Klokken er 0630 når bobilen til Antidoping Norge gjøres klar for avreise. Derfra skal de teste norske utøvere rundt om i landet. Klokken er 0630 når bobilen til Antidoping Norge gjøres klar for avreise. Derfra skal de teste norske utøvere rundt om i landet. Foto: Olav Olsen

Fjoråret ga rekord i antall dopingsaker i Norge. Nå reiser dopingjegerne landet rundt i bobil for å avsløre jukserne.

Flere nyvinninger i antidopingarbeidet trekkes frem når Antidoping Norge forklarer hvorfor 2019 ble et toppår for norske dopingsaker. Den nyeste av dem går på fire hjul.

Det er grytidlig morgen når to personer fyller en bobil ved Ullevaal stadion med svarte bager. Før avreise må toalettet tømmes og vaskes.

Men de er ingen vanlige bobilturister. De neste dagene skal de reise rundt for å teste om norske utøvere holder seg innenfor dopingreglementet.

Hvor de skal, er det ingen andre enn dem selv som vet. Når utøvere testes, skal dopingjegerne komme så uanmeldt som mulig.

I frykt for at Aftenposten skal avsløre hvor de er på vei, får vi kun lov til å følge dem så vidt utenfor parkeringsplassen.

Utenifra ser Antidoping Norges bobil ut som en helt vanlig turistbobil på veien. Foto: Olav Olsen

Kom på veien i påsken

Koronapandemien gjorde at Antidoping Norge måtte tenke nytt. Utøvere fryktet for at de kunne bli mistenkeliggjort om de ikke ble testet også i denne perioden.

I fjor tok Antidoping Norge 3033 prøver. Like under 60 prosent av dem ble tatt utenfor konkurranse. Løsningen for å komme seg rundt til utøverne også i 2020, ble å leie en spesialtilpasset bobil.

I påsken var den mobile dopingkontrollstasjonen for første gang på veien.

– Det har gjort at vi ganske raskt har fått i gang testprogrammet, og ganske raskt fått inn et betydelig antall prøver, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien.

Før avreise må toalettet utøverne bruker når de skal avlegge urinprøve tømmes. Rådgiver og testansvarlig Per Inge Rustad har fått den «heldige» jobben med å fjerne gammel urin og vaske tanken. Foto: Olav Olsen
Klokken har bare så vidt passert halv syv om morgenen når dopingkontrollørene gjør bobilen klar for avreise. Foto: Olav Olsen

Har kjøpt egen bobil

Bobilen drar enten hjem til utøverne eller møter dem på trening. Selve testen tas på bobilens eget toalett. Slik slipper utøverne å få folk inn i eget hjem, og testerne slipper å utsette seg for ekstra smittefare. Responsen fra utøverne har også vært god.

Suksessen har gjort at Antidoping Norge nå har valgt å kjøpe en egeneid rullende teststasjon.

Instruksene til utøverne som skal inn i bobilen og testes er klare og enkle. 1. Desinfiser hender med håndsprit. 2. Ta på munnbind. 3. Ta på engangshansker. Foto: Olav Olsen

– Det er både fordi vi har gode erfaringer og vi erkjenner at dette kan bli en situasjon som varer en stund. Med disse to bobilene vil vi være i stand til å ta et betydelig antall prøver. Både urin og blod, forklarer Byfuglien.

– Betyr kjøpet av en bobil at dette er en form for innhenting av tester dere mener er aktuelt også etter at samfunnet er tilbake til normalen?

– Det er litt for tidlig å si. Jeg har sett at det benyttes campingvogner for å innhente prøver under Tour de France for eksempel, så det er ikke å utelukke. Det kan tenkes at det kan være anledning til å bruke den i vårt forebyggende arbeid. Man kan se flere bruksområder etter hvert.

Rådgiver og testansvarlig Per Inge Rustad inspiserer bobilen før avreise. Døren til venstre er inn til toalett hvor utøverne avlegger urinprøve. Det er fylt med stoler under reise. Den hvite tapen på gulv og bord skiller ren og uren side. Foto: Olav Olsen

Rekord i antall dopingsaker

Når Antidoping Norge nå legger ut på landeveien for å avsløre jukserne, kan de se tilbake på et historisk 2019.

Aldri før har flere dopingsaker blitt påtaleavgjort i løpet av et kalenderår etter arbeid ved Antidoping Norge. Antallet endte på 21 saker. Kun tre av sakene ble henlagt.

– 2020 begynte veldig sterkt det også, sier avdelingsleder for kontroll og påtale Britha Røkenes.

Vis fakta ↓
Antall dopingsaker i Norge siste ti år
Når bobilen skal ut på tur, er det mye som skal med både av testutstyr og smittevernutstyr. Foto: Olav Olsen

Har tatt i bruk nye metoder

Røkenes peker spesielt på nye arbeidsmetoder som en del av suksessformelen for å avsløre jukserne.

Fra i stor grad å basere antidopingarbeidet på testing av utøvere, har man de siste årene i tillegg drevet utstrakt etterretningsarbeid.

Røkenes mener at avsløringen i 2013 om Lance Armstrongs systematiske dopingbruk, var en vekker i antidopingarbeidet.

– Det var annen type politiarbeid som gjorde at man avdekket den saken. Jeg tror hele det internasjonale samfunnet så verdien av at man jobber mer etterretningsbasert.

Hun hadde selv bakgrunn som politiadvokat da hun kom inn i Antidoping Norge i 2014. I 2017 ansatte hun to etterforskere, og de med bakgrunn i politiet. Disse jobber i dag med etterretning i antidopingarbeidet.

Vis fakta ↓
Antidopingarbeid i 2019
Rådgiver og testansvarlig Per Inge Rustad i Antidoping Norges bobil. Foto: Olav Olsen

Varslingskanal har gitt resultater

Spesielt trekker hun frem arbeidet med Antidopings varslingskanal som ble opprettet i 2016. Gjennom en portal på hjemmesiden kan hvem som helst tipse dem anonymt.

Etterretningsarbeiderne hos Antidoping Norge har så mulighet til å kontakte den anonyme varsleren uten å kjenne dens identitet.

– Vi ser at treffprosenten knyttet til kontroller øker i disse etterretningsprosjektene som stammer fra tips og innspill, sier Røkenes.

I 2019 mottok de over 100 tips via denne kanalen. Flere av dem førte til opprettelse av sak. Antidoping Norge er også klare på at noen av utøverne mest sannsynlig ikke ville blitt avslørt, om det ikke var for tipserne.

Foto: Olav Olsen

– Varslingskanalen har vært en suksess. Men det er først og fremst tips på lavere nivå. Vi kunne ønske oss flere tips på alle nivåer, sier Røkenes.

– Er det vanskeligere å slippe unna med doping i Norge nå enn tidligere?

– Det at man har et mer helhetlig kontrollprogram, gjør at jeg tror det er enda vanskeligere i dag enn før. Men man har vært dyktig i mange år.