FOKUS: Johannes Høsflot Klæbo har alt fokus på konkurransene og bryr seg ikke om favorittstempel eller muligheten han har til å bli tidenes yngste mannlige vinner av et OL-gull i langrenn.  FOKUS: Johannes Høsflot Klæbo har alt fokus på konkurransene og bryr seg ikke om favorittstempel eller muligheten han har til å bli tidenes yngste mannlige vinner av et OL-gull i langrenn. Foto: Rune Petter Ness

Klæbo om forventningspresset: - Jeg prøver å ikke gjøre dette til noe større enn et vanlig skirenn

Han kan bli tidenes yngste vinner av OL-gull i langrenn for menn, men det ofrer ikke Johannes Høsflot Klæbo en tanke.

21-åringen har tatt langrennssirkuset med storm. Med ni verdenscupseire så langt denne sesongen, stiller han til start på søndagens 30 km skiathlon som en av favorittene.

– Men, understreket han da han møtte pressen i gymsalen som ligger en liten kilometer unna hotellet der de norske langrennsløperne og skiskytterne bor:

– Jeg er vel bare en sprinter, så vi får se hvordan det går. Jeg skal gå min andre tremil, så det føles litt spesielt, sier han om favorittstempelet.

DEBUTANT: Tor-Arne Hetland mener alle de fire norske løperne som skal gå skiathlon på søndag er medaljekandidater. Johannes Høsflot Klæbo ser på OLs åpningsdistanse som en bonus der han skal gjøre alt for å henge med til sluttspurten. Foto: Rune Petter Ness

Satser på spurten

Byåsen-løperen går åpningsdistansen for herrene sammen med Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger. Det var en spent kvartett som møtte pressen, og alle var tydelige på at de vil prestere i toppen på søndag.

– De tre som står her, kan fort være foran meg på resultatlista. Det er mange som vil gå fort, og jeg vil prøve å henge med til slutten. Jeg satser på å ha gode bein til å kjempe i en spurt, sier Høsflot Klæbo om taktikken i de tøffe OL-løypene.

– Hva tenker du om at du kan bli den yngste mannlige gullvinneren i langrenn her i Pyeongchang?

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, egentlig. Jeg prøver å ikke gjøre dette til noe større enn et vanlig skirenn. Jeg gjør de samme tingene, har de samme rutinene. Jeg skal holde skuldrene senket. Finner jeg på noe hokuspokus, kan det dårlig, smiler 21-åringen.

GULLJAKT: Simen Hegstad Krüger, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby går 30 km skiathlon for Norge søndag. Foto: Rune Petter Ness / Schibsted

Kan slå Svan

Samtidig vet han at det er på sprinten tirsdag han har sin største individuelle gullsjanse.

Og lykkes han, vil han være ti måneder yngre enn svenske Gunde Svan var da han ble olympiske mester i Sarajevo i 1994.

– 30 kilometeren er en bonus, så får jeg se om jeg holder hodet kaldt. Jeg skal gjøre mitt beste, sier Johannes Høsflot Klæbo tilsynelatende upåvirket av at OL-debuten kun er to dager unna.

– Jeg prøver å gjøre mine ting og ikke ha fokus på hva andre sier. Når er det nye skirenn, og det er så enkelt at det som er gjort tidligere i sesongen, de spiller ingen rolle. Jeg tror det blir jevnt i alle øvelsene, legger 21-åringen til.

NB! Marit Bjørgen ble nummer 50 i sin OL-debut. Distansen var 15 km fellesstart fristil under OL i 2002 i Salt Lake City.