Her er KCK-laget som deltok i sykkel-NM i fjor, og som klubben håper det skal vokse fram nye sykkelhelter fra: Gunnar Steinsland (t.v.), Geir Kristian Teigland, Tobias Halvorsen, Joakim Johnsen, Alf Vidar Vetrhus og Audun Haugen. Her er KCK-laget som deltok i sykkel-NM i fjor, og som klubben håper det skal vokse fram nye sykkelhelter fra: Gunnar Steinsland (t.v.), Geir Kristian Teigland, Tobias Halvorsen, Joakim Johnsen, Alf Vidar Vetrhus og Audun Haugen. Foto: KCK

Lokal klubb med klar toppidrettsprofil: – I KCK skal det være naturlig å bli god

På under ti år har 11 ryttere brukt KCK som et springbrett ut i sykkelverden. Klubben har et tydelig fokus på toppidrett.

KRISTIANSAND: – Vi har et mål i KCK om å legge til rette for utøvere som har ambisjoner om å nå verdenstoppen. I KCK skal det alltid være naturlig å bli god, fastslår daglig leder Jan Fredrik Stiansen.

Ordene er som søt musikk i ørene til Olympiatoppen Sør (OLTS), som jobber daglig med å få fram nye toppidrettsutøvere fra Agder. De jobber for tiden med å lage en strategi som i større grad inkluderer idrettsklubbene – og ikke bare enkeltutøvere.

– Vi har en plan

De ønsker samarbeid med noen få utvalgte klubber på Sørlandet som har en toppidrettsstrategi, og som mål å produsere flere framtidige utøvere som kan gi stolthet til landsdelen.

Og i så måte er KCK en av få klubber fungerende leder Gjermund Nesland og Arild Jørgensen i OLTS trekker fram. Så hva er det de gjør annerledes enn klubber som først og fremst ønsker å være breddeklubber?

Daglig leder Jan Fredrik Stiansen (t.v.) sammen med Leif Tore Eriksen, som på midten av 90-tallet var klubbens flaggskip med NM-gull og flere sesonger på landslaget. Foto: Arkivfoto: Kjartan Bjelland

– Det viktigste vi har gjort er å lage en plan om hva som er naturlig å gjøre når man vil utvikle seg til å bli en elitesyklist. Det er ikke slik i KCK at vi først bygger laget rundt og skaffer sponsorer når en utøver plutselig har blitt veldig god. Vi skal bygge satsingen rundt miljøet og lage en ramme rundt hva som skal til for å nå det nivået, sier Stiansen.

– Alltid hatt kultur for å bli god

Proffsyklist Kristoffer Halvorsen, som foran denne sesongen gikk fra Team Eneos til FF Education First, er for øyeblikket klubbens store flaggskip. Samtidig venter man på at Herman Dahl skal ta steget fra Team Joker til et profflag.

Kristoffer Halvorsen, som her jubler for gull i U23-VM i 2017, er KCKs store flaggskip. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Stiansen forteller at klubben har som ambisjon at én rytter i året skal ta steget til et kontinentallag, som gjerne er det nivået hvor profflagene henter sine norske ryttere fra. Det målet klarte man ikke foran denne sesongen, men på mindre enn ti år har totalt 11 ryttere hatt en fortid i KCK før de tok steget til et sykkelsportens nivå tre – bak World Tour- og prokontinentallagene.

Vis fakta ↓
KCK-ryttere som ble kontinentalryttere

Stiansen kan ikke tidfeste da klubben vedtok å satse på toppidrett.

– Det må i så fall være fra stiftelsesdatoen 26. august 1937. Vi har alltid hatt en kultur i KCK for å bli god. Det har vært formålet med klubben. Det ser vi også gjennom at vi har hatt ryttere som har deltatt i både VM og OL. Vi har hatt gode ryttere gjennom de fleste tidsepoker, sier Stiansen – som roser OLTS for støtten de får derfra.

Tror det er noe på gang lokalt

– Utviklingen de har hatt siden de var et kompetansesenter for idrett i Agder (KIA) til nå er et skikkelig steg i riktig retning.

Stiansen forteller at de har kontakt med flere klubber og ressurspersoner innen idretten i Agder i arbeidet med å skape toppidrettsutøvere.

– Jeg opplever at det lokalt er et gryende samarbeid rettet mot toppidrett. Jeg tror at dersom vi skal lykkes så må vi samarbeide på tvers av idrettsgreiner. Og jeg tror at vi har minst like mye å lære av andre som å lære bort.

Stiansen understreker også at de også har et godt tilbud til barn og unge som ikke har mål om en framtidig toppkarriere. Han mener at det ikke er en vanskelig kombinasjon.

– Ikke i det hele tatt. Det ene avhenger av det andre. Det er kjempestas for 14-åringer når Herman Dahl trener sammen med dem, og når Kristoffer Halvorsen står som måldommer på lokale ritt, så gir det noe unikt til hele klubben, sier Stiansen.