Selfie er populært. Polakker gir Adam Malysz mobilen sin, slik at han kan ta bilde sammen med telefonens eier. Selfie er populært. Polakker gir Adam Malysz mobilen sin, slik at han kan ta bilde sammen med telefonens eier. Foto: Mete Bugge

Idrettslegende med stikk til nordmenn: – Jeg er overrasket over Kollen-publikummet

- Jeg fatter ikke hvor de er, sier superlegenden fra Polen.

HOLMENKOLLEN: Den tidligere storhopperen Adam Malysz er fortsatt en stjerne. Bare han beveger seg litt i Holmenkollen har han polske tilhengere som vil ta på ham og ta selfie med ham. Malysz, fortsatt med barten i behold, stiller opp og strekker ut hånden.

Men noe forundrer mannen som ga seg som aktiv for åtte år siden, etter å ha vunnet det meste som er mulig i denne idretten: Fire VM-gull, fire verdenscupseire sammenlagt og én seier totalt i Hoppuka. Bare i OL måtte han nøye seg med tre sølv og en bronse.

– Jeg fatter ikke hvor nordmennene er hen. Det er jo nesten bare polakker her, sier 40-åringen og skuer ut over et rødt hav. Polakkene er kommet med flagg, hatter og skjerf i rødt og hvitt. De ønsker å hylle Kamil Stoch, som leder Raw Air sammenlagt foran Robert Johansson.

Vis fakta ↓
Adam Henryk Malysz
Fortsatt med bart. Adam Malysz ligner på sitt gamle jeg. Foto: Mette Bugge

Polakkene skaper god stemning

Søndag er de tilbake igjen, da for å heie frem sin beste mann, Kamil Stoch.

Han har klart å overta der hvor Malysz slapp. Stoch ble kåret til Polens beste idrettsmann i fjor, foran fotballspilleren Robert Lewandowski, som er kaptein på Polens landslag. 29-åringen spiller til daglig i FC Bayern München.

Da Malysz var på topp, vant han ofte slike kåringer.

Kamil Stoch bidrar til å holde skihoppingen høyt i hevd i Polen. Foto: Mette Bugge

Malysz blir aldri glemt

Ingen har glemt veteranen, som i dag er direktør for hopp og kombinert i det polske skiforbundet. Han snakker engelsk, og fortsetter:

– I Polen er skihopping vintersport nummer én. Om sommeren er det fotball. Vårt land har noen svært dedikerte og crazy fans, sier han, mens mange polakker som ikke har forlatt arenaen etter rennet lørdag kveld roper navnet hans: «Adam kom hit! Adam se her!»

Han snur seg mot dem, vinker og skriver navnet sitt på et stort flagg.

– De sier at jeg fortsatt er en legende, ler Malysz, som i sin tid tok 39 verdenscupseire.

– Du vant fire ganger i Holmenkollen, den første som klarte akkurat det, men hvilket renn husker du best?

– Det beste minnet er fra første gang jeg deltok, og vant, i 1996. Da husker jeg at det var en stor opplevelse, sier han.

– Savner du å være aktiv?

– Nei, på ingen måte. Nå er det lenge siden jeg hoppet, sier han.

Det å skrive navnet sitt på hjemlandets flagg, blir Adam Malysz bedt om. Foto: Mette Bugge
Stor kontingent av polakker i Holmenkollen i helgen. Foto: Mette Bugge

Det første rennet ble det største

Malysz husker godt at Holmenkollen var fullsatt. Mange nordmenn vil si at det slett ikke var så verst oppslutning denne lørdagskvelden.

– Men jeg skjønner ikke hvor alle nordmennene er, siden det var så mange i langrenn, fortsetter Malysz forundret.

Han skal være med på hele rundturen Raw Air, og er svært fornøyd med at polsk skihopping er helt der oppe.

Lørdag ble det 2. plass for lag etter Norge, men Stoch er i posisjon til å ta seieren totalt. Han har vunnet verdenscupen tidligere, og kan gjøre det igjen. Dessuten har han tre OL-gull, det siste fra stor bakke i Pyeongchang.