DUELL: Thomas Müller og Pepe kjemper om ballen. I situasjonen etterpå fikk Pepe rødt kort. DUELL: Thomas Müller og Pepe kjemper om ballen. I situasjonen etterpå fikk Pepe rødt kort. Foto: NTB scanpix

En skam for fotballen

Pepe sørget for å få opp mye det av grumset som ligger på bunnen i fotballverdenen, skriver Kjetil Kroksæter.

Han valgte Salvador, den hellige frelser by ved alle helgeners strand, til å skjemme ut både seg selv og fotballen.

For å ta dette kortet først, så går det an å mene at det var strengt idømt. Samtidig har denne Pepe samlet poeng i mange år for å få tildelt rødt i slike situasjoner. En «snill» spiller ville kanskje sluppet billigere?

Ut av kontroll

Situasjonen var klassisk og kom helt ut av kontroll. Pepe mistet hodet, og det betyr at man slutter å tenke. Det var helt unødvendig å utfordre en liggende Thomas Müller på den aggressive måten. Særlig når man har stempel som en av fotballens slemmeste gutter fra før.

Men til Pepes forsvar skal det sies at han fikk god hjelp. Dommeren hadde neppe dratt det røde kortet uten Thomas Müllers teatralske filming. Der har du skurk nummer to i min bok. Gult til Müller kunne vært på sin plass?

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter. Foto: Rune Petter Ness

Så eskalerte det videre. Det røde til Pepe utløste euforiske reaksjoner på den tyske benken. De jublet og klasket hverandre i hendene. De var strålende fornøyd med at deres egen spiller hadde bidratt til å få en motspiller utvist. Hva er det for fair play-holdning da? Hvor edelt er det glede seg over andres ulykke i en idrett som sier de er opptatt av å være forbilder?Men eskaleringen stopper ikke der. For nå tok det av på Twitter og andre debattfora. Det er flott med meningsytringer, og denne episoden gir utgangspunkt for mange tolkninger. Jeg krever ikke at min er tolkning blir stående som den korrekte, men det er underordnet. Ordbruken vitner om at det er flere enn Pepe som kan miste hodet. Med mindre grunn enn Pepe. Primitiv nedrakking og argumenter med nazihentydninger er uønsket i min postboks.

En «snill» spiller ville kanskje sluppet billigere?

Mange tapere

I sum ble det mange tapere. Cristiano Ronaldo og alle vi som hadde gledet oss til å se han blomstre i dette mesterskapet, er blant dem. Sjansen for at Portugal avanserer sank betraktelig som kampen utviklet seg.Det som egentlig startet som en hånd i ansiktet på motspiller, en uting som har utartet, og burde vært straffet med gult, endte på verst tenkelige måte. For de alle fleste.

Dommeren dømte ikke for det eneste som skulle vært straffet. Et slag i ansiktet på motspiller.