Kampen ble arrangert i Jeddah Superdome, Saudi-Arabia. To dommere hadde 115–113 til hver sin bokser, mens den tredje dommeren hadde 116–112 i favør Usyk.

De aller fleste hadde nok Usyk som vinner, og dersom Joshua hadde blitt tilkjent seieren ville nok det blitt sett på som meget kontroversielt, men slik gikk det altså ikke.

Etter nederlaget tok Joshua noe overraskende mikrofonen oppe i ringen og hyllet Usyk.

STORKAMP: Anthony Joshua (t.v.) og Oleksandr Usyk møttes i VM-kamp i tungvekt i Saudi-Arabia lørdag kveld. Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters

– Han er en helvetes (god) fighter! sa Joshua og la til:

– Det er utrolig at han klarer å bli mester til tross for det som skjer i Ukraina.

Og så dro han i gang publikum til å rope «champ, champ!».

– Denne seieren var for landet mitt og for familien min, til teamet mitt og til militæret som forsvarer landet. Tusen takk! sa en tydelig beveget Usyk.

Han er nå ubeseiret på sine 20 proffkamper, og har i likhet med Joshua OL-gull fra amatørkarrieren. Joshua har nå tapt tre ganger. Han ble knocket ut av Andy Ruiz for tre år siden, men tok titlene tilbake i returkampen.

Etter to tap mot Usyk er det usikkert hva som skjer videre med briten.

RESPEKT: Mens de ventet på dommerpoengene slo Anthony Joshua og Oleksandr Usyk av en prat og Joshua lot seg «svøpe» i det ukrainske flagget. Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters

Det var i september i fjor at Usyk sjokkerte bokseverden i det som bare var hans tredje kamp i tungvektsklassen. Han utbokset Joshua, og vant fortjent på poeng foran over 60.000 tilskuere i London.

Dermed var den tidligere cruiservektmesteren også på toppen av tungvektstronen med fire av de fem store VM-beltene (WBA, IBF, WBO og IBO) på merittlisten. Nå bekreftet Usyk at han er kongen.

Det siste VM-beltet (WBC) har vært i Tyson Furys behold de siste årene, men briten hevder han har lagt opp. Så spørs det om han kan lokkes til en storkamp for å samle alle beltene.

– Jeg er sikker på at han ikke er ferdig ennå, og at han vil møte meg. Jeg vil møte ham, og hvis jeg ikke får møte Fury vil jeg ikke fighte i det hele tatt, sa Usyk.

Jevn åpning

Etter en litt rolig og avventende første runde, tok Joshua kommandoen i andre og tredje. I fjerde runde viste Usyk mye av det han hadde suksess med i første kamp. Han beveget seg godt og prikket inn slag.

Trenden fortsatte i femte runde, og Usyk var i ferd med å skaffe seg et tydelig overtak i kampen. I runde åtte traff Joshua med et par voldsomme kroppsslag, og i runde ni var briten langt bedre med. Han kjørte voldsomt på og Usyk var i skikkelig trøbbel, men kom seg igjennom runden.

VG+: Boksemesterne som døde i ung alder

Det vekket tydeligvis Usyk, som tok tilbake initiativet i tiende runde på et tidspunkt der kampen virkelig vippet. Det var et herlig drama der begge var på tynn is, men Usyk med et overtak.

– Den tiende runden er noe av det beste jeg har sett. Usyk vant fortjent og denne mannen er utrolig, sa promotor Eddie Hearn som har vært i ryggen på Joshua hele veien.

Den ti kilo lettere og syv centimeter kortere Usyk danset og beveget seg med finter og frekke treffere i den ellevte runden, og så ut til å gå mot en ny poengseier før den siste runden.

Joshua jaktet på tunge treffere i 12. runde, vel vitende om at han trolig lå under på poeng. Usyk svarte med raske kombinasjoner, men var tydelig rystet halvveis ut i runden. Han holdt tiden ut, og fikk til slutt to av tre dommere med seg.