– Straffen hans mot Brighton var magisk. Vi har bommet på 24 i løpet av mine år her, og det er for mye. Altfor mye, sa Pep Guardiola etter helgens 3–1-seier hvor Haaland dundret inn en straffe, ifølge Daily Mail.

Tall fra statistikktjenesten til Transfermarkt viser at Manchester City har scoret på 55 straffer og bommet på 25 siden Guardiola overtok sommeren 2016, en uttelling på 68,8 prosent.

Haaland har derimot scoret på to av to straffer etter overgangen til Manchester City i sommer. I løpet av karrieren står han med 28 mål på 30 forsøk (93,3 prosent), ifølge tall fra både Geir Jordet, professor ved Norges idrettshøgskole, og Transfermarkt.

En undersøkelse Jordet gjorde fra 2018/19-sesongen frem til januar 2022, blant de 31 beste rangerte ligaene i Europa, viste at Manchester City var det femte dårligste laget med uttelling på kun 64 prosent av straffene. Snittet i perioden var mål på 79 prosent av straffene.

Riyad Mahrez som har tatt flest straffer for City de siste sesongene, står med 22 mål på 29 forsøk (75,9 prosent mål) for både klubb og landslag, ifølge Transfermarkt.

– City har vært et av de dårligste lagene på straffer. Det reflekterer jo det Guardiola sier, sier Jordet til VG.

EKSPERT: Professor Geir Jordet har forsket på straffer. Foto: Norges idrettshøgskole

– Hva sier du om Haaland som straffeskyter?

– Haaland har veldig god statistikk. 28 mål på 30 forsøk, da er du god. Det er der de beste ligger, med mål på 92–96 prosent av forsøkene. Han er helt der oppe, sier Jordet.

Viaplay-kommentator Roar Stokke er overbevist over at Guardiola er opptatt av detaljer og marginer i forsøket på å vinne Champions League som manager for første gang på elleve år. Det kan hypotetisk bli viktig i en straffesparkkonkurranse til våren.

TØRST: Manchester City-manager Pep Guardiola får i seg noe drikke under pressekonferansen kvelden før Borussia Dortmund borte. Foto: Martin Meissner / AP

– Å ha en som er så tøff i hodet og rå til å score mål som Haaland, også fra ellevemeteren, gjør laget bedre. Det skaper en enorm trygghet og nærmest uovervinnelighet for laget, sier Stokke.

Tirsdag kveld vender Haaland tilbake til Signal Iduna Park for Champions League-kamp mot Borussia Dortmund. Stokke tror Haaland kan bli brikken Guardiola har manglet i Champions League som City-manager.

– Det er nesten ufattelig det vi nå opplever – at alt, absolutt alt handler om en ung jærbygg i et av Europas aller beste fotballag, sier Stokke.

Jordet trekker frem hvordan Haaland «tar kontrollen» når han skal ta straffer.

– Han har en litt annerledes still. Mot West Ham sto han lenge med ballen i hånden ved straffemerket til dommeren er klar. Først da dommeren blåser, legger han ned ballen og flytter seg tilbake før han skyter. Slik tar han større kontroll, sier Jordet.

Jordet trekker frem Robert Lewandowski (Barcelona), Ivan Toney (Brentford) og Raúl Jiménez (Wolverhampton) som andre eminente straffeskyttere.