I 3–0-seieren mot Gibraltar onsdag var Erling Braut Haaland (20), Alexander Sørloth (25), Patrick Berg (23) og Kristian Thorstvedt (22) samtidig på banen i nesten 20 minutter. Sørloth og Thorstvedt scoret også to av målene.

22. mai 1994 spilte fedrene deres Alfie Haaland (48), Gøran Sørloth (58) Ørjan Berg (52) og Erik Thorstvedt (58) sammen i litt over 20 minutter i 0–0-kampen mot England på Wembley.

– Det er rett og slett et eventyr. Noe riktig må vi ha gjort, i samarbeid med mødrene selvfølgelig. Det er godt å være pappa for tiden, sier Gøran Sørloth til VG.

– Det er vel noen gener som spiller inn. Det er veldig artig. Det ble nok sendt noen meldinger mellom fedrene våre, sier Alexander Sørloth.

Sørloth glad for endring

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt trekker frem spillernes mødre.

– Dette går jo rett inn i arv og miljø-debatten: «Født sånn eller blitt sånn?». Det er nok drøye odds på at det er tilfeldig. Også må vi ikke glemme mødrene opp i dette, kanskje det er de som faktisk har betydd mest, sier Thorstvedt.

FORRIGE GENERASJON: Gøran Sørloth, Ørjan Berg, Erik Thorstvedt og Alfie Haaland spilte sammen i en landskamp mot England på 90-tallet. Onsdag gjorde sønnene deres det samme mot Gibraltar. Foto: VG/NTB

Gøran Sørloth er glad for at Kristian Thorstvedt spiller nærmere motstanderens mål enn faren.

– Jeg må bare si at jeg har lært Erik hvordan han skulle få til en spiss, og han har tydelig tatt til seg lærdommen, sier Sørloth senior.

– Jeg synes bare det er kjekt at jeg kan få inn en i familien som scorer mål, og ikke bare slipper de inn, svarer Thorstvedt senior.

Landslagssjef Ståle Solbakken spilte også en rekke kamper med fedrene til sine nåværende spillere.

Tre generasjoner Berg

Litt ekstra spesiell er historien til Patrick Berg. Ikke bare fikk han landslagsdebuten, men Berg-familien er den første med tre generasjoner som har spilt på herrelandslaget i fotball. Farfar Harald «Dutte» Berg (79) spilte 43 landskamper, mens pappa Ørjan Berg (52) fikk 19 kamper i Norge-drakt.

– Jeg har faktisk ikke tenkt så mye på det, før jeg ble gjort oppmerksom på det. Det er kult å være en del av det. Det er artig at jeg også fikk muligheten, sier Patrick Berg til VG.

– Om man vokser opp i et miljø hvor toppidrett drives, blir man kanskje litt vant til det livet. Jeg tror man kan høste frukter av det når man blir 12-13 år, og vet hvordan toppidrettslivet fungerer. Jeg tror ikke det er tilfeldig, sier Berg videre.

Hjemme i Bodø fulgte farfar debuten med et stolt blikk.

– Vi håpet jo at Patrick skulle få et innhopp. Det var flott å se, sier «Dutte» til VG.

– Hva synes du om at dere er tre generasjoner med landskamp?

– Det tenker jeg ikke særlig på. Jeg tenkte på hvor mange av landslagsspillerne som har vært i Glimt. Det kryr av dem på landslaget nå. Det er trening i en klubb på høyt nivå som må til, svarer «Dutte».