sånn må det være hvis jeg skal være med i toppen. Det er ingen bønn, sier Marit Bjørgen.