«Han har ventet i åtte år på denne dagen»

VANCOUVER (Aftenposten.no): I kveld er Canada-skip Kevin Martin (43) klar for å revansjere sin verste dag på idrettsbanen. Mot Norge. I en ny gullfinale.

Salt Lake City, 23. februar 2002: Kevin Martin ser stivt foran seg. Han enser ikke de støyende tilskuerne i curlinghallen, veteranen tvinger unna tankene om alle canadierne som ser han på TV. I hånden har Canadas skip en sten.

Det er den siste curlingstenen i OL 2002. Det er en enkel sten. Han skal bare dytte en av de norske stenene ut av boet, så er han olympisk mester. Han har gjort dette flere tusen ganger før. 95 av 100 går inn på trening. Kevin Martin kan dette.

Han tar tilfart. Bøyer seg i knærne. Tviholder litt på stenen før han til slutt slipper den, og den glir av gårde, den lever sitt eget liv, og Martin ser det med én gang, han ser at det blir bom. Canada har tapt OL-finalen.

Det er åtte år siden.

Det har ikke gått en dag uten at han har tenkt på det.

I dag skal han få sin revansje.

Over et Norge som gjorde livet hans til et mareritt i Salt Lake City.

Skryter av Norge

Når Aftenposten konfronterer han med «Norway, Paal Trulsen, Salt Lake City», et snaut kvarter etter at hans Canada kontrollert har slått Sverige i sin semifinale, blir Kevin Martin først helt stille. Så litt stram i ansiktet. Han forsøker seg på en latter. Etter en kort tenkepause kommer det et svar:

— Norge har et bra lag ... Men for meg er det akkurat det samme hvem vi møter. Det viktigste er at VI er i finalen.

Så snur Martin seg mot de canadiske avisjournalistene i intervjusonen. De spør ikke om Trulsen, Salt Lake City og den katastrofale sistestenen for åtte år siden.

Samtalen handler om at Martin og hans mannskap allerede har sikret Canada en ny finale. Og at målet om en finale var oppnådd. Han kunne like godt sagt «bla, bla».

«Hevn»

Pål Trulsen, Martins overmann i 2002, tror ikke Canada-skip'en er så fornøyd med bare å være i finalen. Nordmannen som ble tidenes første nordmann til å vinne OL-gull i curling er sikker på at Martin tørster etter hevn.

— Jeg tror oppriktig at han ble glad for å møte Norge, det kom vel heller ikke som noen overraskelse på dem.

- Jeg tror han har sett frem til denne dagen i åtte år. Han kunne kastet alt annet i søppelbøtten kun for denne kampen, sier Trulsen til Aftenposten.

Martin, også kalt «The Old Bear» og «K-Mart», er en stor idrettsprofil i Canada. Han har spilt inn flere titalls millioner kroner i løpet av karrieren og eier en egen curlinghall hjemme i Edmonton, en hall han nektet Thomas Ulsruds norske lag å trene i før OL.

Kanskje i frykt for det norske laget? Han lot andre lag få trene der - men ville ikke gi de han mener er de største konkurrentene noe gratis.

Et folkekrav

I Canada er presset enormt på ringreven, som deltok for første gang i olympisk sammenheng i Albertville for 18 år siden, den gangen curling fortsatt var demonstrasjonsgren.

At ishockeylaget vinner gull er et folkekrav.

Det forventes også det samme av Kevin Martin i curling. Medaljene i andre idretter har kommet som ren bonus.

Sammen med sitt lag har han trent hver dag i fire år, han deltok ikke i 2006, for å ta gullet på hjemmebane.

Kevin Martin er kjent for å treffe med stener fra nesten umulige posisjoner, han er så rutinert at andre curlingspillere sier «ta en Martin» når de forsøker tilsvarende.

Ett VM-gull

Men det sies også at Martin kan slite med nervøsiteten. Den som sannsynligvis traff ham i 2002. Martin kan bukke under når presset blir for stort. Internasjonalt har han kun vunnet ett VM-gull på fire forsøk.

Martin er verdens beste curlingspiller, men han har som regel vært best når det ikke gjelder.

— I en OL-finale må du ikke bli bundet og nervøs, det er fort gjort. For oss som ikke spiller i fullsatte haller er det uvant. Heller ikke så mange direktesendte TV-kamper. Kevin Martin er vant til mye medieomtale, men det er kanskje noe spesielt med en finale på hjemmebane, sier Trulsen.

Gullglis?

De norske spillerne går rundt og gliser, og ser ikke ut til å være preget av noe forventningspress. De ser alt annet enn knytt ut.

Da Aftenposten spurte skip Thomas Ulsrud om han var klar for oppmerksomheten som ventet hjemme i Norge, om han kunne tenke seg å stille opp i «Skal vi danse?», svarte 38-åringen først:

- Nei, er du gal? Jeg er ikke i nærheten av å kunne danse.

Så fikk han tenkt seg litt om:

— Forresten, når jeg ser noen av de dansepartnerne, så kan det hende jeg sier ja likevel!

I kveld smeller det i curlinghallen. Klokken 24.00 norsk tid. Vær ved en TV nær deg.

Den gang da: Kevin Martin og Pål Trulsen smiler og ler, FØR finalen i 2002. FOTO: JULIE JACOBSEN/AP PHOTO
UTFORSK TEMA: