GRANÅSEN: – Det blir en tøff periode, men vi tror det kan slå positivt ut likevel.

Det sier Trønderhopp-trener og tidligere hoppstjerne Roar Ljøkelsøy. Denne uka stenges Granåsen-bakken. Kun naturtribunen fra dagens anlegg vil stå igjen. Alt annet rives. Kostnaden for Granåsen-utbyggingen de nærmeste to årene ligger på 620 millioner kroner. NCC (entreprenørkonsern) skal bygge anlegget.

For de trønderske hoppstjernene og fremtidas VM-håp betyr det en ny hverdag. Bjørkbakken i Stjørdal og Lillehammer blir deres nye midlertidige hjemmarenaer.

Trønderhopp-sjef Håvard Lie sier de har økonomiske utfordringer knyttet til mangelen av en hjemmearena i Trondheim. Foto: Mariann Dybdahl

– Kjipt

Eirin Kvandal og Bendik Heggli er to av Trønderhopps medaljehåp til Trondheim-VM om fire år. Duoen er sterk i troen på at den spesielle tiden som venter vil slå positivt ut.

– Jeg syns jo det er litt surt at vi må vente med å hoppe i bakken vår. Dette er en av mine favorittbakker. Jeg tror dette kan føre til at vi blir enda mer nøye i treningshverdagen, ettersom vi må reise for å kunne hoppe på ski, sier Heggli.

– Det er kjipt og hverdagen vil bli annerledes. Men jeg tror det kan komme en del positivt ut av det også. Vi får god tid til å legge ned en god del fysisk trening, som vi kanskje ikke ville ha gjort om vi hadde hatt bakken i stand. Og når vi først gjennomfører hoppøkter, tror jeg kvaliteten blir enda bedre enn hva den har vært, sier Kvandal, som skadet seg stygt like før VM i Oberstdorf.

Til Adresseavisen sier den unge hoppstjernen at hun forventer å være borte fra hoppbakken i ett år, etter at korsbånd og leddbånd røk i februar.

Bendik Heggli syns det er surt at Granåsen-bakken rives nå. Samtidig mener hopptalentet det vil være en fordel å kunne trene i VM-bakken før mesterskapet på hjemmebane i 2025. Foto: Geir Olsen/NTB

Økonomiske utfordringer

Daglig leder i Trønderhopp, Håvard Lie, sier det vil koste dem 800 000 kroner ekstra i året når de må klare seg uten Granåsen i treningshverdagen.

– Per nå har vi ikke økonomien på plass. Men vi jobber med saken, sier den tidligere hopperen, som kjempet om medaljene i 1997-VM i Granåsen.

– Utfordringen vår nå er økonomien. Det gjenstår en stor jobb.

Slik kan nye Granåsen bli seende ut. Foto: Asplan Viak (illustrasj)

Trener Ljøkelsøy sier hopperne i Trondheim vil få en stor fordel når VM-bakken står ferdig til 2022/2023-sesongen:

– Vår hjemmearena blir jo VM-bakken. Den fordelen mener jeg er veldig stor for våre hoppere. De vil kjenne til hver eneste millimeter i bakken. I tillegg vil de ha erfaring fra alle slags mulige forhold.

Kvandal og Heggli tror også på en klar fordel.

– Selvtillit i bakken er nok det aller viktigste. Vi får god tid til å bli vant med bakken før mesterskapet, og det hjelper jo selvsagt på, sier Kvandal.

– Det er jo veldig smart, egentlig. Vi får trent jevnlig i VM-bakken i flere år før det braker løs. Alle detaljene kan terpes på i lang tid. Jeg tror vi kan bli fryktelig godt kjent med den nye Granåsen-bakken.

Roar Ljøkelsøy er hovedtrener i Trønderhopp. Den tidligere hoppstjernen er sterk i troen på at utøverne hans takler tiden uten en hjemmearena på en god måte. Foto: Mariann Dybdahl

Oppstart etter påske

Utbyggingsleder Mona Åsgård i Trondheim kommune forteller at arbeidet vil starte over påske.

– Alt vil bli nytt. Det nye anlegget vil ligge på omtrent samme plass. Normalbakken vil flyttes litt, slik at vi får delt unnarennet i to, sier hun.

Det første som skjer, er at noen trær skal felles før fuglene i Granåsen hekker. Deretter vil det gå slag i slag frem til vintersesongen 2022/2023.

– Alle de eksisterende anleggene skal rives. Deretter blir det graving, før vi bygger opp en ny hoppbakke og hopptårn. Det blir også fjellsikringsarbeid på den siden av storbakken som er mot langrennsstadion, sier Åsgård.

– Vi er på skjema.

Om kort tid skal Granåsen-bakken rives. Foto: Mariann Dybdahl

Prislapp: 620 millioner kroner

Det er ikke bare selve hoppbakken som inngår i prislappen på 620 millioner kroner:

– Skibru til Litjåsen, ny vei til barnehagen ved hoppbakken, flytting av skiskytteranlegget og en ny overvannsledning for Smistadbekken over skistadion er også inkludert.

I tillegg skal det denne uka bestemmes om en ny skytehall skal bli en del av det nye anlegget. Det avgjøres i Bystyret på torsdag. Om det blir vedtatt til å bli en del av hoppanlegget, vil prislappen bli noe høyere.

– Hvis det blir integrert en skytehall i tribunen, vil det bli nødvendig med mer sprengningsarbeid også, sier hun.

Utbyggingsleder Mona Åsgård sier de ligger på skjema med Granåsen-utbyggingen per nå. Etter påske starter arbeidet med å rive den gamle hoppbakken. Foto: Johannes Strand

Trønderhopp-duoen Lie og Ljøkelsøy forteller at alt av utstyr skal være borte fra Granåsen 11. april.

– En god del av utstyret vårt tar vi med oss til Bjørkbakken i Stjørdal, sier Lie.

Denne uka vil den siste skihopperen kaste seg utfor hoppkanten i den historiske bakken. Etter det, er det slutt.