– Jeg bruker de som litt motivasjon ute der når jeg blir sliten. Det å kunne gå inn på stadion her med en haug av nordmenn gjør det verdt det, sier Riiber til VM.

Etter å ha forlatt nærmeste konkurrent japanske Ryota Yamamoto etter to kilometer, og brukt de resterende åtte kilometerne som en parademarsj, danset Riiber i ensom majestet inn på oppløpet.

Over målstreken hevet nordmannen armene over hodet, kysset fingrene og pekte mot himmelen.

Før mesterskapet i slovenske Planica startet fortalte Riiber overfor VG om sine besteforeldre Suzanne May Riiber (90) og Harald Riiber (92) som sovnet inn med få timers mellomrom rett før VM.

– Mye, man blir rørt av å tenke på alle timene vi har i løypen og bakken. Han var stort sett med på alle intervaller, og på favoritten Bogstad/Tryvann. Bestefar kjørte følgebil, svarer Riiber på spørsmål fra NRK om hva som går gjennom hodet hans.

– Det er magisk. Historien er helt vill, når man tenker på alt som har skjedd. Jeg var i begravelsen og minnestunden. Han skulle hit for å fullføre prosjektet han og bestefar startet på, sier en tydelig rørt sportssjef Ivar Stuan til NRK.

Tidligere lørdag klinket Riiber til i hoppdelen.

– Det kunne vært bedre. Jeg var uheldig med ekstremt mye sidevind. Hadde jeg fått 20–30 sekunder ekstra i forsprang, så hadde det vært gull i dag, men nå må jeg virkelig fighte for det, sier Riiber til VG.

Vanligvis kunne man nærmest delt ut gullet allerede til 25-åringen, men en veldig trøblete oppladning gjør at han selv var tvilende.

– Jeg tror jo det, svarer Riiber på spørsmål om han trenger forsprang før langrennet og sier til NRK at han ikke helt hvor han står langrennsmessig etter sykdomsperioden.

Riiber var overlegent best i starten av sesongen, men de siste månedene har det vært mye motgang. I Januar ble han rammet av en parasitt som gjorde at han ikke fikk tatt til seg næring.

Han har ikke deltatt i verdenscupen siden han ble diskvalifisert på grunn av hoppdressen i Seefeld i slutten av januar.

Etter lørdagens 10 kilometer bekrefter Jørgen Graabak at Jarl Magnus Riiber og Jens Lurås Oftebro går blandetstafetten søndag.