Vipers offentliggjorde torsdag at Rostov Don-spilleren skal spille i Kristiansand den kommende sesongen. Ifølge trener Ole Gustav Gjekstad skjer det etter en «tøff prosess» hvor Norges Håndballforbund, de største sponsorene, politikere og flere andre er rådspurt.

– Det kan være mange syn, men vi føler at vi har fått bekreftet at vi er på innsiden. Vi har ikke stolt på vårt eget syn, understreker Gjekstad til VG.

– Vipers har gjort en riktig vurdering. Hun er kun en spiller på et norsk klubblag, sier Berit Lindeman, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Hun er tydelig på at man må skille mellom vanlige russere og Putins regime.

– Kjempefarlig

– Reaksjonsmønstrene til norske myndigheter, idrett og håndball er mot det russiske regimet og organisasjoner. Ikke mot enkeltpersoner, sier håndballpresident Kåre Geir Lio. Han støtter Vjakhireva-signeringen.

– Det er kjempefarlig å behandle enkeltpersoner dårlig for det regimet er ansvarlige for, mener Lio.

SLO NORGE: Anna Vjakhireva har vært sentral i Russland to semifinaleseire over Norge i OL. Her mot Veronica Kristiansen og Camilla Herrem i Tokyo-OL sist sommer. Foto: Pavel Golovkin / AP

Situasjonen kan imidlertid endre seg dersom Vjakhireva spiller internasjonale kamper for Russland. Hun ble kåret til OLs mest verdifulle spiller både i 2016 og 2021.

Det russiske kvinnelandslaget ble dømt til tap i de siste kampene av EM-kvalifiseringen i vår. Russland spiller ikke sluttspillet i november. Anna Vjakhireva spilte så sent som i april for landslaget i en turnering i Moskva, og Vipers-overgangen får støtte av håndballpresident Sergej Sjisjkarjov.

– Ikke glem at Vjakhireva forblir lederen for det russiske landslaget. Så vi vil se henne på treningsleirer og turneringer, lover Sjisjkarjov ifølge nettsiden til det russiske håndballforbundet.

Ole Gustav Gjekstad er imidlertid usikker på om det blir noen kombinasjon mellom å spille for Vipers og det russiske landslaget.

– Det er jo ikke noe aktivitet der nå. Den foreløpige dialogen har handlet om at hun nå er Vipers-spiller. Så får vi se hva som skjer rundt det russiske landslaget. Det vet vi ikke, sier han.

– Kan fort bli misbrukt

– Hvis denne spilleren spiller på et landslag som faktisk får spille internasjonalt, så vil vi jo stå overfor en mer vanskelig situasjon, mener Berit Lindeman i Helsingforskomiteen.

– På et landslag kan en utøver veldig fort bli misbrukt for rene propagandaformål til Putins regime, sier Norges Idrettsforbunds kommunikasjonsansvarlige, Finn Aagaard.

– I internasjonal idrett er det nå enighet om at russiske lag og landslag ikke skal delta i internasjonale konkurranser. Dette er i tråd med idrettsstyrets vedtak, legger han til.

Styret i Norges idrettsforbund har ikke hatt Vjakhirevas overgang på sitt bord. NIF fikk rett etter Russland invasjon av Ukraina i februar spørsmålet om russeren Nikita Haikin kunne fortsette å vokte målet til Bodø/Glimt.

– Vårt svar var at så lenge det er en russisk utøver som representerer en norsk klubb, så omfattes ikke dette av idrettsstyrets vedtak, sier kommunikasjonsansvarlig Finn Aagaard.

NIF mener det er en klar forskjell på om Alexandr Bolsjunov representerer det russiske landslaget i langrenn og Anna Vjakhireva spiller håndball i den rosa trøya til Vipers.

– Vedtaket omhandler viktigheten av at utøverens posisjon og prestasjoner ikke kan bli benyttet for ulike propagandaformål fra russiske myndigheter. Dette blir jo annerledes når man er en del av et norsk lag i Norge, sier Finn Aagaard i NIF.

TØFF BESKJED: Tidligere Russland-trener Jevgenij Trefilov mener at Anna Vjakhirevas Vipers-overgang ser «stygg ut». Her er de på vei mot OL-gull for seks år siden. Foto: Ben Curtis / Ap

Fra innsiden av Russland møter overgangen knallhard kritikk fra den mangeårige landslagstreneren Jevgenij Trefilov (ga seg i 2019). Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver at Trefilov mener at Vjakhirevas overgang i dagens situasjon «ser stygg ut».

– Jeg har en negativ holdning til dette, sier Trefilov og sammenligner med Vipers mest berømte spiller.

Hyllet i Kreml

– Hvis den norske klubben hadde bedt en spiller på nivå til Katrine Lunde om å bli, hadde hun ikke dratt til Russland eller Romania, men blitt hjemme, mener mannen som førte Russland til Rio-gullet i 2016. Vjakhireva ble kåret til OLs beste spiller.

Etterpå ble hun og laget hyllet av president Putin i Kreml.

Trefilov snakker også om de russiske ishockeyheltene Aleksandr Ovetsjkin og Vjatsjeslav Fetisov som dro til NHL-spill.

– Alle de markspiste eplene har falt fra treet og reist til andre land. Gud kommer til å være deres dommer, sier Trefilov, som tidligere har uttrykt støtte til Putin.