Wellington Carvalho viser oss søppelet som flyter over alt i sjøen. Det skal legges ut lenser for å forsøke å holde dette vekk slik at det ikke hindrer seilbåtene. Wellington Carvalho viser oss søppelet som flyter over alt i sjøen. Det skal legges ut lenser for å forsøke å holde dette vekk slik at det ikke hindrer seilbåtene. Foto: MORTEN UGLUM

Kloakk og søppel møter OL-seilerne

Kullseiler en av OL-deltagerne, bør de holde munnen lukket. Bare noen teskjeer av sjøvannet på seilerstadionet i Rio kan være nok til å bli syk.

RIO DE JANEIRO: Da Rio de Janeiro fikk tildelt OL, lovet de å rense 80 prosent av kloakken som renner ut i bukten ved Marina da Glória der seilingen skal foregå. De kommer bare til å klare 50 prosent.

Aftenposten-journalist Alf Ole Ask og fotograf Morten Uglum i Rio.

– Faren min har flere ganger bedt meg vaksinere meg. Jeg tenker på det, men du vet hvordan det er, sier Pablo Naziazen og styrer den flatbunnede båten ut i bukten der OL-seilerne om få måneder skal konkurrere.Han peker på de store tunnelene der kloakk fra millioner av mennesker flyter fritt ut i OL-arenaen.

Han hjelper brettseilere og lever nesten på vanner her. Han ber dem holde munnen lukket.

Det er antatt at kloakk fra nesten hele befolkningen i stor-Rio, rundt 12 millioner mennesker, renner ut i denne bukten. Kloakk fra den menneskemengden er stor nok til å fylle 480 svømmebasseng med olympiske mål hver dag, skriver The New York Times.

Halvparten av dette renses.

Skremmende målinger

Pablo Naziazeno har fått råd å vaksinere seg mot blant annet gulsott som følge av forurensningen i bukten der han jobber. I august er dette OL-arena. Foto: MORTEN UGLUM

Fernando Rosado Spilki er en ekspert på vannkvalitet ved Universidade Feevale i Brasil. Han testet vannkvaliteten for nyhetsbyrået AP og fant virusnivåer som var 1,7 millioner hva som ville vært ansett som risikabelt i California. Ifølge The New York Times er hans konklusjon at den som svømmer i dette vannet risikerer en infeksjon.Nyhetsbyrået AP har dobbeltsjekket målingen til Spilki med amerikanske eksperter. Kristina Mena en ekspert ved Universitetet i Texas skole for helsefag, mente at om man bare svelger noen teskjeer av vannet fra seilerstadioen kan dette være det som skal til for å få en infeksjon.

Men kloakken er en ting.

– Vi har sett hele dyrekadavre her, forklarer Naziazen. Han stanser og bukserer båten mot en masse søppel som flyter i vannet.

På få minutter har han og kompisen fisket opp en stor plastbalje, dukker, plastposer og annen dritt til ære for fotografen.

Når OL-ilden tennes i august skal det legges ut lenser for å hindre at seilerne kræsjer med større gjenstander som folk kaster i denne bukten eller som fraktes dit med elver som munner ut her.

Ut fra slike tunneler flyter det enorme mengder med urenset kloakk ut i bukten der seilere i alle klasser skal trene. Foto: MORTEN UGLUM

Men det er mange som stiller seg tvilende til om dette virkelig vil være nok til å hindre søppel på OL-arenaen. Det man frykter mest er plastposer og plastsekker som kan sette seg fast i roret.Når ikke rensemålet

– Da vi fikk OL i 2009, lovet vi å rense 80 prosent av all kloakken som renner ut i bukten. Derfor er det mye fokus på dette. Vi har kommet en lang vei fra 11 prosent til 51 prosent som vi renser nå. I løpet fire år vil vi nå 80 prosent, forklarer Eng Edes Fernandes de Oliveira.

Han leder store prosjekter i CEDEA, selskapet som håndterer blant annet rensing av vann i Rio de Janeiro.

Han forklarer at man snakker om store infrastrukturinvesteringer i et tett befolket område.

Ville ikke flytte

Da Rio ble tildelt OL var nettopp vannkvaliteten både på rostadion og for seilerne et tema.

– Det har aldri seriøst vært vurdert å flytte seilingen vekk fra denne bukten. Derimot har man diskutert eksagt hvor man skal ha seilingen i denne store bukten. Dette er et fenomenalt vakkert område, forklarer vannverksdirektøren.

Men seilerne har vært bekymret. The New York Times skrev om at USAs juniorlag i seiling og roing hadde fått blant annet alvorlige tilfeller av diaré og oppkast etter å ha vært i Rio på trening.

Vil møte kravene

– Vi har hatt løpende kontakt med IOC selvfølgelig. Det internasjonale seilerforbundet har vært her og de har sett at alt vil bli OK. Vi kommer til å møte kravene, understreker han.

– Selv folk i det internasjonale seilerforbundet har sagt at det ikke er uvanlig at utøvere får litt mageproblemer eller kanskje litt hjertebank. Noen tar seg en fest. Det er mye nerver med i spillet under store konkurranser, forklarer vannverksdirektøren som legger til at vannkvalitet har vært tema ved flere olympiske leker.

– Det var diskusjoner rundt vannkvaliteten i Barcelona, London og OL i Kina. Vannkvalitet er ikke den samme i Europa som her. Klima er ulikt, sier han.

Fiskedød er naturlig

Roingen skal foregå i en lagune noen kilometer vekk fra seilerarenaen. Her har man sett bilder av enorme mengder døde fisk. Men både vannverkssjefen og roere som Aftenposten møtte forteller at dette er noe som skjer omtrent en gang i året. Surstoff i vannet endrer seg.

– Fiskedøden inntreffer en gang i året, vanligvis i juni, forklarer de.

– I Lagunen er ikke forurensning noe problem, forteller doblet verdensmester i kajakk Caio Ribeiro de Carvalho. Under handikapp-OL satser i september han på gull på hjemmebane og trener i det som snart er OL-anlegget.

Han tar en munnfull håndfull vann i munnen og spytter det ut for å vise at dette ikke er farlig.

– Det som kan bli en utfordring her er sjøgress. Fordi vannet er varmt og det er brakkvann så vokser det mye sjøgress. Det kan bli en utfordring for padlerne og roerne, sier han.

UTFORSK TEMA: