Det var i 2018 at Khashoggi, kjent som en regimekritisk journalist i Saudi-Arabia døde. En uavhengig FN-etterforskning konkluderte med at Saudi-Arabia sto bak drapet.

I juni skal den første turneringen i den nye golfligaen, LIV Golf Invitational Series, spilles på Centurion Club, like utenfor London.

LIV Golf ledes av australske Greg Norman, som har hele 331 uker bak seg som verdensener på 80- og 90-tallet fordelt på elleve ulike perioder. Kun Tiger Woods (683 uker som verdensener) har vært verdensener i flere uker.

– Hele tingen rundt Saudi-Arabia og Khashoggi og menneskerettigheter: Snakk om det, men snakk også om alt det gode som det landet gjør for å endre kulturen sin, sa Norman på en pressekonferanse onsdag, gjengitt av blant andre The Guardian.

Norman la så til:

– Altså, vi har alle gjort feil og du ønsker å lære av de feilene, og hvordan du kan rette på det i fremtiden.

Norsk Golf omtalte saken først i Norge.

LIKE FØR DRAPET: Et overvåkningsbilde viser det som skal være Jamal Khashoggi på vei inn til det saudiarabiske konsulatet, like før han ble drept. Foto: HANDOUT / Reuters

Det er det saudiarabiske statsfondet Public Investment Fund som er majoritetseier i LIV Golf. Det er samme fond som har tatt over kontrollen i fotballklubben Newcastle United.

Da Norman så ble spurt om at 81 personer i mars ble henrettet av saudiarabiske myndigheter, svarte han:

– Jeg fikk mange meldinger, men helt ærlig så ser jeg fremover. Jeg ser meg ikke tilbake. Jeg går ikke inn på politikken i saker. Jeg kommer ikke til å gå dypt inn på hva som skjer i noen andres verden. Jeg hørte om det, og gikk bare videre, sa Norman.

MAJORVINNER: Greg Norman har vunnet The Open to ganger i løpet av karrieren. Her fra seieren i 1986 på Turnberry. Foto: Bob Dear / Ap

Norman har i etterkant fått sterk kritikk for uttalelsene, blant annet fra kampanjesjefen i britiske Amnesty, Felix Jakens. Han sier til The Guardian at Normans sitater er «feil og alvorlig villedet».

På grunn av forbindelsene til Saudi-Arabia, har den nye golfligaen vært kontroversiell. De skal ha lokket med store pengebeløp til spillerne som ønsker å bli en del av «superligaen», og de aktuelle spillerne har igjen fått kritikk for å være en del av Saudi-Arabias sportsvasking.

STØTTESPILLER: Phil Mickelson er blant dem som har støttet arbeidet til LIV Golf Series. Foto: John Minchillo / AP

En av de som har vært tett koblet til ligaen er golfstjernen Phil Mickelson.

– Vi vet at de drepte Jamal Khashoggi og har en forferdelig historie med menneskerettigheter. De dreper folk for å være homofile. Når vi vet alt dette, hvorfor skulle jeg i det hele tatt vurdere det? Jo, fordi det er en mulighet til å forandre PGA-touren som man bare får en gang i livet, ble Mickelson sitert på av golfjournalisten Alan Shipnuck i midten av februar.

Mickelson skal ifølge Shipnuck også ha uttalt at Saudi-Arabia var «scary motherfuckers» å bli involvert med.

Golfstjernen hevdet selv i etterkant at sitatene ble gitt «off record», og har siden tatt en pause fra golfsporten. Han er imidlertid påmeldt både til neste ukes majorturnering PGA Championship (som han vant i fjor) og den første LIV Golf Series-turneringen i juni.

PGA-touren meddelte tidligere denne uken at de vil nekte medlemmene sine fritak fra spill på PGA-touren til å spille turneringen på Centurion Club i juni.