Seriekamper for toppfotball kan starte opp fra 16. juni, bekreftet regjeringen på en pressekonferanse torsdag kveld, etter at flere medier hadde meldt det tidligere på dagen. Tillatelsen gjelder både Eliteserien og 1. divisjon for menn og Toppserien for kvinner, men det er bare Eliteserien som starter så tidlig. Kamper må gjennomføres med smittevernregler som idretten selv har tatt initiativ til (les mer om det lenger nede i saken), og det betyr blant annet kamper uten publikum.

Kulturminister Abid Raja opplyste på pressekonferansen om en rekke endringer for idretten framover:

  • Kontakt i organisert trening i toppfotball kan begynne nå. I en periode har fotballspillerne trent under de generelle smittevernreglene.

  • Det blir altså mulighet for seriespill fra 16. juni.

  • For breddeidretten gjelder følgende: Inntil 20 personer kan trene sammen med 1 meters avstand.

  • Barne- og ungdomsidretten kan starte opp igjen. En egen veileder for dette kommer på mandag. – Det blir ikke likt for alle idretter, sa Raja.

  • Idrettshallene åpner igjen, men det blir ikke mulig å bruke garderobene.

  • Treningssentre åpner fra 15. juni.

  • Det blir igjen tillatt med organisering svømming og skolesvømming fra 1. juni. Fra 15. juni er det planlagt en generell åpning av svømmehallene.

  • Fra 5. juni blir det åpning for arrangementer for opp mot 200 personer.

Kulturminister Abid Raja presenterte nytt om idretten. Foto: Berit Roald

Det meste åpner 15. juni

Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen torsdag at regjeringen vil åpne «det meste av det som har vært stengt» innen 15. juni, men med forbehold.

– Det er kun hvis vi klarer å ha kontroll på smitten. Vi kan ikke ta oss større friheter enn smittevernsreglene forteller, det vil si at vi fortsatt må holde avstand, sa Solberg.

Norges idrettsforbund (Nif) og Norges Fotballforbund (NFF) har i lengre tid presset på for å få i gang elitefotballen. Begrunnelsen har vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF er fornøyd med det regjeringen kom med torsdag.

– Det var spennende. Men samtidig var vi forberedt på at det ville gå den veien. På sett og vis er det naturlig at idretten og fotballen åpner når samfunnet ellers åpner igjen. Vi har vært veldig uenige i debatten om at enkelte sniker i køen. Det har heller aldri vært tilfelle eller en ambisjon, sier han.

Idrettspresident Berit Kjøll er fornøyd.

– Nå blir det betydelig lettere for våre 11.000 idrettslag å komme tilbake til en mer normaldrift. Lagen evil lettere få betalt for treningsavgifter, og de kan i begrenset skala starte opp inntektsbringende aktiviteter som dugnader og kiosksalg innenfor gjeldende smittevernsbestemmelser, sier hun i en pressemelding.

Ikke garantert at Eliteserien starter 16. juni

Selv om toppfotballbegrepet inkluderer både Eliteserien, 1. divisjon for menn og Toppserien, er det, som tidligere meldt, Eliteserien som starter først. De andre ligaene må trolig vente til juli.

– De har ressurser til å gjennomføre en så krevende åpning, sier Bjerketvedt om Eliteserien. Ifølge han er ikke serieoppsettet klart ennå, og heller ikke om det blir start den 16. juni.

– Helt nøyaktig vet vi ikke, det er fortsatt noen spørsmål om antall personer til stede på kamp.

NFF har jobbet med mange ulike datoer for åpning av sesongen, og ett alternativ var start så sent som 1. september.

– Vi har satt opp en rekker scenario for hvordan ligaene kan gjennomføres. Det er fortsatt ubesvarte problemstillinger rundt sesongavvikling som må diskuteres og avklares. I løpet av noen dager vil vi helt sikkert ha det på plass. Det er krevende å sette opp så mange kamper med de tidsbegrensningene som ligger der.

– Kan det bli aktuelt å spille ut i 2021?

– Det er ingenting som tyder på at det er nødvendig.

– Forutsigbart

– Dette var som forventet. Mange hadde nok blitt skuffet hvis det ikke ble en åpning nå, og vi er veldig glad for det, sier daglig leder Rune Røksund i Rogaland idrettskrets.

Regjeringen la fram en foreløpig plan for idretten til midten av juni.

– Nå er det forutsigbart hva neste trekk blir, og vi kan planlegge lenger enn til neste pressekonferanse. Dette er en helhetlig linje som er nyttig for oss. Det ser ut som at normaliteten nærmer seg, det tror jeg ble godt mottatt der ute, sier Røksund.

Idrettskretsene har fram til nylig hatt daglige møter med kretsene i de andre fylkene og Nif. I tillegg har det i perioden vært omfattende møtevirksomhet og én til én-dialog med idrettsråd, særkretser og idrettslag.

– Ikke vent til høsten

– Noen har uttrykt skuffelse for at alt ikke kommer i gang samtidig. Det regimet som NFF og toppfotballen har kapasitet til å planlegge og håndheve, det er nok ikke like lett for klubber som bygger på frivillighet. Men det er viktig at noen prøver, at det er et pilotprosjekt, sier han.

Nå håper Røksund at idrettslagene ikke venter til høsten med å starte opp aktiviteter.

– Opptakten i aktivitet kommer idet vi tradisjonelt er på vei inn i en sommerferie. En del idrettslag har mentalt innstilt seg på at «våren er blåst, vi kommer ikke i gang før til høsten». Men min appell er at folk møter hverandre og kommer i gang med fysisk aktivitet, gjerne på kreative måter, innenfor de reglene som gjelder. Ikke vent til høsten.

Hege Jørgensen i Toppfotball kvinner. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kvinnefotballen må vente

– Det har vært klart en stund at Toppserien ikke kan innfri kravene i smittevernregimet, sier Hege Jørgensen, leder av Toppfotball kvinner.

– Vi har hatt flere møter med klubbene der vi har gått gjennom hvilke krav som foreligger. Det er mer utfordrende for noen klubber enn andre, men alle klubbene må stå samlet. NFFs retningslinjer er krevende, og ikke alle våre klubber er i dag i stand til å etterleve disse, sier hun.

– Vi trenger tid til å forberede oss før vi kan starte opp. Vi er optimistiske, men det er en jobb som må gjøres, sier Jørgensen.

Ifølge henne jobber eller studerer mange av kvinnefotballens toppspillere, og de vil dermed komme inn under karantenebestemmelser. Det er også vanskelig å innfri de medisinske kravene som er satt, så det må på plass en kompensasjonsordning.

– Vi ønsket å starte samtidig, men det er krevende, sier Jørgensen

Hun håper på serieoppstart for kvinnefotballen i løpet av juli.

Eliteseriesesongen skulle ha startet første uken i april, og kommende helg skulle 7. serierunde vært spilt. Til tross for at koronasituasjonen har ført til en betydelig utsettelse, er det NFFs mål å gjennomføre sesongen i de viktigste ligaene innen utgangen av 2020.

– Det har vært en konstruktiv prosess for oss alle – og måten vi har samarbeidet på i denne vanskelige tiden har vært meget god. Jeg ser frem til videre dialog slik at vi sammen sørger for at norsk idrett etter hvert kommer i gang for fullt innenfor smittevernsbestemmelsene, sier Berit Kjøll.

(100 % Sport/NTB)