Johannes Høsflot Klæbo fortsetter der han slapp før han tok seg en treningsperiode før jul. I sprintprologen i NM på Gåsbu var han helt suveren.

Klæbo brukte 3,43.95 på distansen. Det var 5,25 sekunder raskere enn annenmann Eirik Brandsdal, og 5,30 sekunder foran Emil Nyeng fra Ringebu på tredjeplass.

– Jeg hadde kjempeski og det kjentes bra. Jeg har et mål om å kjempe helt oppe der, og da er det viktig å få en god prolog, sa Klæbo til NRK noen få sekunder etter at han var ferdig.

Johannes Høsflot Klæbo tok sju verdenscupseire før han tok en pause i verdenscupen. Han deltok ikke i Tour de Ski, men sørget for at Byåsen tok seieren i Strindheimstafetten på nyttårsaften.

Kathrine Harsem gikk inn til bestetid under sprintprologen i NM torsdag. Foto: NTB scanpix

Andre OL-aktuelle løpere som Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli, Fredrik Riseth, Håvard Solås Taugbøl og Pål Trøan Aune tok seg også greit videre til finalene.

117 løpere deltok på mennenes sprintprolog. Petter Northug er syk og deltok ikke på torsdagens NM-sprint. Lillebror Even Northug ble nummer 24 på prologen, og tok seg videre til finalene.

Marit Bjørgen var tredje best under prologen på NM-sprinten på Gåsbu torsdag. Foto: NTB scanpix

Kathrine Harsem var best i prologen på kvinnenes NM-sprint i klassisk stil. Anna Svendsen fulgte nærmest med Marit Bjørgen tredjeplass.

– Jeg føler meg bra og hadde gode ski, så det var en god gjennomføring. Jeg bare koser meg, jeg elsker NM, sa hun til NRK etter løpet.

Harsem fra Varden brukte 3.32,2 minutter. Hun var 0,64 sekund raskere enn Tromsø-løperen Anna Svendsen, mens NM-veteranen Marit Bjørgen ble slått med 1,51 sekunder.

– Det er godt å komme i gang igjen. Det er litt stressende med sprint, men jeg er godt fornøyd. Det er viktig å se hvordan jeg gjør det i sprint før OL, sa Marit Bjørgen til NRK etter løpet.

73 utøvere deltok i kvinnenes sprintprolog, men gode sprintere som Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng sto ikke på startstreken i NM på Gåsbu.

De 30 beste tok seg videre til utslagsrundene som starter klokken 12.20.