27. mai braker det løs i Spania når Alf B. Dahl (60) og Jon-Geir Iversen (51) når de skal løpe El Camino – Spania på tverse – med 19 maraton på 19 dager.

800 kilometer på 19 dager i Spania skal gi en halv million til Kirkens Bymisjon og de har allerede samlet inn over 400.000 kroner.

– Det er mange skeptikere, men det er bare bra det. Vi er sikker på at vi kommer til å klare å fullføre de 19 maratonene og at vi klarer målet om å samle inn en halv million, sier Alf B. Dahl.

Til nå har de solgt 14 av de 19 maratonene til bedrifter med en prislapp på 20.000 kroner per maraton.

– Vi mangler omtrent 100.000 nå og håper på enda flere samarbeidspartnere og støttespillere. Det er fortsatt fire uker igjen og folk kan donere underveis. Det er også fem løp igjen å selge. De bedriftene vil få logoen sin på hjemmesiden vår og profilering underveis i løpet og på den maratonen de har sponset, forklarer Dahl.

– Jeg tror vi greier begge målene. Alt annet er et ikke-tema, sier Jon-Geir Iversen.

IT Partner som sponser det første løpet har en tracker som gjør at man kan følge Iversen og Dahl underveis.

– Vi er litt som unge før lillejulaften, så mye gleder vi oss.

Men det første løpet er også det tøffeste.

– Det er 1100 høydemeter opp i Pyreneene og nedturen er jo en risiko, så med litt uflaks er det hele over etter 25 kilometer, men det satser vi jo på at ikke skjer, sier Dahl.

Trippel-maraton

De færreste kan forestille seg å løpe 19 maraton på like mange dager.

Men de som vil være med kan henge seg på en trippel-maraton i Tromsø til helgen.

Fredag klokken 10.30 starter de fra Shell i Tromsdalen, mens klokken 10 både lørdag og søndag, setter de i gang med maraton fra Spar på Kvaløysletta.

– Det er for å øve oss på å løpe så langt flere dager på rad. De som vil, må gjerne være med, sier Dahl.

Damene med

Iversen og Dahl skal løpe alene, men konene er med i følgebil, Anita Dahl Berfjord og Rita Larsen.

– Det er galskap satt i system, men de er utrolig godt trent og har forberedt seg bra. De har trua selv og da har vi også det, sier Anita Dahl Berfjord.

Seks dager etter at de er i mål 14. juni, stiller Iversen og Dahl på startstreken på Midnight Sun Marathon hjemme i Tromsø.

Nå tidsmål har de faktisk satt seg.

– Vi starter klokken 08.00 hver dag og bør helst være i mål til senest klokken 13.00. Kommer vi vaklende inn halv tre og sola er på sitt sterkeste, kan det fort gå galt. Det handler om å finne en balanse, sier Dahl.

VM-jakt

Senere i år venter nok en tøff utfordring for de to når de skal delta på maraton-VM i franske Lyon 16. august.

Alf B. Dahl er storfavoritt til å vinne i klassen 60-64 år.

– Jeg går for gull, helt klart, men det er mange gode løpere med og små marginer som skiller, sier Dahl.

Iversen deltar i klassen 50-54 år.

– Det er mange gode med der og tider ned mot 2.40. Det må gjøres en god jobb i sommer for å være med i toppen, men de 19 maratonene er ment som en oppladning til det også. Vi må flytte noen grenser fram mot VM, men jeg håper på å ta medalje der, sier Iversen.