– Fenomenalt, godt arbeid av hele gjengen. Jeg er glad på jentenes og på norsk håndballs vegne, sier Hergeirsson til VG.

Det først og fremst takket være Nora Mørks åtte scoringer, som holdt Norge i kampen da de slet som mest, og Katrine Lundes nærmest utallige redninger i en kritisk periode av andre omgang.

– Jeg synes dette er helt surrealistisk. Dette var en berg-og-dalbane. Vi var bak store deler av kampen. Nå er jeg bare stolt og skjønner egentlig ikke helt hvordan vi gjør det, sier Mørk til Viaplay.

Kampens store spiller var nesten tom for ord etter snuoperasjonen.

– Vi spilte med håndbrekket på i store deler av kampen. På et eller annet merkelig vis snur vi det. Jeg skjønner det egentlig ikke helt, gjentar Mørk.

– Trodde du på gull før mesterskapet?

– Nei, det trodde jeg ikke.

Overfor VG utdyper Mørk uttalelsen på denne måten:

– Med syv debutanter, trodde dere det? Med så mange nye spillere er ikke det gitt, sier Mørk.

Etter 53 minutter tok Norge ledelsen for første gang. Og de hadde ledelsen da da det er viktigst: etter 60.

– Det virket som om vi hadde håndbrekket på i førsteomgang, før det kom seg i andreomgang. Likevel brant vi mange sjanser. Så kjente vi at danskene begynte å bli litt «trøtte», forklarer Hergeirsson.

– Vi sliter hele kampen, men vi kommer på slutten. Det er ekstremt deilig, sier Henny Reistad.

Matchvinner Katrine Lunde setter denne opplevelsen høyt. Hun mener EM-gullet smaker ekstra godt når finalen ble som den ble.

– Dette var fantastisk. Det var egentlig en god opplevelse å ligge under, for så å ta det hjem på den måten vi gjør. Jeg fikk inn noen redninger. Det er viktig når kampen vipper, sier Lunde ydmykt.

I motsetning til lagvenninne Mørk, hadde Lunde tro på norsk gull før mesterskapet startet. Hun hyller de nye spillerne som har kommet inn og gir dem mye av æren.

– Troen har man hele tiden, men man jobber kanskje mer gjennom det. De som har kommet inn, legger sjela i det. De vil bidra. Jeg tror mange har lært mye i dette mesterskapet.

EM-finalen satte også sitt preg på Viaplay-ekspert Camilla Herrem. Hun er ikke med i mesterskapet grunnet graviditet.

– Det var vanskelig å tenke at dette skulle gå vår vei, men vi har en sykt god lagmoral. Uanett hvem som kommer inn, så fungerer det. Jeg er så stolt av å være en del av dette laget. Jeg savner å være med, men du verden så kjekt det er å se på jentene. Jeg trodde jeg skulle holde meg, men jeg er så «jækla» stolt. Nå gleder jeg meg bare til å gi alle en god klem, sier Herrem under Viaplays studiosending.

Se sekvensen under:

Foran mesterskapet var det mange som var usikre på hvordan det norske laget kom til å fremstå med mange nye brikker. Akkurat derfor virker dette gullet å bety litt ekstra.

– Det betyr mye for meg, men mest for norsk håndball. Vi har en metodikk og et system som fungerer på en del områder. Det er alltid noe å forbedre. Nå skal jeg nyte en IPA, sier Hergeirsson.

Det lugget for Norge i åpningen, danskene fikk ledelser på to, tre, fire og fem mål i første omgang.

Den norske skuta var lekk og slet selv med å komme på skuddhold, fem mål på de første 20 minuttene er sjelden kost. Mot slutten av en trøblete omgang løsnet det, Norge lå likevel under 12–15 til pause.

På motsatt side Louise Burgaard smidig og lur ved flere anledninger da hun brøt gjennom det norske forsvaret gang på gang, tidligere Larvik-spiller Sandra Toft var vanskelig å overliste i buret.

Norge så klart bedre ut på starten av andre omgang, men maktet likevel ikke å kutte forspranget da den var halvspilt. Men som mot Frankrike i fjorårets VM-finale, var det en mesterlig snuoperasjon i emning.

Inn kom Katrine Lunde og vartet opp med flere redninger da Norge slet som mest. EM-tittelen gjør at hun er tidenes mestvinnende håndballspiller – uansett kjønn.

Plutselig var det ikke mulig for danskene å komme gjennom, plutselig satt alt for Norge og på 22–22 med ti minutter igjen, klarte håndballjentene endelig å festet grepet om kampen.

Jaktet revansje

Danmark tok første EM-stikk mot Norge, de vant 31–29 i siste hovedrundekamp og sendte Norge ut i en antatt tøffere semifinale mot Frankrike.

Det var også danskenes første seier over Norge på 16 forsøk og åtte år. Norge slo voldsomt tilbake i semifinalen og slo Frankrike med åtte mål, som sikret et nytt stevnemøte med danskene i finalen.

Nora Mørk forsøkte å dytte favorittstempelet over på danskene – et utspill hun møtte lite dansk forståelse for.

For det er Norge som er EM-dronningene, med åtte EM-gull på 15 sluttspill. Kun to sluttspill har endt uten medalje. Danskene var i sin første finale på 18 år.

PSSST! Begge lag hadde to representert på EMs all star-lag: Kathrine Heindahl og Emma Friis for danskene; Stine Bredal Oftedal og Henny Reistad for Norge. Reistad fikk også utmerkelsen «mest verdifulle spiller».