Ti minutter før pause gikk Viking-stopper David Brekalo i bakken etter en duell med Jerv-spiss Erlend Hustad.

Bare minuttet tidligere hadde Hustad fått sitt første gule kort, og da assistentdommeren løftet flagget steg forventningene blant et fullsatt SR-Bank Arena om at det røde kortet ville vise seg.

Hoveddommer Kai Erik Steen diskuterte litt med sin assistent – som tydelig illustrerte at Hustad hadde brukt albuen – før han dro opp det andre gule kortet til Jerv-spissen.

– Det er en linjedommer som er overilt, og det blir gitt et rødt kort som ikke er i nærheten av rødt kort. Det er helt krise. Dommeren sier han har sett det selv. Jeg håper han ikke får sove i natt. For det er grusomt. Det er krise, sier Jerv-trener Arne Sandstø til Discovery etter kampslutt.

Erlend Hustad var oppgitt etter utvisningen, og sier til VG at han ikke har fått noen forklaring på det gule kortet, selv om han har etterlyst det.

OPPGITT: Utviste Erlend Hustad og Viking-trener Morten Jensen mens de ventet på å bli intervjuet av rettighetshaver Discovery. Foto: Carina Johansen / NTB

– Det eneste jeg tenker er at det var feil, sier Hustad til VG om det andre gule kortet og utdyper:

– Jeg får et oppspill, og jeg skjermer ball. Stopperen kommer inn i voldsom fart i hånden min. For meg er det helt uforståelig å bruke ett minutt på å finne ut om det der er gult kort. Hvis du ser at noe er gult, så ser du det med en gang.

En tydelig frustrert Hustad løp bort til Brekalo som fikk behandling, før han gikk bort til assistentdommeren og leverte en skalle-bevegelse før han ble dyttet unna og gikk i garderoben.

Frykter ikke lengre karantene

– Jeg sier bare ifra. Jeg gjør jo ikke noe stygt. Jeg sier at de gjør en stor feil. Det må de tåle å høre, sier Hustad som ikke kan forestille seg at han skal få en lengre karantene etter å ha vært borte hos assistentdommeren:

– Da blir jeg fryktelig overrasket. Det her er to gule kort. Det er maks én kamp det. Du må gå ganske tett når det er 16.000 og ser på. Det er derfor jeg går helt oppi, og det er han som dytter meg bort.

Se hele situasjonen her:

– Vi tar det som kommer, så får vi gjøre det beste ut av det, sier Sandstø til VG på spørsmål om han frykter en lengre karantene på Hustad.

Han synes ikke noe om at Hustad gikk til assistentdommeren etter utvisningen.

– Det virker på meg som om alle godtar den spontane reaksjonen, som naturlig er i den idretten vi driver med, men etter det bør Hustad gå i garderoben, sier Sandstø til VG og fortsetter:

– Han går og prater med linjedommeren, og linjedommeren blir fysisk og tar i brystet på ham. Det har jeg aldri sett. Det er flere her som må se seg selv i speilet, ikke bare vi.

Brekalo mener kortet var helt korrekt.

– Jeg ville komme foran ham, han strakte ut armen foran halsen min. Det var rett beslutning, sier Brekalo til VG og kommer med et svar til de som mener han filmet:

– De kan se det på video. Rull den frem og tilbake. Denne fyren holder hendene sine for høyt oppe. Jeg kan ikke si noe annet.

Viking-treneren: Riktig avgjørelse

Viking-treneren får se duellen som gir det røde kortet på TV. Han mener Hustad har armen høyt oppe og er uheldig som treffer Viking-spilleren i ansiktet, uten at det er med vilje.

– Etter regelboken er det greit et greit gult kort altså, sier Viking-trener Morten Jensen til VG.

– Synes synd på Jerv. Feilaktig rødt kort for filming. Hvis Erlend Hustad må stå over på grunn av det der, mener jeg Kai Erik Steen må ta seg en pause, sier Ranheim-spiller Michael Karlsen på Fotball Direkte.

– Jeg synes det er tynt og veldig frustrerende, sier Jerv-kaptein Mathias Wichmann til Discovery+ i pausen.

Da måtte Jerv spille godt over en omgang med én mann mindre, men serieleder Viking klarte likevel ikke å skape all verden mot den nyopprykkede Grimstad-klubben.

Så mottok Veton Berisha ballen i Jervs sekstenmeter med snaue 20 minutter igjen. Landslagsspissen prøvde å legge lavt inn foran mål, og ballen gikk i hånden på en skliende Torje Wichne.

Dommer Steen pekte på ellevemeteren, og Berisha la ballen til rette. Ballen sendte han midt i mål, og da Jerv-keeper Øystein Øvretveit kastet seg til siden sto det 1–0 til vertene.

Serieleder på 17. mai

Jerv klarte ikke å sette inn et trykk i jakten på en utligning, og i stedet rant det inn bakover på tampen.

Først doblet Brekalo ledelsen i det 84. minutt, da han banket ballen i hjørnet med venstrefoten etter et hjørnespark.

Bare et par minutter senere kombinerte innbytterne Niklas Sandberg og Mai Traore seg frem til 3–0. Sandberg la inn foran mål, der Traore sikkert satte ballen i nettet bak en sjanseløs Øvretveit.

Flere scoringer ble det ikke, og Viking topper eliteserietabellen med 19 poeng på åtte kamper.

Nå kan Viking-spillerne gå i 17. mai-toget som serieledere for første gang siden 2001.