– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den russiske deltagelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zurich der russiske eller hviterussiske representanter er til stede, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding fra Skiforbundet.

De skriver videre at de onsdag ble kjent med den russiske representasjonen på FIS’ høstmøter i Zürich denne uken, og at de nå skal meddele sitt synspunkt til FIS og be dem beslutte utestengelse av russiske og belarussiske representanter.

– Langrenn har besluttet å tilbakekalle alle sine representanter som har reist, eller skulle reise, til FIS’ høstmøter i Zürich de neste dagene. Vi velger å ikke delta for å markere en sterk avstand til de krigførende nasjoner Russland og Hviterussland, som har mange deltagere i disse møtene, sier langrennssjef Espen Bjervig til VG.

Det er over 60 ulike FIS-møter og seminarer denne uken i Zürich blant grenene alpint, langrenn, kombinert, freeski, telemark og hopp. Bjervig sier han har respekt for om andre grener og nasjoner håndterer situasjonen forskjellig.

– Vi velger å delta dersom det ikke er russiske representanter i møtene, for å  ivareta våre utøvere og vår idretts interesser, sier landslagssjef for hopperne, Clas Brede Bråthen.

I etterkant av møtene i forskjellige komiteer, skal vedtak formelt godkjennes av styret i FIS, kalt FIS Council.

Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i en av flere ulike komiteer i FIS, forteller at han onsdag ettermiddag fikk beskjed i siste liten av langrennskomiteen i Norges Skiforbund om å ikke dra til Sveits.

– Jeg var på vei til toget nå snart, men nå holder jeg meg hjemme. Den norske delegasjonen står over har jeg nettopp fått beskjed om. Det er vanskelig å sitte i møte med russere nå, sier Torbjørn Broks Pettersen til VG.

Til Sveits er også representanter fra forbundene til Russland og Belarus invitert. Jelena Välbe, skipresident i Russland, har bekreftet i russiske medier at de skal dra på møtene.

«Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltagelse gjelder ikke offisielle representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle medlemmer i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene», skriver FIS’ medieavdeling til VG.

Erik Røste, tidligere skipresident som sitter i FIS Council, sier ingenting har endret hans syn om at russere og belarussere må utestenges.

– Utestengelsen bør ikke bare gjelde for utøvere, skriver Røste til VG.

Etter det VG forstår skal det ha rådet stor usikkerhet i den norske delegasjonen på snaut 30 personer onsdag ettermiddag: For at russisk deltagelse på FIS-møtene i Sveits skulle bli et tema, var mange helt uforberedt på. Enkelte skal ha gitt uttrykk for at de ville delta på møter, andre ga uttrykk for at de mener det ble feil.

FIS Council skal ta stilling til russisk og belarusisk deltagelse først 22. oktober. Nasjonene har vært utestengt fra nær sagt all idrett etter at Russland gikk til krig på Ukraina.

Styreleder i det svenske skiforbundet, Karin Mattsson, sier de er representert i Sveits. Men er sterkt imot deltagelsen til Russland og Belarus.

– Det er feil at russerne deltar, skriver Matsson til VG.