– For å være ærlig: Jeg føler meg tryggere her enn i Oslo på en vanlig treningsdag, sier Borch til VG.

Sammen med hele den norske landslagstroppen befinner 31-åringen seg i Gavirate drøye fem mil nord for Milano. Italia hadde forrige uke igjen 15 prosent oppgang i smitten. Dermed har statsminister Mario Draghi og regjeringen gjeninnført strenge restriksjoner i tre fjerdedeler av landet med over 100.000 døde i pandemien. Nord-Italia er igjen rammet.

– Her lever vi i en celle. Vi får bare lov til å gå en tur, jogge eller sykle – ikke gå innom en bensinstasjon eller butikk. Hjemme er kontaktpunktene flere med butikkbesøk og venner. Risikoen for smitte hadde vært mye større om vi hadde vært hjemme, mener Kjetil Borch etter de første treningsøktene på Lago di Varese.

Roerne har ikke vært på treningsleir siden de måtte haste hjem fra Portugal 12. mars i fjor. Nå har de 27 nordmennene Hotel Bel Sit for seg selv. De er delt opp i tre kohorter av smittevernhensyn.

– Vi har forberedt oss i lang-lang tid på få til denne samlingen på en god måte, sier Daniel Liltvedt Berge. Landslagets fysioterapeut er roforbundets sports- og medisinske koordinator.

SLUKER KILOMETER: Kjetil Borch ror mellom 22 og 36 km hver dag på Lago di Varese i Italia. Foto: Norges Roforbund.

– Vi kommer til å klare oss kjempefint sånn det ser ut nå. Det føles trygt, sier Liltvedt Berge.

Tre varebiler har flyttet både båter og en hel del treningsutstyr fra rostadion på Årungen til Italia. Roerne har etablert styrketreningssenter i to telt i hagen og et treningsrom med romaskiner i en av hotellets matsaler.

Ute på vannet trener Borch & co. på arenaen der EM-skal arrangeres fra 9. til 11. april. For Norges fire OL/PL-klare båter blir det den første testen foran lekene i Tokyo til sommeren.

– Her er det fantastisk. Det er jækla deilig å være tilbake på vannet., sier Borch – som i 2018 vant både VM- og EM-gull i singlesculler. I sist sesongs eneste internasjonale konkurranse tok han EM-bronse 11. oktober i fjor høst.

Planen om to samlinger i Portugal i november, ble skrotet på grunn av smittetrykket. Europamester, danske Sverri Nielsen, satset på Portugal. Han ble coronasmittet av sin egen fysioterapeut.

Kjetil Borch & co. fikk hjelp av at mildværet på Østlandet varte til årets siste dager.

– Vi rodde på Årungen helt frem til nyttårsaften. Overgangen til vann nå har gått ganske greit. Det lover bra, sier Borch som ror mellom 22 og 36 km på vannet hver dag i Italia.

– Det er fire måneder til vi drar til Tokyo. OL er rett rundt hjørnet, sier Borch.

Tiden er knapp for alle. Tre av Norges Tokyo-klare båter konkurrerte ikke i det hele tatt i 2020. Birgit Skarstein fikk en viktig bekreftelse da hun satte verdensrekord på romaskin i februar. Kjetil Borch har også snust på sine egne rekorder denne vinteren.

– Jeg har gjort ganske mye riktig og holdt meg frisk, sier Borch.