– Det er jo stort å lede Giroen. Det er stort for enhver syklist. Sett med norske øyne, er det veldig stort, sier tidligere syklist Thor Hushovd til VG.

Leknessund skal sykle med den rosa sammenlagttrøyen i minst én etappe til – altså sin tredje på rad. Det betyr at han overgår Knut Knudsen (72), som hadde på den rosa trøyen i to strake etapper i 1975-utgaven av det prestisjetunge sykkelrittet.

Leknessund har 28 sekunder i sammendraget ned til nærmeste utfordrer Remco Evenepoel. De syklet i mål med det store hovedfeltet i Napoli langs den vakre Amalfikysten.

NYTER: Er man i Italia, er det lov å unne seg et pizzastykke. Det er for øvrig rosakledde Andreas Leknessund som spiser. Foto: Massimo Paolone / AP

Danske Mads Pedersen vant etappen etter at det nevnte feltet hentet inn et tomannsbrudd kun 3–400 meter før målgang.

– Er prestasjonen enda større siden han er fra Norge?

– Hvert fall med norske øyne. Det er så mye historie som ligger bak disse trøyene, sier Hushovd.

Thor Hushovd har aldri hatt på seg den rosa trøyen i Giro d'Italia, men han har syklet med den gule ledertrøyen i Tour de France.

EKSPERT: Thor Hushovd, avbildet som TV 2-ekspert under Tour de France i 2019. Foto: Anders K. Christiansen / VG

– Det er verdens øyne rettet mot deg. Det er et symbol i seg selv når man ser på sykkelen, kikker ned og ser du har den rosa trøyen, sier han om følelsen å sykle med en ledertrøye.

Fredag er det en 218 kilometer lang etappe, som er tøffere enn de seks foregående.

Hushovd tror ikke tromsøværingen har beina til å følge de største sammenlagtkanonene.

– Etter hva jeg husker, er det en ganske hard avslutning, så jeg tror det blir tøft for ham å beholde trøyen etter morgendagen. Det blir den første store testen blant sammenlagtfavorittene, mener Hushovd.

– Andreas Leknessund vil kjempe som en løve, men han vil ikke forbli i den rosa trøyen, sier Hushovds gamle rival og nå Eurosport-ekspert Robbie McEwen.