GRANÅSEN: – Mange av talentene på bygda faller bort etter konfimrasjonstiden. Jeg kan vel telle antall fester på ei hånd. Det blir jo en del festing på bygda. Jeg har nok blitt sett på som litt sær. Iallfall frem til denne sesongen.

Andreas Fjorden Ree var et godt stykke bak de beste som junior. Da skapte det noen reaksjoner blant de jevngamle kompisene på bygda når han takket nei til festing og alkohol for å satse på ski. Han var jo så langt unna de aller beste.

– Som liten var jeg en habil skiløper, men utover tenåra ble jeg bare dårligere og dårligere. Jeg var vel seint utviklet fysisk. Derfor var jeg sjanseløs mot de aller beste. De fleste som ligger så langt bak slutter jo, men jeg har alltid hatt en enorm motivasjon og tålmodighet.

Over 1000 treningstimer

Når snøen kommer til Trøndelag, flytter unggutten til besteforeldrene på Heimdal. I Granåsen finner han lagkameratene sine på Sør-Trøndelags kretslag og miljøet han nå er en del av. I tillegg er han ingeniørstudent ved NTNU på deltid.

Men egentlig kommer han fra Støren, 45 minutter sør for Trondheim. Der bor han hjemme hos mamma og pappa på sommeren.

– Denne sesongen bikker jeg 1000 treningstimer. Men jeg har ikke fokus på å trene mest mulig. For meg handler alt om kvalitet. Alt jeg gjør på hver eneste treningsøkt, sier Ree, der han sitter i kretslagsjakka si på en stol utenfor Sparebank1-hytta i Granåsen.

På vinteren bor 20-åringen hos besteforeldrene på Heimdal, mens han oppholder seg hjemme på Støren hos mamma og pappa på sommeren. Foto: Morten Antonsen

– Annerledes vei

Unggutten trekker frem det lille miljøet på Støren som en viktig årsak til at han har holdt det gående.

– Jeg har nok valgt en ganske annerledes vei enn de fleste. Mens mange velger idrettslinja, valgte jeg studiespesialisering på Gauldal videregående skole. Frem til videregående hadde vi et lite, men godt skimiljø på Støren. Vi fikk muligheten til å trene i skoletiden de to første årene på videregående. Det tredje året måtte jeg bruke fritiden, sier han.

– Ellers så har mamma og pappa alltid lagt til rette for meg. Sammen med trener Magnus Stensås er de mine viktigste støttespillere.

Kun slått av Klæbo

I april fyller han 21 år. Den unge skiløperen er i ferd med å fullføre sin første sesong som seniorløper. Selv om det har blitt få konkurranser, har han gjort seg bemerket de gangene han har fått muligheten til å vise seg frem.

Han ble nummer to på Rindalsrennet (16,8 kilometer fristil) i romjula, kun 59 sekunder bak verdensmester Johannes Høsflot Klæbo. Da slo han løpere som Håkon Skaanes og Even Northug.

På et nasjonalt renn i Sverige ble han nummer tre, kun åtte sekunder bak den svenske stjernen Jens Burman (ble nummer to) som kan vise til to topp 10-plasseringer i VM (15 kilometer fristil). Og nylig ble han nummer tre på et norgescuprenn på Gålå (30 kilometer fristil).

– Det var ganske frustrerende i starten, ettersom jeg var for dårlig ranket til å få lov til å konkurrere i de nasjonale konkurransene. Men det har jo likevel gått over all forventning. Jeg har ingen problemer med å henge på de løperne som har vært milevis foran meg i mange år. Nå har jeg et høyt nivå inne, og det er ikke bare et blaff, sier Ree og smiler.

– Skummelt om du mister hodet

Han er ikke den som snakker høyest i skimiljøet. Men det gjør heller ikke noe, når Støren-gutten slår de aller fleste i skisporet.

– Hva er hemmeligheten bak utviklingen din?

– Det er nok treningsmengden og at jeg tåler den enorme belastningen, men også det voldsomme fokuset på kvalitet.

– Hva legger du i kvalitet?

– Vi trener jo primært i de lave intensitetssonene. Og da er det helt avgjørende å terpe på tekniske detaljer. Da får man ekstra bra utbytte av øktene. Når man trener med høy intensitet, er det viktig å ha kontroll. Noen ganger kan du henge på de aller beste, men det er skummelt om du mister hodet for ofte. Det er lett å bli for ivrig.

20-åringen åpner opp for å bli en del av Team Elon Midt-Norge neste sesong: – Det vil være en god mulighet for meg til å ta nye steg. Foto: Morten Antonsen

Tror han forsvinner fra laget

Ifølge kretslagstrener Magnus Stensås var Ree den aller siste som fikk plass på laget før denne sesongen. Nå forventer Stensås at den unge skiløperen forsvinner fra laget hans:

– Alt tyder på at han blir en del av regionlaget Team Elon Midt-Norge. Men jeg håper virkelig at jeg kan få bli med videre på reisen hans. Andreas har et ekstremt sjeldent talent.

– Hva gjør talentet hans sjeldent?

– Han har ikke de samme egenskapene som Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, som kan spurtslå de aller fleste og er god på sprint. Andreas vil aldri bli verdensmester på sprint. Men han er et kapasitetsmonster. De er det få av i Norge. Og i Trøndelag har vi nesten ingen. Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er to av de fremste i landet, og Andreas er i samme kategori som dem.

Kretslagstrener Magnus Stensås mener eleven har et ekstremt sjeldent talent: – Han er et kapasitetsmonster. Foto: Richard Sagen

Stensås sier at Ree også har et unikt treningstalent.

– Han har valgt å ta en stor risiko med å trene så mye som han gjør, men han tåler det. Skal Andreas bli best, må han gjøre som Martin Johnsrud Sundby: Trene best og mest av alle. Jeg mener Andreas er en av de trønderske løperne som trener best og mest allerede.

Takker ja om han får tilbudet

Om Ree får tilbud om en plass på regionlaget, takker han ja.

– Selvsagt gjør jeg det. Det vil være en god mulighet for meg til å ta nye steg. Men jeg har ikke hørt noe ennå, sier den snart 21 år gamle skiløperen - og legger til at han ikke kommer til å ta noen radikale grep i treningen frem mot neste sesong, men heller fortsette i samme spor som nå.

Adresseavisen får opplyst at laget tas ut i månedskifte april/mai. Per nå har ikke Ree hørt noe fra regiontrener Kristian Skrødal.

Trondheim-VM i 2025 beskrives som et «naturlig mål» i Rees karriere.

– Det er ikke noe jeg tenker mye på, men jeg har selvfølgelig lyst til å kjempe om medaljene om fire år. Når jeg ser på bilder fra Oslo-VM i 2011 blir jeg inspirert. Det hadde vært helt rått med noe tilsvarende i Granåsen.