De norske langrennsherrene ser ingen som kan gi russiske Bolsjunov kamp om sammenlagtseieren i Tour de Ski, som starter fredag.

– Bolsjunov vinner vel nærmest uten konkurranse. Jeg tipper han har grei kontroll på den. Jeg håper Calle (Halfvarsson) overrasker og kommer på pallen, men det er vel et langskudd, sier Emil Iversen til VG.

Bolsjunov leder verdenscupen klart sammenlagt etter at de norske løperne bare har konkurrert en helg på grunn av coronaviruset. Johannes Høsflot Klæbo slo russeren sammenlagt på minitouren under verdenscupåpningen i Ruka. Da ble Iversen nummer tre.

– Det kan komme noen enkeltprestasjoner på noen etapper som er litt mer åpne, sier Iversen.

Slik så det ut da Klæbo viste Iversen og Bolsjunov ryggen under verdenscupåpningen:

Norge er eneste nasjon som ikke stiller til start i Tour de Ski som starter med sprint i Val Müstair 1. januar. Det er åtte etapper på ti dager, to sprintrenn og seks distanseløp.

– Vinner suverent

Sjur Røthe tror Tour de Ski kan ende som på 15-kilometeren i Davos, der ble det fire russere øverst på resultatlisten med Andrej Melnitsjenko, Artjom Maltsev og Ivan Jakimusjkin i tillegg til Bosljunov som vant.

– Bolsjunov kan vinne helt suverent. Det kan bli kamp om 2. og 3.-plassen, men det blir mye russisk. De kommer til å være suverene, sier Røthe til VG.

Sammenlagtvinneren får 660.000 kroner i premiepenger ifølge valutakursen til Norges Bank onsdag. Nummer to får 485.000 kroner, mens 3.-plassen gir 344.000 kroner. De 20 beste sammenlagt får pengepremier, nummer 20 får 5900 kroner.

Heier på Storbritannia

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum heier på Storbritannia i Norges fravær.

– Det blir mye Russland i toppen. Bolsjunov vinner, han er soleklar favoritt. Men vi kan håpe at andre nasjoner klarer å være med i toppen i enkeltrenn. Vi får heie på «halvnorske» Storbritannia denne gangen, sier Nossum.

Både Andrew Musgrave og Andrew Young har bodd i Norge i mange år.

Finn-Hågen Krogh er enig med lagkameratene og landslagstreneren.

– Bolsjunov vinner, men det kan jo skje ting. Vi norske hadde vært Bolsjunovs største utfordrere. Nå virker det heller ikke som om Iivo Niskanen er helt i draget, så det ikke blir noen kamp derfra heller, sier Krogh.

Tour de Ski avsluttes opp slalåmbakken i Val di Fiemme søndag 10. januar.

Johannes Høsflot Klæbo vant sammenlagt i 2018/2019 og ble nummer tre sist.

foto
SÅ GLAD: Aleksandr Bolsjunov vant Tour de Ski sist, foran Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo (t.h.). Foto: Terje Pedersen

PS! De norske herrene svarer 50–50 Frida Karlsson og Ebba Andersson som vinner. Sverige har ikke vunnet Tour de Ski siden Charlotte Kalla vant i 2008.