– Jeg er sjokkert over det som skjer. Det hører ikke hjemme på noen som helst måte i langrenn, og det er langt over grensen for det vi kan tolerere, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til VG i Lahti, og sammenligner episoden med MMA.

For det var ikke Norges overlegne seier som kom i sentrum på den siste herrestafetten før VM i Oberstdorf.

Finske Joni Mäki var foran Bolsjunov mot det korte oppløpet i Lahti og holdt unna gjennom svingen. Men så ble det tett, og finnen ventet lenge med å velge korridor foran den siste innspurten.

Han valgte å bytte spor og gå inn foran Bolsjunov i yttersporet, russeren kolliderte med Mäkis ski og mistet både balansen og farten. Da klikket det for Bolsjunov, som slo etter Mäki to ganger med staven.

Etter at de passerte målstreken, kjørte Bolsjunov inn i Mäki og klinket ham rett ned med en kroppstakling på ski i høy fart. Mäki ble liggende, Bolsjunov ble rasende og hele det russiske laget ble diskvalifisert.

Ingen ytterligere straff

Juryleder Pierre Mignerey sier at Bolsjunov ikke risikerer ytterligere sanksjoner enn diskvalifiseringen hele laget fikk på stafetten, og dermed er klar til å delta i Falun kommende helg.

– Regner med FIS har gode argumenter og begrunnelser for alle sine avgjørelser. Det hører uansett ikke hjemme i langrennssporten slik jeg kjenner den, supplerer Nossum på melding til VG etter juryens avgjørelse er kjent.

– Hvordan ville du reagert om en av dine løpere gjorde noe lignende?

– Da hadde de fått sett gode skirenn fra Falun fra sofakroken hjemme neste helg, sier Nossum.

Det russiske støtteapparatet mener på sin side at diskvalifiseringen var uriktig i utgangspunktet.

– Jeg mener Mäki blokkerte Bolsjunovs korridor og ødela sjansene hans, og jeg mener at finnene burde blitt diskvalifisert. Mäki visste at Bolsjunov var til høyre for ham, utvilsomt, og forsøkte å blokkere ham, sier den russiske treneren Egor Sorin til VG.

Dette er ikke første gang en russer har vært i fokus etter målgang: I VM for to år siden var Sergej Ustjugov i tottene på Johannes Høsflot Klæbo:

Mäki selv syns hele situasjonen i Lahti minnet om en annen idrett.

– Det var mitt privilegium å velge bane, og han valgte samme som meg. Reaksjonen er usportslig, det minner mer om ishockey og jeg synes han overreagerer, sier Mäki til VG, og sier han ikke forsøkte å blokkere rivalen.

Bolsjunov har ikke uttalt seg etter hendelsen.

Pinlig

Emil Iversen har aldri sett noe lignende i skisporet.

– Det er ufint rett og slett ... pinlig. Det blir en tung dag for Russland i dag. De blir ydmyket både i løypa og ellers. Bolsjunov avslører seg veldig i dag, han må legge seg flat og jobbe med det der, sier Iversen, som lørdag refset russerens atferd, til VG.

Den finske stjernen Iivo Niskanen sier at det som skjedde ikke hører hjemme i langrenn.

– De valgte korridor, Joni valgte først for han ledet. Han gjorde ikke noe galt. Det var usportslig av Bolsjunov, sier Niskanen til VG.

Se en bildeserie av «slagene i Lahti» her:

Russland beklager

Det ble jurymøte. Og det tok ikke lang tid før meldingen kom om at Russland er disket og mistet tredjeplassen på den siste herrestafetten før VM i Oberstdorf.

Russernes trener Markus Cramer mener at Bolsjunov hadde god grunn til å føle seg hindret og presset inn i reklameskiltene - men beklager samtidig at hans stjerneelev reagerte på den måten han gjorde.

– Aleksandr må ikke gjøre dette, han er skiløper, men for oss starter situasjonen når de velger spor på oppløpet. For meg er det klart - finnen har valgt ett spor, men så endrer han ut til høyre og der er Aleksandr, sier Cramer til pressen, og sier han forstår fullstendig hvorfor Bolsjunov reagerte.

Han mener det imidlertid er «bullshit» at det reageres så kraftig som det gjør fra blant annet norsk side, og kritiserer det internasjonale skiforbundet (FIS) sin ujevne tolkning av regelverket.

– Forrige helg sier de at de må holde seg i samme korridor, i dag sier de at den første kan velge fritt. Jeg kan ikke forklare utøverne disse reglene, og det er ikke akseptabelt for oss, sier Cramer, og sier at det er derfor problemene begynte.

PS! Norge vant med 40,9 sekunder foran Finland. Pål Golberg, Emil Iversen, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger gikk for Norge, sistnevnte uten å se ferten av noen konkurrenter på sin ankeretappe.