«Jeg skal bli fotballproff når jeg blir stor.»

En drøm mange fotballfrelste barn har i ung alder. Noe man kanskje ikke hører like ofte, er barn som drømmer om å bli fotballjournalist.

Så lenge Gunnhild Toldnes kan huske, har hun visst at det var dét hun ville bli. Og i fjor takket hun ja til å tre inn i en av de mest prestisjetunge jobbene en norsk fotballjournalist kan ha.

En barndomsdrøm

Et stort smil møter oss i den luftige foajeen til Viaplay Groups lokaler på Hasle. En duft av bakst og kaffe kan kjennes fra frokostbuffeten til Quality Hotel som holder til i samme bygg. Toldnes forbereder seg til onsdagens finale i Conference League. Etter sommeren venter det store ansvaret med å forvalte Premier League-sendingene for norske fans.

– Jeg sa på barneskolen at jeg skulle bli sportsjournalist. Dette var barndomsdrømmen min. Jeg tror ikke mamma helt skjønte hvor det kom fra, sier Toldnes og ler.

Og hvor det kommer fra, er det heller ingen andre i Toldnes-familien som husker helt.

– Vi er en ganske vanlig fotballinteressert familie. Jeg vokste opp i Trondheim med Rosenborg, og har holdt med Tottenham fra jeg var liten. Men jeg klarer ikke sette fingeren på øyeblikket jeg bestemte meg. Det må jo komme fra en plass, men ingen av oss vet, konkluderer hun.

Journalistkarrieren startet med å skrive for det norske supportermagasinet til Tottenham. Så gikk turen fra Trondheim til Oslo etter en bachelor i medievitenskap ved NTNU. I Oslo var planen å studere journalistikk. I stedet begynte hun å jobbe.

Hun startet i Budstikka før hun havnet i Dagbladet, og etter hvert C More. Muligheter i Discovery og Viaplay sto så for tur.

I nesten et helt tiår har hun jobbet med Eliteserien. Da hun kom til Dagbladet, var hun den eneste jenta i en ganske stor sportsredaksjon.

– Jeg husker så godt da jeg kom dit at sjefene sa til meg «Hun som jobber med lønn sitter rett ved oss, så da er det jo i hvert fall én annen dame her». Det var sikkert for å gjøre det mindre skremmende, tror Toldnes.

Utrolig primitivt

Toldnes er en dame som tør å ta plass i en bransje som lenge har vært dominert av menn. Tidlig i karrieren møtte hun fordommer i ulike kommentarfelt. Trollene som kommenterte, mente at hun hørte til en annen plass.

– Det er ekstremt rart å tenke på fordi det er så utrolig primitivt. Men jeg husker da jeg skulle lede et fotballprogram i Dagbladet. Kommentarfeltet var åpent, og der var det mange kommentarer med et lavt nivå.

Ting som «Kom deg tilbake på kjøkkenet», «Du har ligget med sjefen for å få jobben» og «Jenter kan ingenting om fotball» er noen utdrag.

– Jeg husker jeg ble så overrasket, og har nesten ikke hørt noe slikt siden. Men det er så lavmål at du nesten ikke blir lei deg av det en gang, sier hun.

Da Toldnes begynte som TV-reporter og dro ut på kamper, måtte hun også takle fordommene mot henne som kvinnelig sportsjournalist. Folk spurte hvorfor hun ville ha jobben. Var det fordi hun ville se fin ut på TV? Eller om hun bare ville se nakne gutter i garderoben?

Oppgaven for Toldnes ble å balansere et ønske om å skulle si ifra med at hun skulle beholde det gode forholdet med intervjuobjektene.

Må finne jenter som kan og vil

Etter metoo-kampanjene i 2018, merker hun en ytterligere forbedring.

– Jeg har virkelig på følelsen av at det er blitt mye bedre. Så er jo ting av og til ment som fleip, og så bommer man litt. Det er derfor viktig ikke å ta alt i verste mening, understreker hun.

Selv om det kan forekomme ubehagelige situasjoner, er gleden av å kunne jobbe med hobbyen det største trumfkortet.

Det hun elsker er å kunne stå på indre bane midt i en fotballkamp og kjenne på nerven, og så få lov til møte aktørene rett etterpå.

– Jobben i seg selv er fantastisk, det er det som er det viktigste.

Toldnes mener det er mange flinke og sterke damer i fotball i år. Hun blir selv ikke skremt av fordommene hun kan møte. Hun håper andre jenter ikke gjør det heller.

– Den delen er ikke så stor nå lenger. Jeg tror vi vil få bedre sportsjournalistikk om det er jevnt mellom kjønnene. Vi må bare jobbe knallhardt for å finne jenter som vil og kan, fastslår hun.

Nervøs og spent

Hun regner seg frem til at hun har jobbet med norsk fotball i rundt åtte år. Der har hun gjort seg kjent i miljøet. Supporterne har kjennskap til henne. I Premier League vil hun være et nytt ansikt for de fleste, og hun er klar for å videreføre arven fra TV 2.

– Man håper jo at man ikke driter seg ut. Det er jo en del av en klassisk problemstilling, hvor man er livredd for å si noe feil.

En blanding av ærefrykt og sommerfugler er miksen av følelser Toldnes kjenner på når hun tenker på sin nye jobb med Premier League.

– Det følger jo med nervøsitet i det å få lov å lede Premier League-sendingene. Det hadde vært løgn å si noe annet. Men jeg gleder meg enormt mye, forteller hun.

Den engelske fotballfansen i Norge er av det lidenskapelige slaget. Noen ganger kan fotballjournalister møte krass kritikk fra supporterne. Om de forsnakker seg eller sier noe feil.

Toldnes tror det ligger en viss sannhet i at kvinner får kjenne mer på dette enn menn.

– Jeg tenkte i starten at jeg ville bli straffet hardere hvis jeg sa noe feil fordi jeg er dame. Hvis gutter sier noe feil, er det en forsnakkelse. Men hvis jeg gjør det, var det fordi jeg ikke kunne det.

Til høsten er det Viaplay Group som sender Premier League på norsk TV. Gunnhild Toldnes er ansatt som programleder for sendingene. Foto: Signe Dons / Aftenposten

– Folk har vært giret

Onsdag er det finale i Conference League mellom Roma og Feyenoord. José Mourinhos Roma på den ene siden. Feyenoord, klubben med de norske spillerne Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes, på den andre.

Toldnes har ledet publikum gjennom turneringen.

– Vi har hatt det så gøy i år når Bodø/Glimt har vært med. Selv om folk har snakket ned denne turneringen, og sammenligner med Champions League og Europa League, har man merket at norske seere har likt å følge med, sier hun.

Når fløyta går etter finalen onsdag kveld, gjelder det å spikre planene for den kommende Premier League-sesongen.

– Folk på huset gleder seg. Man vet at folk alltid er litt skeptiske når det byttes rettighetshavere. Så vi må ta ansvaret på alvor og gjøre det skikkelig, konkluderer Toldnes.

Tre om Gunnhild Toldnes:

Foto: AFTENPOSTEN

Lars Tjærnås, kollega i Viaplay: – Gunnhild er utrolig kunnskapsrik og oppdatert. Hun er genuint opptatt av det hun formidler, og det tror jeg seerne verdsetter. Dessuten er hun veldig trivelig. Eneste feilen er at hun valgte feil lag i London å holde med. (Tjærnås er en kjent supporter av Queens Park Rangers, Toldnes heier på Tottenham)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kristian Oma, sportssjef i Viaplay: – Gunnhild har den nydelige kombinasjonen av å både jobbe hardt og være en lagspiller. Det gjør henne til en lederstjerne med tanke på den kulturen vi ønsker å skape i Viaplay. Hun nyter stor respekt i Fotball-Norge og har et bredt nettverk. Nå gleder vi oss til hun skal slippes løs på den store Premier League-scenen. Vi er veldig glade for at det er nettopp henne som skal styre showet i året som kommer.

Helene Husvik, venninne og sportsjournalist i VG: – Gunnhild er en herlig person. Inkluderende, morsom, smart og til å stole på. Det er alltid fint å være med Gunnhild, både på og utenfor jobb. Jeg gleder meg til å se henne i ny rolle i Premier League-dekningen.