OPTIMISTISK TYPE: Etter to svake konkurranser har Emil Hegle Svendsen fått mange positive tilbakemeldinger fra fjern og nær. Det hjelper, sier han. OPTIMISTISK TYPE: Etter to svake konkurranser har Emil Hegle Svendsen fått mange positive tilbakemeldinger fra fjern og nær. Det hjelper, sier han. Foto: Rune Petter Ness

Støttemeldingene hagler inn etter OL-fiaskoen

Emil Hegle Svendsen har fått flust av positive meldinger fra fjern og nær. Nå vil han ha enda flere.

– Bare fortsett å sende meldinger, er svaret han gir via Adresseavisen i den sterke vinden i snøparken like ved utøverhotellet i Pyeongchang.

Et lite døgn har passert siden han gikk i mål til en 20.plass på jaktstarten. Da var 32-åringen rimelig langt nede og slet med å finne forklaringer på hvorfor han ikke får ting til å stemme i OL-løypene.

– Han er kanskje den som har en tendens til å grave seg litt for langt ned. Det er Emil vi må jobbe hardest med for å få opp igjen, sier landslagssjef Egil Kristiansen.

– Ja, jeg er flink til å grave meg ned. Men når jeg først kommer meg opp igjen er jeg en gladgutt. Det er bare å brette opp ermene, det er ikke annet å gjøre, sier Hegle Svendsen.

– Vi er bare mennesker

Meldingene han har fått, har kommet både via sosiale medier og på tekstmeldinger. Hegle Svendsen omtaler dem som «veldig støttende», og sier det ligger en grunnleggende tro bak hilsningene han får.

– De har sett vi har klart å komme tilbake før. Det ligger en tro der fortsatt, og det synes vi er veldig fint.

– Så det kan ikke bli for mye?

– Nei, absolutt ikke. Vi trenger all den støtten vi kan få. Vi er bare mennesker, og å få støtte i et mesterskap setter vi alltid pris på, sier Hegle Svendsen og insisterer på at det hjelper veldig mye.

Selv om Hegle Svendsen har vært selvkritisk og i villrede etter de to første OL-distansene påstår han at han er ferdig med det som har skjedd hittil. 18.plassen på sprinten og 20.plassen på jaktstarten er langt under pari, men det er han ferdig med nå, bedyrer han.

BEGYNNER PÅ NYTT: Etter to svake konkurranser har Hegle Svendsen bestemt seg for at torsdagens normaldistanse er en ny start for ham. Foto: Rune Petter Ness

Han svarer utfyllende på alle spørsmål, gjemmer seg ikke bort og fremstår helt rolig der han går fra intervju til intervju. Adresseavisen er siste medium på intervjulisten dagen før normaldistansen.

– Jeg begynner OL litt på nytt i morgen (torsdag). Det tror jeg er bra for min del. Alle idrettsutøvere går på trynet av og til. Man kan spørre hvem som helst i alle idretter. Alle har mislyktes på vei til toppen, og det har jeg også. Det handler ikke om det. Det handler om hvem som klarer å reise seg og ta tak i sin egen skjebne, sier Hegle Svendsen.

– Det hadde blitt en god historie om du klarte å snu det?

– Ja, det hadde det. Man må leve i troen på at man kan klare det. Jeg har klart å reise meg fra en dårlig start i tidligere mesterskap, og det hjelper litt. Nå skal jeg prøve å få til noe av det samme.

Tenker på OL-gullene

Også i Sotsji-OL slet Hegle Svendsen i starten av mesterskapet. Da handlet det riktignok om at han hadde for dårlige ski. Formen var god, og han snudde den dårlige trenden og avsluttet mesterskapet med gull på fellesstarten og mixedstafetten.

– Det er en bra erfaring å ha med seg, sier han.

TENKER PÅ GULLENE: Han har allerede fire OL-gull. Det er godt å tenke på nå for Hegle Svendsen. Foto: Rune Petter Ness

– Hvordan jobber man konkret med å komme ovenpå igjen?

– Mye med ikke å la seg trykke ned av det som har skjedd. Det er lett å tenke at nå har jeg gjort noe feil i oppladningen, at jeg ikke er god nok, at OL er for stort. Det er mange sånne tanker, men så er det bare å sette seg ned og tenke at «faen, du er egentlig god. Du er en god skiskytter». Man må ikke glemme hvem man er selv om man er i OL og mislykkes, sier Hegle Svendsen.

Som står med fire OL-gull totalt. To fra Vancouver og to fra Sotsji.

– Det har faktisk vært veldig godt å tenke på noen dager nå. Jeg må prøve å plusse enda litt på det på slutten av mesterskapet