I sin glinsende gulltrikot vant Eric Heiden fem OL-gull i 1980. I sin glinsende gulltrikot vant Eric Heiden fem OL-gull i 1980. Foto: AP

«Beste som har skjedd isen siden skotsk whisky»

BAKGRUNN: De sa det ikke var mulig. Men skøyteløper Eric Heiden gjorde det: Han vant absolutt alt.

De var giganter i sine idretter og har preget idrettshistorien på hver sin måte. I en serie artikler forteller Aftenposten hvordan de største idrettsutøverne ble nettopp det: De største.

I DAG: ERIC HEIDEN

************************

I nesten 10 dager hadde han snakket seg gjennom norske skuffelser i skisporet.

Men russeren Nikolaj Simjatov knuste det siste norske gullhåpet da han vant den avsluttende femmila suverent, hans tredje OL-gull i lekene i 1980.

For radiokommentator Bjørge Lillelien var det liten grunn til å heve stemmen i Lake Placid. Det var i hvert fall ikke bruk for hans velkjente og hysteriske seierstirader.

Lillelien var bare passe motivert da han lyttet til skøyteoverføringen fra James B. Sheffield Olympic Skating Rink.

Langrenn og skøyter delte sendeflaten denne februarlørdagen.

Og akkurat nå var skøyter mer interessant enn langrenn også for norske radiolyttere. Amerikaneren Eric Heiden var på vei mot sitt femte OL-gull. Og ikke nok med det: Heiden ville sette verdensrekord på den avsluttende 10.000-meteren.

Da fant Lillelien gullkornet han hadde ventet på å melde i hele OL. NRKs kommentatorlegende ba produsenten om å få ordet sekunder etter at Heiden var i mål.

Fra Lillelien på langrennsstadion smalt det:

«Eric Heiden er det beste som har skjedd isen siden skotsk whisky!».

Mer hadde han ikke å melde. Den setningen reddet OL for Lillelien.

Vis fakta ↓
Eric Heiden
Eric Heiden på medaljeseremonien etter gullet på 1500 meter, her flankert av nordmennene Kay Stenshjemmet (t.v.) og Terje Andersen. Foto: NTB

Forsov seg før gulløpet

Lake Placid 23. februar 1980: Han hørte bankingen på døren og kikket bort på vekkerklokken:

07.40! Krise!

Alarmen var stilt inn på 06.30, men stuptrøtte Eric Heiden forsov seg.

Kvelden før hadde 21-åringen tillat seg en tur ut av OL-leiren for å se kameratene Mark Johnson og Bob Suter, begge fra Heidens hjemstat, Wisconsin, spille avgjørende ishockeykamp mot Sovjetunionen.

Ingen hadde sett for seg at USA skulle slå de russiske storfavorittene.

Heller ikke Heiden, som i likhet med alle de andre i Field House International Ice Rink, opplevde en av tidenes største idrettssensasjoner da USA slo Sovjets «røde armé» – i ettertid kun kalt «Miracle On Ice».

Heiden tillot seg en liten feiring. Da han etter hvert fant hotellsengen, var det umulig å sove. Amerikaneren var full av energi.

Han tenkte på den elleville hockeykampen, de fire OL-gullene han allerede hadde sikret seg og 10.000-meteren om noen få timer.

Heiden forsov seg med én time og 10 minutter.

Under Oscar-stevnet på Valle Hovin i mars 1980 ble Eric Heiden tildelt Oscar-statuetten for tredje år på rad. Foto: JOHN MYHRE

Avsluttet med verdensrekord

Vanligvis pleide 21-åringen å være på stadion to timer før konkurranse. Nå var han i tidsnød.

Heiden løp ned i frokostsalen, tok med seg to skiver og skyndte seg til skøytearenaen.

Han rakk sine faste rutiner, fikk varmet opp og gikk i mål på 10.000-meteren på tiden 14.28,13 – verdensrekord med 6,2 sekunder.

Eric Heiden fikk en varm klem av president Jimmy Carter da han besøkte Det hvite hus få dager etter sine fem OL-gull i Lake Placid. Foto: AP

Med det sikret Heiden sitt femte OL-gull av fem mulige i Lake Placid.

Og den avsluttende 10.000-meteren var hans signatur på karrieren.

– Jeg forventet ikke det gullet på 10.000 meter. Det var den siste distansen jeg trodde at det var mulig å slå verdensrekorden, sa Heiden og fastslo i jubelrusen:

– Det var vondt! På de siste rundene tenkte jeg kun på hvor godt det skulle bli å stå oppreist igjen.

Heidens gullfangst i Lake Placid er tidenes råeste prestasjon i vinteridrett.

9 dager. 5 gull. Ingen lagkonkurranser.

I sin glinsende gulltrikot vant han 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter.

Her går Eric Heiden inn til OL-gull på 5000 meter i Lake Placid i 1980. Foto: TERJE H.T. ANDERSEN

Best i både sprint og allround

Ingen andre har vært i nærheten av den prestasjonen, hverken før eller siden.

Det var nok lettere den gangen, ettersom det nesten ikke var noen som spesialiserte seg på enkeltdistanser. Du måtte være god i enten sprint eller allround. Heiden ble god i begge.

Eric Heiden var et fysisk monster med en enorm vinnermentalitet.

Skøyteløperen trente som en voksen mann allerede som 14-åring, da han fikk montert et stort sklibrett i kjelleren i hjemmet i Wisconsin.

– Jeg var fysisk godt rustet. Og jeg hadde den mentale evnen til å pushe meg helt til grensen i treningen. For når du skal konkurrere mot klokken, handler det kun om én ting: Lidelse. Den som tåler mest smerte, vinner også.

Tidligere syklist og skøyteløper Jim Ochowicz, mest kjent som sykkelleder de siste årene, fulgte Heidens karriere tett og mener han kunne blitt gode i nesten hva som helst.

– Han var en svært talentfull idrettsutøver som kunne valgt hvilken som helst idrett og trolig vært like suksessrik som han ble på skøyter og etter hvert sykkel. Han hadde en sterk karakter, et stort talent og en enorm arbeidsmoral. Jeg vet at han aldri droppet en eneste treningsøkt.

Eric Heiden vant allround-VM på Bislett i 1979, hans tredje strake VM-tittel i allround. her blir amerikaneren gratulert av sammenlagttoer Jan Egil Storholt (t.h.). Foto: KNUT SNARE

Ble snytt for VM-gull

Men Heiden fikk et brutalt møte med verdenseliten da han som 17-åring gikk sin første OL-distanse i 1976.

Den unge amerikaneren ble nummer 19 på 5000-meteren, slått med 35 sekunder av den norske gullvinneren Sten Stensen. To dager senere ble han nummer syv på 1500-meter.

Resten av karrieren ble en drøm for amerikaneren og et mareritt for de etter hvert så berømte norske S-ene.

Eric Heiden med alle sine fem gull i 1980-OL. Foto: NTB

De påfølgende sesongene, i 1977, 1978, 1979 og 1980, vant han alle VM i sprint og allround. Bortsett fra ett, hans aller siste skøytemesterskap i karrieren i mars 1980.

Det spørs om Heiden ikke ble snytt for en sammenlagttriumf der også.

Det viste seg at nederlenderne brukte skitne triks hjemme på Thialf skøytestadion i Heerenveen.

I 2003 innrømmet banemester Jan de Jong overfor nederlandsk presse at han gjorde alt han kunne for at hjemmefavoritten Hilbert van der Duim skulle toppe seierspallen.

– Etter at jeg fikk vite parsammensetningen, forandret jeg isprepareringen i Hilbert van der Duims favør. Jeg måtte klarere det med oppmannen (Jan Charisius). Men det var aldri vanskelig, fordi han alltid hørte på mine råd, fortalte Jan de Jong.

Den nederlandske sjåvinismen vant gullet, Heiden måtte nøye seg sølvet i sin siste internasjonale skøytekonkurranse.

Eric Heiden vant VM-gull allround på Bislett i 1979 med ny verdensrekord sammenlagt. Heiden satte også mesterskapsrekord og banerekord på alle fire distanser. Foto: KNUT SNARE

«Aldri tilbudt doping»

Etter gullrushet i 1980 ble han møtt med dopingbeskyldninger, blant annet av amerikanske friidrettsutøvere.

– Ble du noen gang tilbudt doping i din idrettskarriere, ble han spurt av VG da den norske avisen møtte Heiden hjemme i Park City for drøyt seks år siden.

– I skøyter, nei. Og jeg var heldig som syklet på et profflag (7-Eleven) der alt slikt var strengt forbudt, svarte han.

Amerikaneren var stappmett etter OL på hjemmebane, han hadde ikke motivasjon til å satse på skøyter i fire nye år.

30 år etter gullrushet i Lake Placid, lot Eric Heiden seg fotografere med de fem OL-gullene utenfor hjemmet i Park City. Foto: Steve C Wilson, AP

Heiden ville bruke tid på legestudiene. Og så fortsatte han idrettskarrieren som syklist.

Blant annet fullførte Heiden Giro d’Italia i 1985, mens han måtte bryte Tour de France året etter.

Spilte hockey på Jordal Amfi

Heiden var det noen kaller norgesvenn. Amerikaneren tilbrakte mye tid i Norge, blant annet vant han allround-VM foran et fullsatt Bislett i 1979. Heiden ble tildelt Oscarstatuetten fire år på rad.

Dessuten hadde Heiden en svært kort karriere som ishockeyspiller for Manglerud Star på sensommeren 1980.

Det ble med én treningskamp på Jordal Amfi mellom Manglerud Star og Frisk 23. september det året. Et halvt år etter at han vant fem OL-gull på skøyter, og seks år etter sin forrige ishockeykamp, noterte han seg for én scoring og én assist foran 2200 tilskuere i Jordal Amfi.

Den opprinnelige planen var at han skulle kombinere studier ved Norges idrettshøgskole og ishockey i Manglerud Star.

Men så dukket det opp lukrative tilbud i hjemlandet USA.

Eric Heiden var ishockeyspiller for Manglerud Star i Oslo en kort periode. Bildet er tatt i mars 1980. Foto: Olav Hasselknippe, VG

Heiden ble tilbudt en fireårskontrakt verdt to millioner kroner av TV-selskapet ABC for å kommentere friidrett frem til og med Los Angeles-OL i 1984. 21-åringen visste at han aldri ville få en slik sjanse igjen.

Dessuten lot det seg kombinere med satsing på sykkel og medisinstudier i hjemlandet.

Heiden ble uteksaminert som lege i 1991 og jobber i dag som kirurg ved sin privatklinikk Heiden Orthopedics i Park City.

Han var lege for USAs skøytelandslag i OL i 2002 og 2006.

I 2012 var Eric Heiden med i legeteamet til sykkellaget BMC.

PS: Eric Heidens lillesøster Beth var også et unikt idrettstalent. Hun ble allroundverdensmester på skøyter i 1979 og verdensmester i landeveissykling i 1980.

Kilder: ESPN, Millwaukee Journal Sentinel, Arve Fuglums «Magiske Øyeblikk», Aftenposten arkiv, VG arkiv, Norges Olympiske Museum, Store Norske Leksikon

Her kan du lese flere historier om store idrettsutøvere: