– Dette må være et vendepunkt, sier Barca-trener Xavi etter kampen.

Dagens Barcelona-manager Xavi Hernàndez spilte på det laget som måtte se både Milan og Leeds foran seg etter gruppespillet høsten 2000. Nå er det Bayern München og Benfica som kan se frem til mandagens trekning.

Katalanerne skal spille Europa League. Barcelona må bli blant de fire beste i La Liga for å få spille Champions League neste sesong. Akkurat nå er de på en 7. plass i serien. De kan jo kvalifisere seg ved å vinne Europa League, men akkurat nå er det lite som tyder på at de skal klare det.

Mot Bayern München i kveld hadde Barcelona i hvert fall sørgelig lite å by på i en kamp de måtte vinne.

– Det er et nedverdigende resultat og de hadde sjanser til å gjøre det verre. Akkurat nå er vi ikke blant de beste lagene i Europa, sier stopper Ronald Aurajo til Movistar.

Og da Benfica ledet 2–0 mot Dynamo Kiev, mens katalanerne selv lå under med samme sifre til pause, måtte de håpe på et fotballmirakel som aldri kom.

– Man har ingen gudegitt rett til å spille i Champions League. De har ydmyket lag før, å se dem slite som nå er vanskelig å se på. Å se dem i Europa League, er utenkelig, sier tidligere England-spiss Peter Crouch hos BT Sport.

BRUKTE HODET: Thomas Müller (t.h.) jubler etter å ha sendt Bayern München i føringen mot Barcelona med sin heading. I forgrunnen fortviler Gavi. Foto: PHILIPP GUELLAND/EPA

Har vunnet alt

Etter 34 minutter fikk Thomas Müller hjelp av mållinje-teknologien på en heading som gikk i en bue over keeper Marc-André ter Stegen. Müller scoret sitt 50. Champions League-mål etter en perfekt pasning fra Robert Lewandowski, som lekte seg med Gerard Pique. Lewandowski hadde scoret i alle fem Champions League-kampene, men i kveld måtte han nøye seg med en målgivende.

Thomas Müller scoret også i den første kampen mot Barcelona (3–0-seier), og nå ble han den åttende spilleren med 50 eller flere mål i mesterligaen. Han har også en god statistikk mot Barça: åtte mål på syv kamper ...

To minutter før pause fikk Leroy Sané tid og plass før han sendte i vei en suser fra vel 20 meter med venstrefoten. Barcelona-keeperen imponerte ingen med sitt forsøk på å stoppe ballen, og dermed sto det 2–0. Han får ta en skylddeling med sitt eget forsvar som aldri gikk i press på Sané.

Kontraster

18 år gamle Jamal Musiala økte til 3–0 etter vel en times spill etter at Alphonso Davies kom seg rundt på kanten og forbi et stillestående Barcelona-forsvar.

Barcelona skapte nesten ingenting på 90 minutter og gikk på sitt tredje (!) 3–0-tap i gruppespillet. Med 2–9 i målforskjell.

Bayern München har vunnet alle seks gruppespillkampene én gang før. Nå har de klart det igjen. Målforskjellen er det ikke noe å si på: 22–3.

Kontrasten er stor til Barcelona-laget som vant rubbel og bit under Pep Guardiola fra og med 2009.

I 2018 mistet de en 4–1-ledelse mot Roma i utslagsrundene, året etter mistet de 3–0-ledelsen mot Liverpool, før de forrige sommer ble ydmyket av nettopp Bayern München med 8–2.

I 2022 vil de ikke engang spille sluttspill i Champions League.

De gamle kongene av Europa har for alvor abdisert.