Det bekrefter kulturminister Abid Raja (V) til VG. Han beskriver det hele som en «gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten».

– I likhet med Norges idrettsforbund har jeg vært opptatt av å åpne breddeidretten så raskt som mulig. Derfor er det veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier statsråden til VG.

Fra 15. juni kan dermed alle under 20 år drive idrett med såkalt «begrenset fysisk kontakt» på vanlig vis utendørs.

– Flere idretter vil kunne komme i gang

Hva som ligger i «begrenset fysisk kontakt», er foreløpig ikke sikkert. Helsedepartementet har nå bedt Helsedirektoratet om å revidere smittevernveilederen for barne- og ungdomsidrett. Siden må smittevernmyndighetene lage nye retningslinjer for ulike idretter.

Målet er at de nye retningslinjene skal være klare innen 1. juni. Det kan bli snakk om differensiering mellom idrettene.

Norges idrettsforbund er glad for dagens nyhet. De har tidligere uttrykt bekymring for at flere barn og unge vil falle fra, når de ikke kan utøve idretten de er glad i.

– Mye aktivitet er nå allerede i gang for fullt etter den forrige oppmykningen 7. mai, og med denne bestillingen fra regjeringen vil nå flere idretter kunne komme i gang før sommeren. Det er svært viktig for motivasjonen til våre unge utøvere, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Håndballen: – Håper det vil spille inn

Hun påpeker at de nå vil jobbe tett med særforbundene og Helsedirektoratet for å utrede hvilke idretter som kan forventes å komme i gang med tilnærmet normal aktivitet i løpet av juni.

– Uavhengig av hvilke idretter som kan komme i gang i juni, vil jeg understreke at idretten fortsatt skal være en konstruktiv støttespiller og bidra i dugnaden for å unngå økt smitte i samfunnet. Det er det viktigste, avslutter Kjøll.

Håndballen håper at vedtaket er positivt for dem.

– Vi kommer til å jobbe med dette utover onsdagen sammen med Norges idrettsforbund og Helsedirektoratet. Vi mener det er klare likhetstrekk mellom breddehåndball og breddefotball og vil argumentere for dette, sier generalsekretær i Norges håndballforbund, Erik Langerud, til NTB.

50 prosent av Håndballforbundets vel 137.000 medlemmer i 814 klubber er i alderen seks til tolv år. 25 prosent av medlemsmassen er i alderen 13 til 19.

– Gradvis og med kontroll

Helseminister Abid Raja sier at de vil komme tilbake til om de også skal myke opp reglene for kamper. Han vil ikke være med på at regjeringen har brukt for lang tid på å åpne opp for mer normalisert trening for barn og unge. Han er opptatt av at gjenåpningen av samfunnet skal skje gradvis og at Norge skal ha kontroll.

– Alt skjer i tråd med rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og forankres i Helse- og omsorgsdepartementet. Regjeringen har ikke hatt som mål å holde igjen når det gjelder barneidretten, tvert imot. Vi har mål om åpne opp så raskt som mulig, og vi har ikke kastet bort ett minutt. Men kan ikke gjøre det med mindre vi er sikre på at det ikke vil bidra til økt smitte, sier Raja.