Norge står med full pott i Nations League. Og det hadde neppe vært mulig uten keeper Ørjan Håskjold Nyland, som var spesielt avgjørende i seieren over Serbia.

31-åringen imponerer etter et år ikke bare preget av sportslig motgang, men også dyp sorg.

– Det er veldig godt etter en vanskelig tid personlig, forteller Nyland til Aftenposten.

– Hun er med meg

På ett tidspunkt i Serbia-kampen var målet åpent. Ballen dalte ned foran Real Madrid-spiss Luka Jovic. Han traff med volleyen, men ballen ble stoppet av en grønn virvelvind.

Det var Nyland, som nesten ut av intet hadde kastet seg i veien.

I den kampen hadde Nyland, som har vært langt fra selvskreven på landslaget, flere gode øyeblikk. Han fikk ros i mediene.

I slike fine øyeblikk går tankene til mamma Iris. Hun gikk bort i oktober.

– Det er klart. Hun er alltid med meg, sier Nyland.

Landslagskeeperens foreldre Iris Håskjold og Jostein Nyland. Håskjold gikk bort i fjor. Her er de i Aston Villa-drakter, fra tiden keeperen spilte der. Foto: PRIVAT

– Man må nyte tiden man har sammen

Det var i februar i fjor at beskjeden enhver familie frykter, kom.

Iris Håskjold, som alltid hadde heiet frem fotballsønnen, fikk påvist kreft. Allerede ni måneder senere var hun ikke lenger blant oss.

– Det skjedde veldig brått. Det er veldig trist. Det sitter igjen, sier Nyland til Aftenposten.

– Hvordan har dette preget dere som familie?

– Det er ikke kjekt å miste mammaen sin. Det har vært veldig tøft for alle involverte. Man må bare bruke tiden man har sammen og nyte hver dag. Du vet aldri hva som skjer i morgen. Det er en klisjé, men det er sant.

Ørjan Håskjold Nyland har virket stødig i landslagets to borteseire. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Oppturer

Det har vært et kontrastfylt år for Nyland. I april fikk han og kona Tine nemlig sitt tredje barn.

Rent sportslig ødela en skade deler av sesongen. I mai skapte han dessuten overskrifter på uheldig vis.

I en kamp for Reading mot Luton slapp han ballen ned på gresset, uten å vite at en Luton-spiller sto bak ham. Motstanderen stjal ballen og scoret enkelt.

Tabben ble spredt i sosiale medier. For en keeper får ofte de negative øyeblikkene desidert mest oppmerksomhet. Det som har gått mer under radaren, er at Nyland har fått en del ros denne sesongen.

Han har dessuten levert nok til å bli Ståle Solbakkens førstevalg, og det i en tung periode personlig.

– Hvordan klarer du å prestere når du er i sorg?

– Det handler bare om å fokusere når du er på jobb og bruke tiden utenom til å snakke om ting, være sammen som familie og bruke hverandre, sier Nyland.

Hjelp fra mental trener

Landslaget har vist medfølelse med Nyland og satt i gang tiltak.

Da Nyland var hjemme på Sunnmøre i sammenheng med begravelsen, reiste keepertrener Frode Grodås opp. Sammen gjennomførte de keepertreninger.

Fotballen har vært viktig som et slags fristed for Nyland, har landslagssjef Ståle Solbakken forklart.

I tillegg har Nyland fått litt hjelp til å sortere tankene. I tillegg til samtaler med familien, har Geir Jordet hjulpet som mental trener.

– Han har opplevd mye motgang og vanskeligheter de siste årene. Der de fleste hadde knekt sammen av en brøkdel av dette, har Ørjan stått oppreist med rak rygg og kjempet seg gjennom, sier Jordet, som legger til at han er «enorm imponert» over Nyland.

Kapret plassen

Nyland presenterte seg for alvor da han vant NM med Hødd i 2012. Supertalentet ble til og med sammenlignet med Peter Schmeichel.

På landslaget har han ofte vært reserve, bak blant andre Rune Jarstein og André Hansen.

Men da plutselig ingen av dem var tilgjengelig i fjor, grep Nyland sjansen med begge hender. Den plassen har han ikke gitt fra seg.

– Det føles bra å få tillit under Ståle. Det handler om å spre trygghet og gjøre jobben sammen med de foran meg.

Mens landslagsplassen nå virker ganske trygg, er klubbfremtiden mer usikker. Han hadde kun en korttidskontrakt med Reading og er nå på utkikk etter ny klubb.

– Det er bare å levere, så vil det se bra ut. Jeg tenker ikke så mye på det annet enn å levere bra i disse kampene, sier Nyland.

Frode Grodås, tidligere nummer 1 for Norge og landslagets keepertrener, har vært til god støtte for Ørjan Håskjold Nyland. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN