– Jeg ledet med fire sekunder på toppen av «Mørdarbakken», en drøy kilometer før mål. Så tryna Frida Karlsson foran meg, og jeg måtte ploge og mistet nok noen sekunder på det. Men sånn kan skje, sier Johaug etter 10 kilometeren til VG.

– Tapte du seieren der?

– Det er vanskelig å si, men jeg tapte noen sekunder ned der, men det er vanskelig å si hvor mye, svarer Johaug, som var 2,1 sekunder bak Diggins i mål.

– Hadde du vunnet om du fikk kjøre ned i fred?

– Det er vanskelig å få svar på, uttaler Johaug i solen i Lugnet.

Ved 7,7 kilometer var Johaug ett tidel foran Diggins på de offisielle målingene. 900 meter før mål var det 1,1 sekund i favør Johaug.

Frida Karlsson, som ble nummer 13, forteller til VG at hun falt to ganger under fredagens renn.

– Jeg har ikke noe å skylde på. Det var kun min feil. Det var litt isete, også var jeg stiv, sier Karlsson.

Fredagens seierskvinne er kjent for å være god nedover.

– Jeg er så glad. Jeg elsker denne løypa. Det er så mange svinger og bakker hvor man må finne flyten, sier Jessica Diggins.

Man må helt tilbake til Canmore i 2016 for ikke å finne Johaug på toppen av resultatlisten på 10 kilometer. Da ble hun også slått av Diggins som ble nummer fem. Johaug ble nummer seks, mens Ingvild Flugstad Østberg vant rennet.

– Et bra skirenn, men ikke en toppdag hvor jeg bare kunne kjøre på, sier Johaug til VG.

Dette er første gang Johaug ikke vinner ett distanserenn siden hun ble slått av Frida Karlsson på tremila i Holmenkollen i mars i fjor.

– Dette gjør meg bare enda mer skjerpet mot VM. Dette lover bra til mesterskapet. Nå får Jessica favorittstempelet, sier Johaug til VG.

GOD STEMNING: Det var lett å se seiersgliset til Jessica Diggins gjennom munnbindet. Her blir hun gratulert av Ebba Andersson som ble nummer tre. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jeg ble overrasket da jeg hørte målinger underveis. Dette kommer til å irritere Therese, sier Ragnhild Haga, som var godt fornøyd med egen fjerdeplass, til VG.

Heidi Weng ble nummer fem, og var nesten rørt da Johaug ble slått.

– Det er uvant. Jeg begynner nesten å grine. Jeg heier jo på Therese, men det er kult å se at noen kan matche henne, sa Heidi Weng mens hun fulgte sekundstriden til VG.

Men selv når man har slått Johaug må man ta hensyn til coronapandemien.

– Jeg vil gi deg en klem. Skulle ønske jeg kunne, sa Diggins til Weng da de møttes i pressesonen.

Johaug og Diggins fulgte hverandre tett gjennom hele rennet.

Diggins var først i mål og fulgte innspurten til Johaug med spenning på TV-skjermen. Diggins hoppet og smilte da seieren var i boks.

– Det er rått å se Jessica. Det er inspirerende å se at det går an, sier Charlotte Kalla til VG.

Bolsjunov tok igjen Klæbo med ett minutt og vant 15-kilometeren tidligere fredag: