Daniel-André Tande hadde glemt å feste bindingen skikkelig før avslutningsrennet under hoppuka i Bischofshofen. Slik endte det. Daniel-André Tande hadde glemt å feste bindingen skikkelig før avslutningsrennet under hoppuka i Bischofshofen. Slik endte det. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Tandes Hoppuke-tabbe skal ikke gjenta seg

Er det én ting Daniel André Tande er sikker på foran Hoppuka, er det at han skal være nøye med utstyret.

OBERSTDORF: Tre av seks norske hoppukedeltagere har vært på verdenscuppallen denne sesongen. Men det er kun blitt én individuell seier.

Anders Fannemel fra Hornindal gikk til topps i Engelberg rett før jul.

26-åringen kunne juble for sin fjerde individuelle verdenscupseier i karrièren, og det føltes godt foran hoppukemaraton som starter med kvalifisering i Oberstdorf fredag.

Da Fannemel fikk høre «Ja vi elsker», var det nesten ett år siden en norsk skihopper hadde stått alene øverst på pallen. Det var Daniel André Tande, i sist sesongs hoppuke.

Anders Fannemel vant verdenscuprennet i Engelberg før jul. Foto: Alexandra Wey / TT / NTB scanpix

Mange husker at han kunne ha vunnet Hoppuka sammenlagt, hvis det ikke var for at han slurvet med sikring av bindingen og flakset nedover bakken i Bischofshofen.

Han fikk med seg en tredjeplass sammenlagt. Og har forbannet seg på at noe slikt aldri skal skje igjen. Missen i finalen ble dyr, og lærerik.

Daniel-André Tande. I godt humør foran Hoppuka. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Et sterkt lag

Norge har vunnet alle tre renn i laghopping denne sesongen, og fem på rad hvis vi tar med avslutningen av fjoråret. Det er eksepsjonelt. Men i den tysk-østerrikske hoppuka er det individualisten som lykkes. Mange tror det blir Richard Freitag fra Tyskland.

Han er i kjempeform, og har fem individuelle pallplasseringer hittil i sesongen, blant dem tre seire. Det betyr også at han leder verdenscupen.

Andreas Wellinger har også overbevist i OL-sesongen. For tysk hoppsport vil det bety utrolig mye dersom en av deres egne skal klare å vinne denne prestisjeturneringen. Den siste tyskeren som vant Hoppuka var Sven Hannawald i 2001/02.

Det er likevel verdt å minne om at det var en japaner, Junshiro Kobayashi, som vant sesongens aller første verdenscuprenn. 26-åringen hadde ikke vært i nærheten av en slik pall tidligere. Kanskje var det litt flaks, og det kan skje igjen. Men den som skal vinne Hoppuka må være stabil som bare det.

Det går ikke lenger an å stå over kvalifiseringen, og alle åtte renn teller.

Norges seks faste

Seks norske hoppere har gjennom sesongen fått tillit av landslagstrener Alexander Stöckl i de syv verdenscuprennene som er arrangert hittil.

Den samme gjengen stiller for Norge i Hoppuka:

Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Anders Fannemel, Andreas Stjernen, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud.

I år får ikke Norge med en 7. mann. Det kan bare skje hvis nordmann hadde hatt ledelsen sammenlagt i Kontinentalcupen (COC), som er det nest høyeste nivået.

Fredag er det kvalifisering fra kl. 16.30. Rennet går lørdag.