Marit Bjørgen har hatt posisjonen som dronning i årevis, men ga seg etter forrige sesong. Foran den kommende VM-sesongen peker mange på Therese Johaug, som gjør comeback etter sin dopingutestengelse, som den heteste kandidaten til å bli den nye ledestjernen.

Thomas Wassberg er blant dem. På spørsmål fra NTB om hvem som seiler opp som det fremste dronningemnet, svarer han:

– Det er jo Therese, det.

Wassberg, som denne uken har vært i Oslo i forbindelse med lanseringen av den nye boken om Oddvar Brå, er samtidig ikke helt trygg på at Johaug fyrer på samtlige sylindere helt fra første stavtak.

– Det finnes et spørsmålstegn rundt om hun kommer i gang umiddelbart med rutinene rundt konkurranser. Jeg tror hun har trent godt, så det er ikke noe problem, men det kan være noe med det å skulle konkurrere hver uke igjen, sier 62-åringen.

Tidligere skiløper Thomas Wassberg tror på Johaug-dominans til vinteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Flere korte renn

Wassberg, som blant annet er kjent for den historiske hundredelsstriden som ga ham gullet på 15-kilometeren under OL i Lake Placid i 1980, er samtidig ikke sikker på at noen i overskuelig framtid vil kunne kopiere Bjørgens dominans.

Den abdiserte langrennsdronningen var i lange perioder like god i sprint som på lengre distanser. Det samme kan ikke den mulige arvtakeren Johaug skryte av.

– Hun er jo ikke god på sprint. Det er problemet hennes. Der var Marit Bjørgen mye bedre, fastslår Wassberg – og tilføyer:

– Men det kommer sikkert noen i framtiden som er gode på begge deler. Sånne som er hundre prosent både på sprint og lagdistanse, finnes kanskje ikke mer, men det finnes nok dem som er «nesten».

Oddvar Brå har også stor tro på Johaug-suksess kommende vinter, men er inne på at forutsetningene har endret seg sammenlignet med hva som var situasjonen før langrennsstjernens dopingkarantene.

– Jeg tror Johaug er på plass, men nå er det også en del flere kortere distanser enn det var før de to årene hun var borte. Hun får litt færre sjanser enn tidligere, påpeker den norske skilegenden.

Tror på god mottakelse

Første konkurranse for Johaug med snø under skiene blir de tradisjonsrike åpningsrennene på Beitostølen i midten av november. Deretter er det som vanlig verdenscupåpning i finske Ruka.

Thomas Wassberg tror Johaug kommer til å bli godt mottatt av konkurrentene i kjølvannet av utestengelsen.

– Hun er helt sikkert veldig velkommen. Det spørs selvsagt hva de som kommer fra utlandet tenker, det er ikke godt å si, men selv har jeg ingen mistanker mot henne på den måten, sier Wassberg.

Sesongens store mål for langrennsløperne er VM i Seefeld i februar/mars neste år.

(©NTB)