TOMMEL OPP: Kent-Are Antonsen ble direkte avgjørende for at TIL vant onsdag kveld. Men det gule kortet gjør at han må stå over mot LSK søndag. TOMMEL OPP: Kent-Are Antonsen ble direkte avgjørende for at TIL vant onsdag kveld. Men det gule kortet gjør at han må stå over mot LSK søndag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Fem snakkiser fra Alfheim: «Magiske sluttminutter sendte TIL nærmere Eliteserien - men hvem skal spille mot LSK?»

Vi gir deg fem av temaene etter TILs seier onsdag kveld.

TIL-HAMKAM 3–1

1) Spisskrisen

Det mange var opptatt av før kampen var at Fitim Azemi ikke ble klar. Han gikk av trening tirsdag formiddag, og hovedtrener Gaute Helstrup meldte at spissen forhåpentlig skulle spille mot HamKam onsdag kveld.

Da lagoppstillingene kom 75 minutter før kampstart klokken 18.00 var i stedet Mikael Norø Ingebrigtsen på Azemis spissplass sammen med Eric Kitolano. Noe som kommer på toppen av at Runar Espejord fra før er ute i mange uker til.

Og etter en ganske treg TIL-start fikk erstatter Ingebrigtsen - litt tilfeldig - ballen alene med keeper etter en pasning fra Erlend Sivertsen som gikk via en HamKam-spiller. Ingebrigtsen sviktet ikke, og plasserte ballen nede til venstre for keeper.

Noen vil påpeke at det kanskje var offside, men det så ikke dommerteamet.

Uansett Ingebrigtsens sjette mål på de siste sju serierundene, etter å ha brukt store deler av sesongen på å komme seg etter en alvorlig skade.

2) Halter videre mot opprykk

TILs skadeliste er lang som et vondt år, og selv om benken var fylt opp med ni mann er det få av disse som kunne utgjort en forskjell per i dag.

Lasse Nilsen, Adam Ørn Arnason, Daniel Berntsen og nevnte Espejord/Azemi er blant de mer etablerte spillerne som ikke var tilgjengelig på grunn av skade.

Å slå tilbake etter helgas ydmykende 2–4-tap mot Stjørdals/Blink på første forsøk var viktig. Det varte til et lite kvarter før slutt. Da utlignet Jonas Enkerud for gjestene - ikke ufortjent.

Før TIL roet nervene på slutten.

3) Magiske sluttminutter sendte TIL nærmere Eliteserien

Jostein Gundersen, eller «Dunder-gunder», som han kalles i enkelte kretser, levde opp til kallenavnet sitt da han med bare tre minutter igjen av kampen sendte «Gutan» til himmels.

På en «pasning» fra Kent-Are Antonsen satt han ballen kontrollert nede i hjørnet fra 17 meter. Og forløste en voldsom glede både på banen og tribunen.

For minutter etterpå ble Simen Wangberg taklet innenfor HamKams 16-meter, og dommeren pekte på straffemerket. Den satte Antonsen sikkert inn i nettet.

4) Jo Nymo Matland - kanskje for siste gang på Alfheim?

14 og et halvt år etter at han debuterte for TIL på Alfheim i andre serierunde i 2006-sesongen var Jo Nymo Matland tilbake. Som venstreback for et ambisiøst HamKam-lag.

Da han spilte i 0–1-kampen mot Stabæk tilbake i 2006 var det Daniel Nannskogs første mål i norsk eliteserie som avgjorde. I samme kamp spilte han i forsvarsrekka sammen med gamle TIL-helter som Morten Pedersen, Benjamin Kibebe og Ole Andreas Nilsen. Arash Talebinjad og Stephen Ademolu gjorde sammen med Ole Martin Årst angrepsrekka.

Det både føles - og er - en evighet siden, sånn fotballmessig sett.

Matland fikk de to første kampene fra start for TIL i 2006, men fortsatte siden i TUIL, Sarpsborg og Aalesund. I sistnevnte klubb fikk han åttpåtil vinne NM.

I 2020 er han på tampen av karrieren, uten å ha slått igjennom i TIL. Men i hvert fall som først i alt av dødballer i HamKam. Og kanskje for siste gang på Alfheim?

5) Hvem skal styre midtbanen mot LSK?

Både Kent-Are Antonsen og Ruben Yttergård Jenssen fikk sitt fjerde gule kort. Det betyr at de ikke er tilgjengelige mot LSK på Åråsen kommende søndag. Her har hovedtrener Gaute Helstrup virkelig en jobb å gjøre.

Lars-Gunnar Johnsen, Sakarias Opsahl og Eric Kitolano som trio er ikke utenkelig.

For TILs del var runden ikke så verst. Den største konkurrenten, Lillestrøm, tapte mot Raufoss. Samtidig vant Sogndal sin kamp. Det betyr at TIL har 49 poeng. Sju foran LSK (som har en kamp mindre spilt) og seks foran Sogndal.

Trolig vil seier i de tre siste hjemmekampene være nok for opprykk. Men forhåpentlig kan TIL avgjøre før de reiser til Strømmen i siste seriekamp i starten av desember.