Det er knyttet enorme forventninger til Mathias Emilio Pettersen. Unggutten er draftet av, og har fått sin første proffkontrakt med, NHL-klubben Calgary Flames i Canada. Han spilte på det nest øverste nivået i Nord-Amerika (AHL) denne sesongen, og debuterte onsdag på det norske herrelandslaget i 4–3-seieren over Danmark.

De aller fleste som følger norsk ishockey mener dette er mannen som skal følge opp Mats Zuccarellos enorme NHL-suksess.

– Han har en gudegave av et talent, har General Manager, Bred Treliving, tidligere uttalt til VG om supertalentet.

21-åringen var svært nær å få en NHL-sjanse allerede denne sesongen, da laget slet med skader. Klubben «slapp» ham til VM fordi de mente det var gunstig for utviklingen hans.

Torsdag leverte «Emilio» sine første landslagsmål. I landskamp nummer to.

Først ble han tatt foran den danske keeperen Sebastian Dahm. Straffeslaget Norge fikk tildelt tok han selv, og Oslo-gutten satte sikkert inn sitt første mål med flagget på brystet på A-landslaget. Det neste var ennå vakrere.

I overtallsspill hamret han pucken i danskenes bur da han ble satt opp av Stefan Espeland. 21-åringen gjorde det han har fått ros for i amerikanske juniorligaer de siste årene - viste spisskompetanse i power play.

En norsk tropp som er sterkt preget av at flere spillere ikke har hatt trening og kampspill det siste året, grunnet pandemiens restriksjoner i Norge, har hatt nok av utfordringer før VM i latviske Riga. Etter tre tap mot Sverige (to ganger) og Danmark har de slått tilbake med to sterke prestasjoner mot sistnevnte lag den siste uken.

Gustav Willman Borvik og Mathias Trettenes scoret de to andre målene for Norge.

VM-åpningen går mot Tyskland 22. mai. Et lag Norge høyst sannsynlig må forbi på tabellen i gruppespillet for å nå målet om kvartfinale.

PS1: I Onsdagens kamp ble matchvinnermålet scoret av et annet ungt hockeytalent. SHL-klare Emil Martinsen Lilleberg (20) fra Saprsborg har vært et friskt pust på backplass under samlingen foran VM.

PS 2: Norge møter blant andre Danmark i OL-kvalifisering på hjemmebane i høst.