Ballen så ut til å være over dødlinjen før Kaoru Mitoma slo innlegget som endte med Japans seiersmål til 2–1, men etter en lengre VAR-vurdering ble det bestemt at målet skal stå – fordi absolutt hele ballen skal være over streken for å være ute av spill.

Denne var inne, Tyskland er ute. Spania går derimot videre i Qatar-VM, tross tapet mot Japan, som dermed er sensasjonell gruppevinner etter torsdagens thriller:

• Tyskland ledet 1–0 ved pause mot Costa Rica - og var på vei videre i VM etter som Spania ledet over Japan.

• Men så scoret Japan to ganger tidlig i 2.omgang, begge målene av karer som til daglig spiller i Bundesliga. Dermed var Japan i ledelsen i gruppen.

• Ikke nok med det: Costa Rica utlignet først til 1–1 og tok så ledelsen 2–1 over Tyskland.

• Der og da var også Spania på vei ut av VM. Det varte i tre minutter.

• Men da Tyskland utlignet til 2–2 og senere vant 4–2, var Spania reddet.

• Japan (gruppevinner) skal nå møte Kroatia i åttedelsfinalen, mens Spania (gruppetoer) møter Marokko.

Tyskland måtte vinne - og i tillegg ha hjelp av Spania i sin kamp mot Japan.

De gjorde jobben selv, men det ble ingen hjelp fra Spania. Dermed må tyskerne reise hjem fra VM tidlig – nok en gang.

– Det er en absolutt katastrofe, jeg vet ikke hva jeg skal si, sier den tyske angriperen Thomas Müller til ARD.

Verdensmesteren fra 2014 sier også at landslagskarrieren trolig er over.

– Tyskland har et forsvar som overhodet ikke henger sammen. De er gode enkeltspillere, men er ikke samkjørte, og både i kampen mot Japan og denne lager de trøbbel for seg selv, sier tidligere bundesligaproff Rune Bratseth til VG.

– Også i dag får de 1-0-ledelsen og roer ned, og så mister de grepet fullstendig på grunn av sløvhet, legger han til, og fortsetter:

– Det tyder på at det jobbes ikke godt nok, ikke i noen av endene av banen. De har mange gode midtbanespillere, og normalt er Thomas Müller god. Men de mangler en målmaskin på toppen. Når du må ta med Mario Götze, som har vært ute av landslaget i flere år, og han faktisk blir byttet inn, så sier det litt. Det er en stor jobb som må gjøres, legger han til.

Før kampen var ti minutter gammel hadde Serge Gnabry med stor presisjon skallet inn 1–0 for Tyskland. Bayern München-spilleren fikk et godt innlegg fra David Raum og klarte å styre ballen med hodet inn i det lengste hjørnet.

Ledelsen holdt til nesten timen var spilt da Yeltsin Tejeda kastet seg fram og utlignet til 1–1 for Costa Rica, som deretter gikk i ledelsen 2–1 ved Juan Pablo Vargas. Tyskland utlignet til 2–2 ved Kai Havertz, uten at det hjalp dem noe. Havertz scoret nok en gang - til 3–2, uten at det hjalp Tyskland, etter som Japan fortsatte ledet mot Spania. Innbytter Niclas Füllkrug gjorde 4–2.

Krisen er dermed fullkommen for Tyskland før cupspillet starter:

– Så flaut, vi er ute, skriver storavisen Bild torsdag kveld.

• I 2018 ble Tyskland slått etter gruppespillet - etter å ha tapt for Sør-Korea i den siste kampen.

• Den gang kom de til VM som tittelforsvarer - og hadde aldri tidligere røket ut av et innledende gruppespill i de verdensmesterskapene de hadde deltatt i.

• Joachim Löw fikk likevel fortsette fram til EM i 2021 - før Hansi Flick overtok som landslagssjef. Nå skulle han reise «die Mannschaft».

• EM om to år går på hjemmebane i Tyskland.

Spania gikk oppskriftsmessig i ledelsen mot Japan, og Alvaro Moratas scoring var den eneste før pause.

Men Japan ga ikke opp. Først utlignet Freiberg-spilleren Ritsu Doan, så ga Ao Tanaka - til daglig i Fortuna Düsseldorf - Japan ledelsen 2–1. Målet ble godkjent etter en lang VAR-sjekk om ballen var over dødlinjen da det målgivende innlegget ble slått.

Dani Olmo hadde en kjempesjanse for Spania helt på slutten - men dessverre for tyskerne - klarte han ikke å få ballen i det japanske målet. Derimot kunne japanerne slippe jubelen løs for et overraskende avansement i VM.

Bratseth sier det har vært så mange overraskelser i VM at han ikke vet om vi egentlig kan bli overrasket lenger.

– Det er et VM der vi ser at overraskelsene kanskje ikke skal være overraskelser lenger, for det er flere av de store nasjonene som ikke er pansergode lenger, og i dag har de aller fleste nasjoner spillere som spiller på et relativt høyt nivå. Man kan gå på en smell mot de fleste. Det kommer til å skje mye rart ennå, det er jeg sikker på, sier han.

38 år gamle Stéphanie Frappart skrev fotballhistorie ved å bli den første kvinnelige hoveddommer i et herre-VM. Hun hadde også med seg to kvinner som assistenter, Neuza Back fra Brasil og Karen Diaz Medina fra Mexico.

Tyskland fikk en dårlig start på mesterskapet da de tapte 1–2 for Japan. Innbytter Niclas Füllkrug reddet 1–1 mot Spania - og dermed fortsatt håp om avansement.

I Japan-kampen gikk Tyskland tidlig i ledelsen - men kastet bort alle poengene. Derfor lurte dette spøkelset mens minuttene gikk og det fortsatt sto 1–0 og så mot Costa Rica. Laget fra Mellom-Amerika snudde altså til ledelse, før Tyskland kom tilbake med to scoringer av Kai Havertz.