Kjetil Borch (31) vant enkelt det innledende heatet på fredag og han viste igjen hvorfor han er blant de største medaljefavorittene i singelsculler i søndagens kvartfinale.

Der var det grekeren Stefanos Ntouskos som fulgte Borch nærmest, og som ved passering 1000 meter faktisk var et halvt sekund foran Borch. På de siste 1000 meterne var imidlertid Borch i en klasse for seg selv og rodde enkelt fra konkurrentene , før han roet noe ned på de siste meterne.

– Det var fint å skjære gjennom dem etter 1000-1250 meter og fullføre som jeg ville, sier Borch til NTB.

Borch kom i mål på tiden 7.10,97. Kun færøyske Sverri Nielsen, som representer Danmark, rodde raskere enn Borch i søndagens kvartfinaler. Nielsen kom inn på tiden 7.10,52.

31-åringen hadde stort sett god kontroll gjennom løpet.

– I dag var et typisk jobbeløp. Jeg hadde relativt lave skuldre. Jeg har jobbet en del med nettopp det. Holde skuldrene lave, holde spenningen under kontroll og kjøre mitt løp. Det har lite å si hva de andre gjør i løpet, sier Borch.

Landslagstrener Johan Flodin var godt fornøyd med det han fikk se.

– Dette var et løp med et løft på teknisk nivå, enda litt skarpere løp enn i forsøksheatet. Vi har sett for oss at han skal vokse i hvert løp, sier svensken til NTB.

ENKELT VIDERE: Kjetil Borch hadde få problemer med å vinne sitt kvartfinaleheat. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

De tre beste i hvert av de fire kvartfinaleheatene gikk videre til semifinalene.

Opprinnelig skulle roerne først ro kvartfinalen i singelsculler på mandag, men tyfonvarslet gjorde at den ble fremskyndet til søndag.

Semifinalen i singlesculler skulle opprinnelig bli arrangert på onsdag, men på grunn av værmeldingene er alle rokonkurranser på tirsdagen utsatt. Det gjør at programmet utsettes én dag og at Borchs semifinale skyves til torsdag 04.00, norsk tid.

Borch deltok i OL i 2012 og 2016 i dobbeltsculler. I 2012 rodde han sammen med Nils Jakob Hoff og endte på syvendeplass, mens han tok bronse i 2016 sammen med Olaf Tufte. Borch har de siste årene etablert seg i verdenstoppen i singlesculler og vant både VM- og EM-gull i 2018.