– Jeg tror ikke det vil være spesielt klokt av meg å kritisere regimet som jeg er på vei til å bevege meg i, hvis jeg ønsker å leve et langt og fruktbart liv, sier han i et intervju med Aftonbladet.

Ytringsfriheten rundt de kommende lekene i Kina er blitt satt på agendaen etter at Yang Shu, visedirektør for utenriksrelasjonen til Beijings organisasjonskomité, uttalte at «dediserte departementer» kom til å etterforske utøveres uttalelser under lekene.

– Alle uttalelser som er på linje med den olympiske ånd vil bli beskyttet. Alle uttalelser som går mot den olympiske ånd, spesielt mot kinesiske lover og reguleringer, kan bli straffet, sa han på en pressekonferanse tirsdag, ifølge the Guardian.

Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner i det olympiske samfunnet. Den australske idrettsministeren Richard Colbeck kaller det «veldig bekymringsfullt», og understreker utøvernes frihet til å uttale politiske meninger på sosiale medier og i intervjuer.

Den friheten gjelder ikke i praksis, mener menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, som advarer utøvere mot å uttale seg i en «Orwell-lignende stat». Med det menes at alle uttalelser og handlinger blir nøye overvåket og vurdert av de undertrykkende myndighetene.

Venter litt

Nils van der Poel tok skøyteverden med storm for et år siden da han vant VM-gull på 5000 meter og 10.000 meter i Heerenveen. Han er også innehaver av verdensrekorden på distansene. Foran Beijing-OL 4.-20. februar er han soleklar favoritt til å vinne gullmedaljen på 5000 meter 6. februar og 10.000 meter 11. februar.

– Han får veldig mye oppmerksomhet. Han er en veldig spesiell person, sier Tomas Gustafson, Sveriges forrige OL-gullvinner på skøyter for 34 år siden, på spørsmål om hvor stor oppmerksomhet Nils van der Poel nå blir gjenstand for i Sverige.

Intervjuet med Aftonbladet, publisert tirsdag, innledes med «Nils van der Poel føler på redsel overfor regimet i Kina. Derfor vil han ikke, som det blir uttrykt, uttale seg om situasjonen i Kina før om en måned - når han er hjemme igjen fra Kina.

– Jeg kan prate om det da. Det gjør jeg veldig gjerne, men ikke i forkant. For jeg synes det er veldig viktig at vi prater om det. Nå synes jeg det ikke er spesielt klokt, om jeg vil komme meg derfra. Jeg har tilstrekkelig grunnleggende forståelse for at det er moralsk galt det som foregår, sier Nils van der Poel til den svenske avisen.

Han sier også at det er en stor sportslig skuffelse at OL-konkurransene i Kina vil gå uten tilskuere på tribunene. Nils van der Poel tilføyer imidlertid at han er glad over at OL i det hele tatt vil bli gjennomført.

Norge: Full ytringsfrihet

Hallgeir Engebråten vant bronsemedaljen på 5000 meter i EM i januar. Han er eneste norske utfordrer til svensken på den korteste langdistansen.

Konfrontert med Nils van der Poels tidsbetingede selvpålagte munnkurv og ovennevnte uttalelser, sier Hallgeir Engebråten (22) at han har satt seg for lite inn i det, og at han derfor synes det er vanskelig å uttale seg.

– Jeg har for lite peiling. Vi har alle hørt ryktene og spekulasjonene. Jeg tror vi vil bli tatt godt imot. Vi reiser dit først og fremst for å gå skøyteløp, sier Hallgeir Engebråten.

Han forteller at skøytelandslaget før EM, under en treningssamling på Hamar, ble fortalt hva som venter dem i Kina av Olympiatoppens presseattache for skøyter i OL.

– Det er opp til oss selv hva vi vil uttale oss om, sier Hallgeir Engebråten.

Halvor Lea er kommunikasjonsansvarlig og medieansvarlig hos Olympiatoppen, som er ansvarlig for Norges OL-tropp bestående av 82 utøvere i Kina.

Han forteller at de og utøvernes ledere i ulike fora er informert om politikk, geografi og menneskerettigheter i Kina. Lea understreker at «hver og en» står fritt til å ytre seg, og at grunnlaget for dette er å finne i det såkalte charteret til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Men vi er også opptatt av å støtte de som ikke vil ytre seg. Med tanke på det sportslige, har det også å gjøre med timing for når man bør ytre seg. Hva som er den beste «inngangen» for å prestere best mulig, sier Halvor Lea.