17-åringen dominerer på lynraske og vanskelige fjellveier i Pennsylvania og kan være på vei mot sesongens syvende rallytriumf, heter det i en pressemelding.

Den norsksvenske unggutten startet der han sluttet i den østeuropeiske sesongavslutningen for to uker siden. Solberg junior kom rett fra knusende overlegen klasseseier (R5) i det estiske Louna-Eesti-rallyet, en sensasjonell annenplass totalt i kamp mot VM-spekkede biler samt to mesterskapstitler (latvisk og baltisk mester 2019).

På første fartsprøve i STPR-rallyet utklasset Oliver Solberg sin stallkamerat David Higgins med 15,4 sekunder. Higgins er tidobbelt USA-mester i rally og har vunnet Susquehannock Trail Performance Rally hele ni ganger tidligere.

Oliver Solberg tar opp arven etter faren Petter. Snart debuterer han i rally-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er første gang sønnen til Petter Solberg kjører det amerikanske mesterskapet. Nordiren Aaron Johnston er Olivers kartleser. 17-åringen vant i april det største løpet i mesterskapet, Olympus Rally. Det er hans eneste seier så langt i USA.

Etter syv av totalt 15 fartsprøver i Pennsylvania leder Oliver Solberg med 43,4 sekunder over Higgins. Kun på tredje fartsprøve maktet veteranen fra Isle of Man å matche sin unge Subaru-kompis og -rival.

Det gjenstår åtte fartsprøver av grusrallyet, som avsluttes lørdag. Totalt skal det kjøres 245 kilometer med fartsprøver.

Oliver Solberg er bare 17 år, men har vært et talent det er blitt snakket om i flere år allerede. Her er han fra 2016. Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Oliver Solberg kjører et todelt rallyprogram i 2019. I det amerikanske mesterskapet kjører han for Subaru Motorsports USA og deltar i seks av åtte runder, mens i det latviske mesterskapet har 17-åringen kjørt full serie (6 løp) i en privat Volkswagen Polo R5 (tilsvarende WRC2).

Oliver Solberg fyller 18 år om halvannen uke (23. september). Han skal etter planen debutere i rally-VM om tre uker i Wales Rally GB.

(©NTB)