Stine Bredal Oftedal (t.v.) og Emilie Hegh Arntzen får 90.000 kroner hver dersom de vinner OL-gull. Her under trening i Future Arena fredag, hvor Norge spiller mot Brasil lørdag. Stine Bredal Oftedal (t.v.) og Emilie Hegh Arntzen får 90.000 kroner hver dersom de vinner OL-gull. Her under trening i Future Arena fredag, hvor Norge spiller mot Brasil lørdag. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Så mye tjener håndballjentene på OL-gull

Dersom håndballjentene vinner OL-gull i Rio, håver de inn 90.000 mer enn om en norsk friidrettsutøver skulle gjøre det samme.

RIO DE JANEIRO: — Vi har en bonusordning, men jeg aner ikke hva den er. Når man spiller klubbhåndball diskuterer man ikke landslagsbonuser, når man vet at flere av lagvenninnene får støtte fra staten resten av livet om de vinner gull. Men jeg sier takk til det jeg får, og vi har det så godt i Norge at jeg ville absolutt ikke byttet nasjonalitet, understreket Russland-proffen Katrine Lunde før avreise til Rio-OL.

Null til friidrettsutøverne

Men siden har Fædrelandsvennen vært i mail-kontakt med Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund. Han skriver at de norske jentene får 90.000 kroner for gull, 60.000 for sølv, 40.000 for bronse og 12.000 for fjerdeplass.

Filip Ingebrigtsen vil ikke få utbetalt noen bonus dersom han overrasker og tar medalje i OL. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix

Sammenlignet med for eksempel de norske friidrettsutøverne, kommer håndballjentene meget godt ut. Brødrene Filip og Henrik Ingebrigtsen får ikke ei krone om de skulle overraske med å ta medalje i Rio.

— Tidligere var det vår hovedsponsor som utbetalte bonuspenger. Vi skulle gjerne ha premiert gode resultater, men uten hovedsponsor og et stramt budsjett, har vi dessverre ikke anledning til å gjøre dette i år, skriver Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund i en mail.

Roerne får 25.000 kroner

Heller ikke blant skytterne eller triatletene kan man hente motivasjon i bonus.

— Vi får ingenting. Det er noe jeg ikke har tenkt på i det hele tatt. Vi er vant med at det er slik, sier OL-skytteren fra Lyngdal, Odd Arne Brekne.

I RIO: Åge Harald Drangsholt.

Roerne derimot, kan putte en liten slant i lomma om de skulle lykkes i å ta medalje.— Fra forbundet får de ingenting, men vi har en sponsor som har medaljebonus i avtalen. Den gir 25.000 for OL-gull, og 10.000 for sølv eller bronse, skriver Tine Bjonge, generalsekretær Roforbundet.

UTFORSK TEMA: