– Jeg tror og håper folk utenfor landslag blir aktuelle. Jeg har et ganske rutinert lag, og vi trenger folk som biter oss i leggene og utfordrer posisjonen for å heve oss videre, sier Nossum til VG, en måned før sesongstart på Beitostølen.

Sist vinter fikk Harald Østberg Amundsen (23) sitt gjennombrudd toppet med VM-bronse og landslagsplass før den nye sesongen. Tross at OL-troppen kun skal bestå av åtte mann og uttaket ventes å bli rekord-tøft, tror Nossum at løpere utenfor landslaget kan kjempe seg inn i diskusjonen.

FØLGER MED: Harald Østberg Amundsen og Eirik Myhr Nossum er nysgjerrig på løperne utenfor landslaget. Foto: Geir Olsen

– Vi hadde Mikael Gunnulfsen som vant 15 kilometeren på Beitostølen i fjor (før han skadet seg). Gjør han det samme i år, lukter det fugl av det, sier Nossum og fortsetter:

– Rekruttlandslaget er veldig sterkt, hvor Jon Rolf Skamo Hope gikk veldig fort fra start i fjor. Han er litt der Harald var i fjor, hvor du kan ta vanvittige steg år for år. Håvard Moseby har veldig høyt toppnivå. Jan Thomas Jenssen, i tillegg til flere på Elon-lag, er blant de som kan utfordre oss.

Harald Østberg Amundsen har god oversikt over rekruttlandslaget, og er spent på hva hans tidligere lagkamerater vil finne på i vinter.

– Jeg kjenner en haug med fryktelig gode skiløpere. Det er mange å se opp for. Skal jeg nevne navn vil jeg tro Skamo Hope går fort, også er jeg spent på Jan Thomas Jenssen og Mattis Stenshagen, sier Amundsen.

Skamo Hope sier han har fått gode svar på økter med eliteutøverne i løpet av oppkjøringen, og håper å vise seg frem på 15 kilometeren på Beiotstølen.

– Det er hyggelig å bli nevnt. Jeg vil utfordre de litt mer etablerte utøverne, sier Skamo Hope.

Jan Thomas Jenssen trøblet litt sist vinter, men er mer positiv nå.

– Jeg er veldig fornøyd med oppkjøringen. Målet mitt i år er Tour de Ski. En OL-plass har jeg ikke helt siktet på i år. Det gjelder å få gå mest mulig verdenscup for meg, sier Jenssen.

– Jeg skal gjøre det vanskelig for Nossum å ta ut lag fremover, sier Jenssen.

Nossum trekker også frem mer rutinerte Didrik Tønseth, som mistet landslagsplassen før denne sesongen.

– Frem til sesongåpningen på Beitostølen er det mitt allround-landslag jeg skal prøve å trene best mulig. Resten av vinteren lever laget fra mandag til mandag. Da skal vi ta ut de beste, uavhengig av om de kommer fra høyre og venstre. Til OL skal jeg ha de åtte beste, sier Nossum.

Han er nysgjerrig på løperne utenfor landslaget og tar gjerne imot friske pust.

– Å få inn Harald har vært en kjempestyrke. Nye fjes og nye tanker er bare positivt. I den alderen til Harald kan de plutselig gå ett minutt fortere i løpet av en oppkjøring, sier Nossum.

– Det er veldig inspirerende det Harald har gjort. Vi er like gamle og har byttet på å vinne skirenn gjennom årene. Løftet hans er imponerende, sier Skamo Hope.